Süt Artıran 20 Besin

Başarılı bir emzirme için doğru emzirme tekniklerini bilmeniz ve ruh sağlığınızın iyi olması kadar beslenmeniz de etkilidir.

Sütünüzün hem kalitesini hem de miktarını arttırmak istiyor ama neler tüketmeniz gerektiği konusunda soru işaretleri yaşıyorsanız, işte bu dönemde beslenmenizde yer verebileceğiniz 20 süper besin:

Yoğurt

Vücudunuza protein ve B grubu vitaminlerini sağlar. Ayrıca emzirme döneminde artan kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için en iyi kaynaklardan biridir. Öğle ve akşam öğünlerinde mutlaka 1 kase yoğurda yer verin. Yoğurt probiyotiklerce zengindir. Yani bağırsak floramız için önemli olan dost bakteriler içerir. Düzenli yoğurt tüketmeniz anne sütünüzün probiyotik içeriğini de arttırır. Probiyotik içeriği yüksek olan anne sütü bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir ve onu hastalıklardan korur. 

Yumurta

Sütünüzün kalitesini arttıran bir diğer besin ise yumurtadır. İçerdiği proteinler %100 miktarda vücut proteinlerine dönüşebilir ve örnek protein olarak kabul edilir. Günlük protein ihtiyacınızı karşılamak için iyi bir seçenektir. Ek olarak içerisinde kolin bulunur, anne sütünün kolin miktarının artması bebeğinizin beyin gelişimine katkıda bulunur. Kahvaltılarınızda omlet olarak tüketebilir veya öğle ve akşam yemeklerinde salatanıza yumurta ekleyebilirsiniz. Günde mutlaka 1 yumurta tüketmeye özen gösterin.

Yulaf ezmesi

İçerdiği B vitaminleri sayesinde merkezi sinir sisteminizine yardımcı olur. Rahatlatıcı etkisiyle stresinizi azaltır ve sütün meme kanallarında ilerlemesini sağlayan oksitosin hormonun salınımını arttırır. Doğru karbonhidrat kaynağıdır, kan şekerinizde ani yükseliş ve düşüşlere engel olarak gün içerisinde tatlı isteğinizi baskılar, enerji dolmanızı sağlar. Posadan zengin olan yulaf ezmesi sindirim sisteminizi düzenler. İkindi ara öğünü olarak yulaf ezmesi+ süt veya yoğurt+ meyve+ ceviz ve biraz tarçın iyi bir tercih olacaktır. 

Kefir

Emzirme döneminde artan sıvı ihtiyacınızı karşılayan, probiyotiklerce zengin bir diğer süt ürünüdür. Kalsiyum depolarınız için ara öğünlerde günde 1 bardak kefir içmeye özen gösterin.

Maş Fasulyesi

Yüksek posa içeriğine sahiptir, iştah kontrolünüze yardımcı olur. Proteinden zengin bu besin vejetaryen emziren anneler için ideal bir bitkisel protein deposudur. C vitamini kaynağıdır, 1 bardak maş fasulyesinde 14 miligram vitamin C bulunur. Bir öğle yemeği alternatifi olarak maş fasulyesini, mevsim yeşillikleriyle hazırladığınız salatanıza ekleyebilirsiniz, dilerseniz ceviz ilave ederek salatanızın besin kalitesini daha da arttırabilirsiniz.

Nohut

Sodyum oranı düşüktür ve manganez açısından iyi bir kaynaktır. B kompleks vitaminlerini içerir. Haşlanmış nohutları baharatlar ve zeytinyağı ile harmanlayın, fırınlayın ve atıştırmalık olarak ara öğünlerinizde kullanın, veya dilerseniz tahin, zeytinyağı, limon ve nohut ile humus yaparak süt kalitenizi ve miktarınızı arttırmaya destek olabilirsiniz. 

Karabuğday

Glisemik indeksinin düşük olması sayesinde kan şekerinizde dalgalanmalara neden olmaz. Yüksek posa içeriğiyle sindirim sistemi fonksiyonlarınızı iyileştirir, glüten içermez. Karabuğdayı yemeklerinizin yanında pilav olarak tüketebilirsiniz. 

Esmer Pirinç

Doğum sonrası kilolarınızı vermek adına karbonhidrattan  uzak duruyor olabilirsiniz fakat düşük karbonhidratlı bir beslenme programı bu dönemde sütünüzün azalmasına neden olacaktır. Doğru karbonhidrat kaynaklarını seçmenizde fayda var. Bunlardan bir tanesi de beyaz pirinç yerine esmer pirinç tercih etmenizdir.

Badem

Omega-3 ve E vitamini bakımından zengindir. Beslenme programınızın omega-3 içeriği arttıkça, anne sütünüz ile bebeğinize geçen omega-3 miktarı artar ve bu bebeğinizin mental gelişimi için önemlidir. Ara öğünlerde 10-15 adet badem yiyebilirsiniz. 

Ispanak

Hem bebeğiniz hem de sizin için gerekli olan kalsiyum ve folik asiti içerir. Kalorisinin düşük olması kilo kontrolünüze yardımcı olurken, lif içeriğinin yüksek olması uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Ispanak, lor peyniri ve badem ile lezzetli bir salata tüketebilirsiniz. 

Dereotu

E ve C vitamini deposudur. Anne sütünü arttırmaya destek olur. Dereotunu sabah omletinize veya ana öğünlerdeki yoğurdunuza ilave ederek kullanabilirsiniz.

Çemen Tohumu

Hint tıbbında yaygın olarak kullanılan çemen otu tohumunun anne sütünü arttırdığına yönelik bilgiler bulunmaktadır.

Çörek Otu

Selenyum, çinko, demir, bakır, kalsiyum mineralleri ile E vitamini içerir. Bu içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve anne sütünü arttırmaya yardımcı olur. Sabah kahvaltıda lor peynirinize 1 tatlı kaşığı çörek otu karıştırarak süt miktarınızı arttırabilirsiniz. 

Rezene

Fitoöstrojenler içeren rezene, süt arttırmaya katkı sağlayan en iyi seçeneklerden biri. Gaz şikayetlerini azaltması da sizi ve bebeğinizi rahatlatacaktır. Taze rezene yapraklarını az yağda pişirerek, kurutulmuş rezeneyi ise çay formunda tüketebilirsiniz. 

Sarımsak

 İçerdiği yardımcı kimyasal bileşikler ile anne sütünü arttırıyor. Ancak fazla tüketimi bebeklerde meme reddine neden olabiliyor. Emzirirken sarımsağı az miktarlarda başlayarak yemeklerinize ilave edin ve bebeğinizin verdiği tepkileri gözlemleyin. 

Kuşkonmaz

 A vitamini, potasyum ve liften zengindir. Kuşkonmazı ızgara etlerinizin yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz. 

Su

Emzirme döneminde artan sıvı ihtiyacınızı su ile karşılayın. Her emzirme sırasında veya sonrasında mutlaka 1 bardak su tüketin. Sıvı ihtiyacınızı çay, kahve gibi kafeinli içecekler ile karşılamaktan kaçının.

Kayısı, incir, hurma

Bol miktarda lif, potasyum ve kalsiyum içeren bu meyveler anne sütünü arttırmaya yardımcı. Tazesini veya kurutulmuşunu tüketirken porsiyon kontrolü sağlamak önemli. Günlük toplam tüketiminiz 400 gram taze meyve veya 80 gram kuru meyveyi geçmemelidir. İlave şeker kullanmadan yapacağınız kompostolar sütünüzü arttırmanız için iyi fikir olabilir. 

Susam

Kalsiyumdan zengin olan susam süt miktarını arttırır. Günde 1-2 çay kaşığı kadar salatalarınıza ilave edebilirsiniz 

Bal kabağı

Beta-karoten bakımından zengin olan balkabağı sütünüzü arttıracaktır. Çorbalarınızda, yemeklerinizde veya tatlılarınızda kullanabilirsiniz. 

 

.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

3. Ay Etkinliği 4

DUYUSAL ETKİNLİK: DOKUN! Cildimiz, dokunma duyusundan sorumlu duyusal organdır. Cildin...

Bebeklerde Cinsiyete Göre Ay Ay Boy ve Kilo Cetveli!

Annelerin en çok merak ettikleri durumlardan biri de bebeklerinin...

Doğum Sonrası Cinsellik Rehberi

Doğum sonrası dönemde kadınlar psikolojik, fiziksel ve sosyal açıdan...

Bebekler İçin 10 Maddede Mışıl Mışıl Uyku Rehberi

Elde edilen verilere göre, ülkemizdeki bebeklerin yaklaşık olarak %72'sinin...

Tavuklu Şifa Dolu Tarifler!

Bebeklere tavuk vermeden önce bilmeniz gerekenler; ...

Salgın Hastalıklar Serisi 1: El Ayak ve Ağız Hastalığı

El, ayak, ağız hastalığı 10 yaş altı çocuklarda sık görülen...

Anne Sütü ile Beslenme Rehberi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığı, ilk 6...

Bahar Aylarında Bronşiolite Dikkat!

Bahara giriş yaptığımız bu günler, özellikle bebek ve çocuklarda...

Balık Bebeklere Ne Zaman ve Nasıl Verilmelidir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığımız tarafından bebeklerde...

Bebek Masajı Türleri, Faydaları ve Nasıl Yapılacağı

Bebek masajı yapmak, pek çok farklı alanda bebeğe yararlı...