Bebeğiniz, emekleme ve ek gıdaya geçiş için sahip olması gereken yetenekleri kazanmaya başladığı bir geçiş ayında. Bebeğiniz büyürken 5 aylık bebekler nasıl davranır? ya da 5 aylık bir bebek neler yapabilir? diye merak ediyor olabilirsiniz. 5 ay 10 günlük bebek gelişimi ve 5 ay 1 haftalık bebek gelişimi hakkında birçok sorunuz olabilir. Beş aylık bebeğinizin günlük rutinindeki değişimler ile bilişsel, sosyal ve fiziksel gelişimi hakkında bilgiler edinerek ona ihtiyaç duyduğu desteği verebilirsiniz. İşte, 5 ay bebek gelişimi ile ilgili tüm detaylar:

5 Aylık Bebek Özellikleri

5 Aylık Bebeklerde Beslenme: 5 ay bebek gelişimi içindeki beslenmede anne sütü ana öğünü oluşturur. Bebeğiniz 5. ayında da tüm besin ve sıvı ihtiyacını anne sütünden karşılayabilir. Beş aylık bebeğinizi günde 5-6 kez, gece uyanıyorsa da 1-2 kez emzirebilirsiniz. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışmalısınız. 5 aylık bebeğiniz yaklaşık 3 saatte bir acıkabilir, bu nedenle bebeğinizi 3’er saat aralıklarla besleyebilirsiniz. İlk 6 ay bebeğinizin gündüz beslenme sıklığını 1 saatin altında, 3 saatin üzerinde olmamasına özen göstermelisiniz.

5 aylık bebeklerin gece beslenme süresindeki aralık 4 saat olabilir. Ancak gece 8 saat uyuyabilen bir bebeği, eğer doktor da onaylıyorsa, beslemek için uyandırmaya gerek olmayabilir. Bebeklerde 3. aydan sonra gece beslenmesi, eğer bebek uyanmıyorsa, yapılmayabilir. Bebek gece uyanırsa beslenebilir. Bebeklerde büyüme hormonu, gece uyku sırasında salgılanır. Bebeğinizi, kesintisiz uyumasını sağlamak ve büyümesini desteklemek için gece hiç uyanmıyorsa beslemeyebilirsiniz.

5 Aylık Bebek Baş Çevresi: Baş çevresinin ortalama 42 santimetre olması beklenir. 5 aylık erkek bebeklerin boyunun 58-70 santimetre arasındadır.

5 Aylık Bebeklerde Kilo Alımı: 5 aylık erkek bebek ortalama 7500 gr, 5 aylık kız bebek ise ortalama 6900 gr ağırlığındadır.

5 Aylık Bebeklerde Boy Uzaması: 5 aylık kız bebek boy alt sınırı: 57, 5 aylık kız bebek boy üst sınırı: 70, 5 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 58, 5 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 70

5 Aylık Bebeklerde Uyku: Gündüz uykusu 2-3 defadır ve gece uykusu 12 saate kadardır. Uyku aralıkları 1,5 -2 saat arasındadır. 5. aydan sonra bir uyku arkadaşı (oyuncak ayı gibi) edinebilirsiniz. Bebeğiniz beşinci ayında tüm gece uyanmadan uyuyabileceği gibi 1-2 kez beslenmek için de uyanabilir. Sadece uyku saatinde verilebilecek ve uyandıktan sonra yatakta bırakılacak bir uyku arkadaşı olabilir.

5 Aylık Bebek Neler Yapar?

Beş aylık bebeğinizin gelişim aşamalarından bazıları şunlardır:

  • Hareket eden nesneleri daha kolay takip edebilir.
  • Eşyaları bir elinden diğerine geçirebilir.
  • Daha küçük nesneleri görebilecek kadar görme duyusu gelişebilir.
  • Sebep sonuç ilişkisini kavramaya başladığı için oyuncaklarını tekrar tekrar atarak onları seyredebilir.
  • Sırt üstü yattığında başını ve omzunu kaldırabilir.
  • Kendi adını tanıyabilir, ona adı ile seslendiğinizde dönüp bakabilir.
  • Kucağa alınmak istediğinde kollarını kaldırabilir.
  • Ünlü ve ünsüz sesleri bir araya getirebilir ve mama, baba gibi sesler çıkarabilir.

5 Aylık Bebek Yürütece Konur mu?

Bebek yürüteci, henüz yürüyemeyen bebeklerin hareket kabiliyetlerini artırarak yürümesine yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Ancak birçok uzman yürüteç kullanan bebeklerin yürümesinin geciktiğini savunarak, bebeklerde yürüteç kullanımını önermez.

Bir bebeğin yürüteci kullanabilmesi için başını mutlaka sabit bir şekilde tutuyor olması ve ayaklarının yere basması gerekir. Genellikle 5 aylık bebekler yürütece konulmaya başlanabilir. Ancak yürütece koymak 5 aylık bebeğin yürüme gelişimini yavaşlatabilir.

Uzmanlar yürütecin, bebeklerin yürümeye yardımcı olan bazı becerileri edinmesini engelleyerek, geç yürümeye başlamalarına neden olabileceğini açıklıyor. Ayrıca yürüteç kullanımının bebeklerde yaralanma riskine yol açtığını vurguluyorlar.

5 Aylık Bebek Konuşma

Bebeğinizin mırıldanması 5. ayında daha belirgin hale gelir. 2. ayda bazı sesleri, bazı dudak hareketleriyle ilişkilendirmeye başlar. Artık 5. ayında ise “g” ve “k” gibi arka plandaki sesleri bebeğinizin ağzından duyabilirsiniz.

  1. ayın sonuna doğru bebeğiniz hecelemeye başlamış olabilir. “ma-ma”, “da-da”, “ba-ba’” gibi aynı heceleri yan yana kullanılır. Bu hecelerden bazıları anlamlı kelimeler oluştursa da aslında bebeğiniz bunları henüz bilinçsiz şekilde yapar. Yani henüz 5 aylık bebeğiniz bilinçli bir kelime kullanamaz.
Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı