Bebekler ve Çocuklarda Bahar Alerjisi!

Bahar aylarına giriş yapmak, herkes için özgürce doğanın keyfini çıkarmak anlamına gelse de; hapşırma krizleri ve burun akıntısı yol açan ‘alerjik nezle’, ‘saman nezlesi’ ya da halk arasında bilinen adıyla ‘bahar alerjisi’ oldukça rahatsız edici bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkabilir.

Yapılan araştırmalara göre, anne veya babası alerjik olan bebek ve çocuklarda alerjiye rastlanma ihtimali %30, her iki ebeveyni alerjik olan bebek ve çocuklarda alerjiye rastlanma oranı %60’tır.

Polen, nefes yoluyla solunum yollarına ulaşarak cilt, saç ve gözlere de yerleşebilir. Bu durum, alerjik olmayan bebek ve çocuklarda sorun oluşturmazken, alerjik olan bebek ve çocuklarda bağışıklık sistemi harekete geçer ve burunda, gözlerde veya bronşlarda alerjik iltihaplanma adı verilen tepki görülebilir.

Çocuklarda bahar alerjisi, ebeveynler tarafından sıklıkla soğuk algınlığı ya da grip olarak algılanabilir. Bu sebeple bahar alerjisi hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olunması önemlidir.

Bebekler ve Çocuklarda Bahar Alerjisi

Alerjik nezle ya yıl boyunca sürer ya da mevsimseldir. Mevsimsel alerjik nezleye, çiçek açmayan ve polenleri rüzgar ile saçılan bitkiler neden olur. Sıklıkla bahar aylarında özellikle bitkilerdeki tozlaşma döneminin başlamasıyla, üst solunum yollarını etkileyen alerjik nezlenin temel belirtileri; sık tekrarlayan burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırma nöbetleri ile kendini gösterir.

Aksırık veya hapşırmalar arka arkaya 10-20 atak halinde, burun akıntısı ise su gibi olup bol ve devamlıdır. Akıntı olmadığı durumlarda bebekler ve çocuklarda burun tıkanıklığı meydana gelebilir.

Burun tıkanıklığı burun içini kaplayan mukozanın şişmesinden olur. Bu durum çok şiddetlenir ve uzun süre devam ederse burun boşluğuna açılan yüz sinüslerinin kanalları tıkanarak kulak ve baş ağrılarına ve sinüzite sebep olabilir.

Burun kaşıntısı da bahar alerjisinde oldukça tipiktir. Bebeklerin veya çocukların çeşitli mimiklerle burnunu açmaya çalışması ve kaşıması gözlenebilir. Bahar alerjisi, göz sulanması ve kaşıntısı gibi göz alerjileri ile birlikte görülebilir. Bazen damakta ve genizde akıntı veya kaşıntı durumu oluşabilir.

Bahar Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bahar alerjisi, çoğunlukla soğuk algınlığıyla karıştırılabilen bir hastalıktır. Eğer nezle belirtileri, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında başlayıp üç haftadan uzun sürüyorsa ve iyileşme eğilimi göstermiyorsa, bahar alerjisi olasılığı artar. Bu durumda, doğru tanı için mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Evdeki çiçekler ve bitkiler, polenlere karşı duyarlı olan bebek ve çocukları genellikle çok fazla etkilemez. Ancak açık hava, yeşillik alanlar, ormanlar ve kırlar gibi dış mekanlarda bulunan bitkiler, alerjik nezle belirtilerinin artmasına neden olabilir.

Bahar alerjileri, yalnızca polenlerle sınırlı değildir. Evdeki toz, hayvan tüyleri, tütün dumanı gibi diğer alerjenler de alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Alerjik nezlesi olan bebek ve çocuklarda, astım gibi daha ciddi solunum yolu rahatsızlıkları da sıklıkla görülür. Bu nedenle, alerji belirtileri gözlemlenen bir çocuğun mutlaka uzman bir doktora başvurması gerekir.

Bebeklerde Bahar Alerjisi Nedeniyle Oluşan Uyku Problemi

Polen alerjisi olan bebeklerin, burunlarındaki tıkanıklık ve akıntı sebebiyle uyku kaliteleri düşer. Uykularını alamayan ve sıklıkla uyanan bebekler, gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hissedecektir. Bu durum çoğu zaman bebeklerde huzursuzluğa ve ağlama nöbetlerine neden olabilir.

Önlem alınmadığı takdirde ileri vakalarda yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, sinüzit ve orta kulak iltihabı gelişebilir. Bazı alerjik bebeklerde, egzama adı verilen, bahar aylarında özellikle giysinin örtmediği açık vücut bölgelerinde ciltte kaşıntı, kuruluk, kızarıklık gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

Bebeğinizi Polenlerden Nasıl Koruyabilirsiniz?

Özellikle alerjik bebekler ve ebeveynleri için bahar ayları tam bir eziyete dönüşebilir. Bebeğinizin bahar alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza danışmanız ve gerekli durumlarda tedavi almanız oldukça önemlidir.

Bebeğinizi polenlerden korumak ve bahar alerjisi riskini en aza indirmek için şu püf noktaları dikkate alabilirsiniz:

    1. Evde Temizlik: Polenlerin içeriye girmesini engellemek için evinizi düzenli olarak temizleyin. Özellikle perdeler, halılar ve yatak örtüleri gibi yüzeylerde polen birikebilir, bu yüzden sık sık temizlemek önemlidir.
    2. Pencereleri Kapalı Tutun: Polenler genellikle sabah saatlerinde daha yoğun olduğu için, pencerelerinizi açık tutmaktan kaçının. Özellikle polen yoğunluğunun yüksek olduğu mevsimlerde evde pencereleri kapalı tutarak polenlerin içeri girmesini engelleyebilirsiniz.
    3. Bebeğinizi Dışarıya Çıkarma Zamanını Ayarlayın: Polenin yoğun olduğu sabah saatlerinde dışarıda olmaktan kaçının. Akşam saatlerinde,16:00’dan sonra, polen miktarının daha az olduğu zamanlarda dışarıya çıkarmayı tercih edin.
    4. Bebek Giysileri ve Yataklarını Temiz Tutun: Bebeğinizin dışarıda geçirdiği her zaman sonrası, giysilerini değiştirmeyi ve dışarıda toplanan polenleri evdeki eşyalarına taşımaması için bebeğin yatak çarşaflarını sık sık yıkamayı unutmayın.
    5. Bebek Arabası ve Taşıma Araçları: Eğer bebeğinizi arabada taşıyacaksanız, bebeğin arabasının baş kısmını polenlerden korumak için bir örtü kullanabilirsiniz. Ayrıca arabayı her kullanımdan sonra temizlemeyi ihmal etmeyin.
    6. Bebek Cildi ve Yüz Temizliği: Bebeğinizin cildi polenlere karşı hassas olabilir. Dışarıdan geldiğinde bebeğinizi iyi bir şekilde temizleyerek polenlerin vücuda temas etmesini engelleyebilirsiniz.
    7. Nemli Ortamlar Oluşturun: Bebeğinizin bulunduğu ortamda hava nemlendiricisi kullanarak havadaki polenlerin yerleşmesini zorlaştırabilir ve alerjenlerin etkisini azaltabilirsiniz.
    8. Gözlük Kullandırın: Bebeklerin polenlere karşı alerjisi varsa, gözlük kullanımı, özellikle gözlerdeki alerjik reaksiyonları azaltmaya yardımcı olabilir. Bu tür gözlükler, polenlerin doğrudan gözlere girmesini engellemeye yardımcı olabilir, böylece gözlerde sulanma, kaşıntı veya kızarıklık gibi alerjik reaksiyonların önlenmesine katkı sağlar.

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Lohusalık Sonrası Cinsel Yaşam

Lohusalık bedenin doğumun ardından fiziksel ve ruhsal toparlanma sürecidir....

Uyku Hakkında Ne Varsa!

Merhaba Annelerimiz. Biliyoruz ki yorgunsunuz uykusuzsunuz... Yeni doğan bebeklerinizin sık...

Bebekleri Güneşten Koruma ve Güneş Kremi Kullanımı

Sıcaklar bastırdığında ailelerin en sık merak ettiği konuların başında...

Anne Sütü ile Beslenme Rehberi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığı, ilk 6...

Yenidoğan Bebeklerde Sindirim Problemleri ve Çözüm Önerileri

Yenidoğan bebeklerin sindirim sistemi henüz tam olarak gelişmediği için,...

Lohusalık Döneminde Enerjinizi Koruyun

Lohusalık, doğum sonrası annenin fiziksel ve ruhsal olarak iyileşme...

Aileler İçin Ramazan Bayramı: Gelenekleri Yaşatırken Çocuklara Değerleri Öğretmek

Ramazan Bayramı, İslam dünyasında büyük bir coşkuyla kutlanan, birlik...

Bebeğinizin Ek Gıdaya Alışması İçin Yapabilecekleriniz

Bebeklerin ek gıdaya geçişi, hem ebeveynler hem de bebekler...

Zihinsel Gelişim Aşamaları: Bebeklerin Bilişsel Dünyası

“Çocuk evrenseldir. bütün çağlarda var olmuştur ve zamanın sonuna...

Göğüs Enfeksiyonu (Mastit): Nedenleri ve Etkili Tedavi Yöntemleri

Mastit, meme dokusunda oluşan iltihaplanma veya enfeksiyon olarak tanımlanan...