Elde edilen verilere göre, ülkemizdeki bebeklerin yaklaşık olarak %72’sinin her gün uykusuzluk sorunu çektiği tespit edilmiştir.

Bu durum; fiziksel ihtiyaçlarının tam olarak karşılanamamasından, kolik sancılarından, bebeğin gece-gündüz ayırt edememesinden, fiziksel olarak diş çıkarma gibi dönemlerden geçmesi gibi durumlar sebebiyle oluşabilir.

Ebeveynlerin devamlı süren uykusuzluk problemlerinin karşısında, bebeğine nasıl davranması gerektiği ise çoğu zaman işin içinden çıkılmaz bir durum haline gelir.

Bu sebeple bebeklerin uykuya dalışını kolaylaştıracak bazı püf noktaların bilinmesi önemlidir.

Sesin Gücünü Keşfedin!

Bebeklerde uyku düzeni için yapılan en büyük yanlış sessiz ortam oluşturmaktır. Bazı bebeklerin elektrik süpürgesi ya da fön makinesi sesi ile uyuduğunu duymuşsunuzdur. Çünkü bu sesleri anne karnındayken dışarıdan gelen seslerin uğultusuna benzetir ve kendini anne rahmindeki gibi huzurlu hisseder.

Ancak bebeğiniz doğduktan sonra çok sessiz bir ortama alıştığı zaman en ufak seste, bir kapı gıcırtısında, ufak bir tıkırtıda uyanacaktır. Bu durum bebeğinizin uyku kalitesini bozar ve gün içerisinde yeteri kadar uyumasını engeller.

Siz işlerinizi yapmaya devam ederken bebeğinizin yatağında rahat bir uyku çekmesine izin vermelisiniz.

Elbette burada amaç çok gürültülü bir ortam oluşturmak değil, ufak tefek seslerin uyku için engel olmadığını vurgulamaktır. Bebeğinize başlangıç aşamasında ne kazandırırsanız ileriki yaşlarında da o alışkanlıkları devam ettireceğini unutmamanız gerekir.

Ninni ve Masal Okuyun!

Daha ilk doğduğu andan itibaren anne sesine alışık olan bebekler, bu ses karşısında kendini güvende hisseder ve hemen rahatlama tavırları sergilerler. Öyleyse o şefkatli sesinizi güzel bebeğinizi uykuya hazırlama yöntemi olarak da kullanabilirsiniz. Her gün düzenli olarak ağır ritimde, rahatlatıcı ve güven veren sözleri olan ninniler söylemek onu rahatlatıp uyutacaktır.

Bebeğinizi uyutmak için ninni söylemenin yanı sıra masal okumak da etkili bir yöntemdir. Onunla konuşur gibi masallar anlatabilirsiniz.

Böylece sesinizi duyan bebeğiniz rahatlayacak, kendini güvende hissedecek ve uykuya daha rahat dalacaktır. Ninni ve masal harici rahatlatıcı müzik ritimlerini de dinletebilirsiniz. Bu müzikler genelde sakinleştirici tonda klasik müzik ya da enstrümantal müzik tarzında olabilir.

Rahatlatıcı Yağların Etkisini Unutmayın!

Bazı bitkisel yağların rahatlama etkisi olduğu bilimsel verilerle tespit edilmiştir. Öyleyse doktorunuzun da uygun gördüğü yağları, bebeğinizde de kullanarak önce rahatlamasını, ardından uykuya daha kolay geçmesini sağlayabilirsiniz.

Bebekler için en çok kullanılan uyumaya yardımcı yağ çeşitleri; lavanta, papatya, badem ve sandal ağacı yağlarıdır. Kullanmadan önce doktorunuza danışmalı ardından bebekte alerjik bir sorun oluşturup oluşturmayacağını kontrol etmelisiniz. Yatağın ya da yastığının bir köşesine minik bir damla damlatmak rahatlatıcı etki oluşturmak için yeterli olabilir.

Bebekler için rahatlatıcı etkisi olan yağları dilerseniz bebeğinize masaj yapmak için de kullanabilirsiniz. Uyku saatine yakın yapılan bebek masajı bebeğin kan akışını hızlandırıp gevşemesine, dolayısıyla mışıl mışıl uyumasına yardımcı olur.

Sıcacık Bir Duşun Gücü!

Bebeğinizin uyku öncesi vücudunu rahatlatmak için ılık duş etkili bir yöntem olabilir. Bebeklerde uyku mühim bir konudur ve öncesinde mutlaka biraz hazırlık gerektirir. Kimisi masal anlatır, kimi ninni söyler, kimi de rahatlatıcı müzik dinletir.

Bazıları ise ılık bir duş ile bebeğini uykuya hazırlar. Rahatlayan bebeğinizin daha da gevşemesini isterseniz yumuşak hareketlerle masaj yapabilirsiniz.

Masaj esnasında bebek yağları ya da serinletici kremlerden yardım alabilirsiniz. Kullandığınız ürünlerin bebeğe zarar vermeyecek içerikte olmasına da dikkat ettikten sonra deliksiz bir uyku hazırlığını tamamlamış olursunuz.

Kucağınıza Almaktan Çekinmeyin!

Bebeğiniz yeni doğmuşsa uyuturken kucağınızda ya da omzunuza yatırarak uyutabilirsiniz. Bu yöntemi annenin yanı sıra babalarda kullanabilir. Fakat anne kucağı teriminin oluşmasının nedeni bebeklerin anne kokusuna alışkın olmasıdır. Bu nedenle huzurlu bir anne kucağı bebeğin rahatça uykuya dalmasına yardımcı olur.

Ancak dikkat etmelisiniz ki kucağa alma yöntemi çok fazla kullanıldığı takdirde yavrunuzun yatakta uyuma alışkanlığı kazanması zorlaşır. Bu sebeple bu hareketi çok sık tekrarlamak doğru değil, sadece uykuya hazırlık için kullanmanızı tavsiye ederiz.

Bazı bebekler uykuya dalmadan doldurması gereken bir ağlama kotası vardır. Özellikle uyku saati yaklaşınca uzun uzun ağlayan bebeklerin kucakta taşınması yorucudur. Bu nedenle kanguru adı verilen askılı anne kucağı ile bebeğinizi hem dışarıda hem de evde gezinirken kullanabilirsiniz. Böylece bebeğiniz uykuya dalmadan önce sakinleşirken siz bel ağrılarıyla mücadele etmek zorunda kalmazsınız.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı