Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden bir tanesi de çocuğunu emziren kadınlar içindir. Gebe veya emziren kadınlar, diyanete göre kendilerine ve çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler.
Doktorların büyük bir çoğunluğu da oruç tutan kadınların süt kalitesinin düştüğünü ve bu sebeple ilk 6 ay sadece anne sütü alan bebekler işin içine girdiğinde oruç tutmamayı tavsiye ederler.
Bununla birlikte bebekleri sadece anne sütü ile beslenmeyen ve doktorlarından da oruç tutabilmek için onay almış anneler ise, ramazan ayı boyunca ne tüketmesi konusunda soru işareti yaşayabilirler.
Emziren bir annenin emzirmeyen bir kadına göre ilk 6 ayda günde 330 kcal, 7.-12. aylarda ise günde 400 kcal fazladan enerji gereksinimi ortaya çıkar. Gereksinimin miktarı annenin yaşı, boyu, vücut ağırlığı ve fiziksel aktivitesine göre değişmektedir.
Ülkemizde yapılan bir çalışmada ramazan orucunun anne sütünün makro besin kompozisyonu ve dolayısıyla bebeklerin büyümesi üzerinde önemli bir etkisi olmadığı ancak çinko, magnezyum ve potasyum gibi bazı mikro besin maddelerinde önemli farklılıklara yol açtığı bulunmuştur.
Bu bağlamda emziren kadınların sahurda, iftarda ve iftar ile sahur arasında nasıl besleneceklerini bilmeleri oldukça önemlidir.
Emziren Kadınlar Sahurda Nasıl Beslenmelidir?
Emziren kadınlar, mutlaka sahura kalkmalı ve protein açısından zengin besinler tüketmelidir. Sahura kalkmadan oruç tutmak hem emziren anne için hem de bebeği için tehlikelidir.
Emziren kadınlar sahurda yağlı, şekerli ve tuzlu besinlerden kaçınmalıdır. Çünkü bu besinler susama sebeplerinin başında yer alır ve bu da süt üretimini azaltmaya sebep olur. Sahurda bol bol protein içeren süt ve yumurta gibi gıdalar hem susamanın hem de süt üretiminin sekteye uğramamasının önüne geçecektir.
Emziren kadınlar sahurda salatalık, beyaz peynir, domates, biber ve esmer ekmek tüketebilir. Salatalık vücuda yeterli sıvı alımında yardımcı olur ve susamayı engeller.
Sahurda kiraz, erik, şeftali gibi sıvı kazandıran meyvelerden tüketilmesi de gün içerisinde oluşacak sıvı kaybını en aza indirir.
Emziren Kadınlar İftarda Nasıl Beslenmelidir?
Uzun süren açlık sonrası kan şekerinin düşmesi sonucu hızlı ve çok fazla miktarda yemeye eğilim olmaktadır.
Bu durumun kilo alımına sebep olmaması için oruç 2 bardak ılık su+1 adet hurma ile açılmalıdır. 1 kase çorba ve avuç içi büyüklüğünde pide ile yemeğe devam edilmeli, sonrasında 15-20 dakika ara verilmelidir.
Unutulmamalıdır ki beyne tokluk sinyali 15-20 dakikada ulaşmaktadır. Ardından ana yemeğe geçilmeli, lokmaları yavaş ve iyi çiğneyerek yemeye dikkat edilmelidir.
İftarda; ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleriyle hazırlanmış et, tavuk veya zeytinyağlı sebze yemekleri, etli sebze yemekleri, kuru baklagilleri tercih etmeli ve bu yiyecekler yoğurt, ayran, cacık, kefir, bol yeşillikli salata, birkaç dilim tam buğday/kepekli/çavdar ekmeği ile tüketilmelidir.
Kilo alınmaması ve süt içeriğinin kalitesinin düşmemesi söz konusu olduğunda özellikle iftar öğününde ağır hamur işleri, kızartma, kavurma, yağda kızartılmış şerbetli hamur tatlılarından uzak durulmalıdır.
Emziren Kadınlar İftar ve Sahur Arasında Nasıl Beslenmelidir?
Süt üretiminin sekteye uğraşamaması için, tüketilen su miktarı oldukça önemlidir. Günlük tüketilmesi gereken en az 8 bardak suyun en az 6 bardağı, mümkün olduğunca iftar ve sahur arasında zamana yayılarak tüketilmelidir.
İftar ve sahurda tüketilen fazla miktardaki su, midenin gereğinden fazla şişmesine ve bazı sindirim sorunlarına zemin hazırlayabilir.
Bununla birlikte bir porsiyon sütlü tatlı, meyveler ve çiğ kuruyemişler porsiyonlara dikkat edilerek bu süre zarfında tüketilebilir.
Emziren Kadınların Oruç Tutarken Dikkat Etmesi Gerekenler
- Emziren annelerin sütlerinin iyi kalitede olması için çok iyi beslenmeleri ve yeteri kadar sıvı tüketiminde bulunmaları gerekir. Oruç tutan anneler gün içerisinde sıvı kaybına uğrayarak sütlerinin kalitesinde bozulmalar yaşar. Bu sebeple günde en az 2.5 litre su tüketilmelidir.
- Ramazan boyunca çay, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketilmemesi gerekir. Bu tür içeceklerin içerisinde bulunan kafein, doğrudan anne sütüne geçer ve bebeğin aşırı uyarılmasına sebep olabilir.
- İftardan sahura kadar geçen süre içinde bol miktarda sıvı alınmalı.
- Emziren kadınların günü dinlenerek geçirmeleri ve kendilerini fazla yormamaları da gerekir.
- Bu dönemde bebeğin aynı aralıklarla emmeye devam etmesini ve ek gıdaların da aynı şekilde verilmesi önerilir.