Evinizin en minik üyesi ile yeni hayatınıza alışma sürecindesiniz. Bebeğiniz için her şeyin en iyisi olsun ve sağlıklı bir şekilde büyüsün istiyorsunuz. Varlığıyla dünya hayatına alışmaya çalışan miniğinin cilt sağlığı dikkat edilecekler listesinin başlarında geliyor. Doğum serüvenin bittiğinde deneyimleyeceğiniz ilk banyosu için, içinizin rahat olması çok önemli.

İlk banyo için tüm ekipmanlar hazır değil mi? Peki en önemlisinin bebek şampuanı olduğunu biliyor musunuz? Bu süreçte sizlere destek olmak, biraz olsun yükünüzü azalttığımızı bilmek bizi mutlu ediyor. 😊 Şimdi birlikte evinizin minik üyesi için cilt sağlığına uygun şampuan nasıl olmalı sorusunun cevabını bulalım.

PH Değeri Uygun Olan Şampuanlar Tercih Edilmeli

Cilt üzerine direkt olarak uygulanan tüm bakım ürünlerinin karşılaması gereken belirli standartları bulunur. pH değeri, bu standartlar arasında en önemlilerinden biridir. Şampuanların gerekli temizlik amaçlarını gerçekleştirirken doğal saç dengesinin bozulmasını engeller. Saç derisinin kendine özel bir pH dengesi bulunur. Kullanılan şampuanların formüllerinin bu dengeye uygun olarak hazırlanmış olması gerekir. Yanlış pH değerindeki şampuanların kullanımı çeşitli sorunlara yol açabilir.
Bir ürünün pH derecesi yükselirse ciltte kalıntı bırakma ve cildi kurutup tahriş etme özelliği de artmaktadır. Asidik tarafta yer alan bu pH değeri, cilt dokusu için ideal özellik gösterir. Uygun pH değerine sahip bir şampuan cildin doğal koruyucu tabakasını korumaya yardımcı olur. En ideal cilt pH değeri 5.5 olarak nitelendirilir.

Bebeğinin Cildini Kurutmamalı

Şampuan tercihinde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu şampuanın cilt dostu olmasıdır. Bebeğinizin hassas cildi için dermatolojik olarak test edilmiş nem oranı dengeli şampuan tercih etmelisin. Nemlendirici içeriği ile cildi kuruluğa karşı koruyan şampuan seçimi yapman oldukça önemlidir.

Temiz İçerikli Olmalı

Bebeğiniz için şampuan alırken temiz içerikli olanını tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Kimyasal bazlı şampuanlar bebeğinizin cildine zarar verebileceğinden saç derisinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Temiz içerikli bir şampuan ise saçın nemini ve parlaklığını korumaya yardımcı olacaktır.

Göz Yakmamalı!

Birçok bebek markası, bebeğin gözlerinde kaşıntıya veya kızarıklığa neden olabilecek gözü tahriş eden maddeler içerir. Bunun önüne geçebilmek için anne ve babalar, saçlarını yıkadıklarında çocukları ağlatmayan veya gözlerinden yaş gelmesine neden olmayan şampuan kullanmalıdır. Bebeğiniz için hafif bir şampuan veya gözyaşı formüllü şampuan seçmen gerekir.

Dermatolojik ve Klinik Olarak Test Edilmiş Olmalı

Bebeklerin hassas saç derisi için geliştirilmiş dermatolojik şampuan, konak oluşumu ve pul pul dökülme ile mücadele ederken aynı zamanda saç derisinin nemli kalmasına destek olur yumuşak saç görünümü sunar.

Alkolsüz Olmalı…

Alkolsüz şampuanlar, bebekler ve çocuklar için özel olarak formüle edilmiştir ve normal şampuanın tüm faydalarını sağlar. Bebeğinizin saçlarının güzel kokmasını, yumuşak ve parlak olmasını sağlayan maddeler içerdiğinden en iyi saç ve cilt bebek şampuanı türüdür.

Boyalı Şampuanlardan Uzak Durun!

Yenidoğan bebeklerin ebeveynleri, bebeklerinin saçlarının temiz ve sağlıklı görünmesi için sentetik boya içeren ürünler kullanmamaları konusunda bilinçli olmalıdır. Sentetik boyalar yenidoğan bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca bebeklerin şampuanlardaki boyalardan kolayca tahriş olabilen hassas kafa derisi ve cildi vardır. Bu nedenle, bebeğiniz için boya içermeyen bir şampuan seçmek önemlidir.

Konak Oluşumunu Önlemeli

Yeni anneler için önemli bir öncelik, bebekleri için konak koruyucu şampuanı tercih etmektir. Özellikle 3 aylık olduktan sonra konak oluşumu saçlı deride pul pul dökülmelere neden olur. Bebeklerde sıklıkla olduğu gibi, konak olgusunun çok endişe verici olduğunu söylemek abartı olmaz. Bu nedenle konakçı oluşumunu engelleyen ve bebeğinizin hassas saç derisi için ekstra saç bakımı sağlayacak şampuan tercih etmen çok önemlidir.

SLS ve SLES Gibi Kimyasalları İçermemeli

Tercih edilebilecek en iyi bebek şampuanı şüphesiz bebeğiniz için en iyi şekilde tasarlanmış olan şampuandır. SLS ve SLES gibi yıkayıcı kimyasallar şampuan, sabun gibi ürünlerde köpürtücü olarak kullanılmalarının yanı sıra bebekler için son derece zararlı kimyasallardır. Aşındırıcı ve tahriş edici etkisi olan bu kimyasallar son derece hassas olan bebek cildinde son derece zararlı sonuçlar verebilir. Bu doğrultuda tercih edeceğiniz bebek şampuanında kesinlikle SLS, SLES gibi kimyasalların olmamasına özen gösterin. Aynı şekilde tercih edeceğiniz üründe SLS, SLES benzeri kimyasalların olmaması bebeğinizde ortaya çıkacak kaşıntı, kızarıklık, isilik gibi cilt sorunlarının da önüne geçecektir.

Paraben ve 1,4-Dioksan Bulunmamalı

Yetişkin ve bebek bakım ürünlerinin birçoğunda bulunan paraben, hormonal bozukluk ve ciltte tahrişe sebep olabilir. 1,4-Dioksan ise göz yakmayan olduğu belirtilen bazı şampuanlarda kullanılan, sağlığa zararlı kimyasal maddelerdendir. Öyle ki böbrek ve karaciğere zarar verebilir.

Hipoalerjenik Olmalı

Uzun süreli cilt güvenliği için bebekler için hipoalerjenik şampuan en iyi seçenektir. Bebeklerin cildi hassastır ve aşırı duyarlılığa eğilimlidir. Şampuandaki koruyucular ve diğer kimyasallar dahil olmak üzere alerjik reaksiyonların birkaç nedeni vardır. Hipoalerjenik şampuanlar bebeğin kafa derisi ve cildinde daha yumuşaktır ve tahriş etme olasılığı daha düşüktür. Şampuanı satın alırken etiketi üzerinde “hipoalerjenik” olup olmadığını kontrol edin.

Son Kullanma Tarihine Dikkat!

Şampuanın son kullanma tarihini kontrol etmek çok önemlidir. Bebek şampuanlarının raf ömrü çok sınırlıdır ve öngörülen süreden sonra kullanılması tavsiye edilmez. En iyi uygulama, ürünü satın alırken tarihi de kontrol etmektir. Ebeveynler, son kullanma tarihini kontrol ederek, bebeklerinin son kullanma tarihi geçmemiş ürünler değil kaliteli ürünler kullandığından emin olabilirler.
Son kullanma tarihinden bahsetmişken bir çoğumuzun aşina olmadığı kapak açıldıktan sonra son kullanım tarihine de dikkat etmelisiniz. Şampuanı açtıktan sonra arkasında etiket üzerinde belirtilen ay talimatına uymalısınız. Açılış tarihini bir yere not almak da pratik olabilir.

Bebek ve Yetişkin Şampuanı Arasındaki Fark

Yetişkin şampuanları kimyasallar bakımından zengindir. Cildi çok daha fazla kurutur ve tahriş eder. Bebeğin cildinde alerjiye neden olabilir. Bununla birlikte, bebek şampuanının pH seviyesi bebekler için 5.5 olarak ayarlanmıştır. Bu nedenle bebeğin cildinin zarar görmeden temizlenmesine yardımcı olur. Bebeğin vücuduna veya saç derisine zarar vermez, saça parlaklık ve yumuşaklık verir.
Bebeğinizin sağlıklı ve zarar görmeden büyümesi için her adım bilinçli ve dikkatli bir şekilde atılmalıdır. Temizlik için kullanılan şampuan bebeğin sağlığı ve gelişimi için oldukça önemlidir. Bebek şampuanı seçimi ve kullanımında özen gerekir.

Düzenli Banyonun Önemi

Düzenli banyo yapmak bebeklerin beyin gelişimine de katkı sağlamaktadır. Banyodaki ortam farklı uyaranlar açısından son derece zengin bir ortamdır. Vücuduna değen suyun ısısı, şampuanın kokusu, dokusu ve oluşturduğu köpükler gibi dış uyaranlar bebeğin duyularını uyarır.

Bebeğin beyin gelişimi için tüm duyularının uyarılması önem taşımaktadır. Masaj da duyuların gelişimi için önemli bir araçtır. Banyo esnasında bebeğe yapılan hafif bir masaj bebeği daha da rahatlatarak gaz sancılarının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Su ile oyun oynarken bebeğin el – göz koordinasyonları gelişir.

Banyo ortamı, bebeğin yeni nesneler keşfetmesi açısından da oldukça zengin bir ortamdır. Ilık su, beyne ana rahmini hatırlatır. Bu sebeple ılık suyun içinde olan bebek rahatlayarak kaygı, stres gibi olumsuz duygulardan uzaklaşır. Banyo sırasında yapılan konuşmalar da bebeğin dil ve konuşma gelişimi açısından önem taşımaktadır. Bebeklerin bu kadar faydası olan banyo ritüelini sevmeleri, ileride suyla olan ilişkilerinin de temelini atmaktadır.

Henüz bebekken yapılan yanlış banyo uygulamaları ve zorlamalar bebeklerin büyüdüklerinde sudan korkmalarını ve su ile temas etmek istememelerine yol açabilmektedir. Bu sebeple banyo ritüelinin bir oyun havasında eğlenceli bir şekilde yapılması önemlidir.

Banyonun keyif verici bir etkinlik haline getirilmesi için göz yakmayan şampuan kullanmak ilk adım olarak uygulanmalıdır. Gözleri yanarak acı hisseden bebek, bu acıyla banyoyu eşleştirecek ve banyo yapmanın acı vereceğine inanacaktır. Bu nedenle bebeklere banyo yaptırırken son derece nazik davranmak ve bebeğin tepkilerine göre hareket etmek gerekmektedir.

Hangi Sıklıkla Banyo Yaptırılmalı?

Yenidoğan bebeğinizin göbek bağı düşene kadar her gün banyo yaptırmanıza gerek yok. Bebeğinizi haftada 3 kez ılık su ile banyo yaptırmanız yeterli olur. Bezini değiştirirken nemli ve pamuklu bir bezle boynunun altını ve parmak aralarını günlük olarak temizleyebilirsiniz.

Büyüklerimizin de dediği gibi su büyütür… Doğru şampuan seçimi ile birkaç haftalık olduktan sonra bebeklerinizi gönül rahatlığıyla sık sık yıkayabilirsiniz. 🫧

 

Annelerimize özel seçili ürünler için görsele tıklayınız

 

 

 

 

 

 

.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı