Anasayfa Beslenme

Beslenme

Bebekler Ne Zaman Sofraya Oturabilir? Bebeklere Sofra Alışkanlığı Kazandırma Önerileri!

Bebeklere beslenme ve sofra alışkanlığı kazandırma aşamasında sofraya geçiş önemli bir yer tutar. Uzmanlar, bebeklerin dokuzuncu aydan itibaren aile sofrasına oturmasını ve doğal yollarla pişen, tuzsuz ve bebek beslenmesine uygun olan ev yemeklerinden yemesini tavsiye ederler. Bebeklerde sofra eğitimi, aynı zamanda bebeklerin kendi kendilerine yemek yeme alışkanlığını kazanma, bebeğin özgüven kazanması ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanma sürecinde anne babalara kolaylık …

Probiyotiklerin Önemi ve Bebeğinize Verebileceğiniz Probiyotik Besinler!

Bebeğinizin sağlığı ve gelişimi konusunda ne kadar hassas olduğunuzu biliyoruz. Bebeğinizin sağlığının dinamiklerini oluşturan en önemli konulardan biri de hiç şüphesiz ki sindirim sistemidir. Sindirim sisteminin sağlığı ise, probiyotik bakterilerden geçer. Önceleri hiç de aşina olunmayan bu kelime, uzmanların ısrarla üzerinde durması ile son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Sindirim Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Bebeğinizin bağırsakları, henüz embriyonik dönemde 4. …

Bebeğiniz İçin Mama Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebek mamaları ilk 6 ayda anne sütü yokluğunda kullanılan veya anne sütünden ek gıdaya geçiş sürecinde bebeklere yardımcı olan, bebeklerin beslenmesinin doğru bir şekilde sürdürülebilmesini sağlayan besin ürünleridir. Bebekler İçin Formül Süt Nasıl Seçilmelidir? Formül süt, anne sütü yokluğunda bebeğinize verebileceğiniz tek alternatif beslenme aracıdır. Piyasada onlarca farklı marka, çeşit ve içeriğe sahip formül sütler bulunur. Özellikle yeni anne-baba olmuş …

Bebeğiniz Yemek Seçiyorsa Ne Yapmalısınız?

Beslenme şeklinin ve beslenme alışkanlıklarının rolü, bebeklerin gelişimi için rolü oldukça önemlidir. Bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimi üzerinde, tükettiği besin çeşitliliği büyük bir rol oynar. Dengeli beslenen bebeklerin zihinsel aktiviteleri, boyu ve kilosu gibi fiziksel özellikleri yaşına göre olması gereken düzeyde ve daha çabuk gelişim gösterir. Bu bağlamda, anne babalar olarak bebeğiniz ile ilgili en hassas olduğunuz konulardan biri, onun beslenmesi olmalıdır. Bebeğiniz, bir yaşına …

Bebek Beslenmesinde Yumurtanın Önemi ve Yumurta Alerjisi!

İnsan yaşamında büyümenin en hızlı ve en hassas olduğu dönem, elbette bebeklik dönemidir. Doğduğu andan itibaren oldukça özenli davranılması gereken bebekler, başlangıçta birçok hastalığa karşı savunmasızdır. Onları hastalıklardan korumak, zihinsel ve fiziksel gelişimini etkili bir şekilde sağlamak ise, ancak doğru beslenmesiyle mümkün olur. Bebeklik döneminde beslenme, yetişkinlik dönemi için en iyi yatırım dönemidir. Doğru uygulamalar ve bilinçli bir yaklaşım, gelecekte …

Anne Sütü Neden Azalır?

Emzirmek fizyolojik, anatomik ve duygusal bir işleyişin sonucunda bebeğin besin ve sevgi ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerçekleşir. Gebelik, doğum ve emzirme bir bütün olarak aynı sürecin farklı aşamalarıdır. Bebekler için anne sütünün olağanüstü bileşimini tamamen karşılamayı başarabilen bir alternatif beslenme yöntemi hala yoktur. Anne sütü; tüm lif, amino asit, esansiyel yağ asitleri, vitamin ve mineralleri tek başına optimum sıcaklıkta bebeğe uygun …

BLW Yöntemine Uygun Yiyeceklerin Hazırlanması

BLW yani Baby Led Weaning yönteminin dilimize uyarlanışı, bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminden itibaren kendi kendini beslemesidir. Ek gıdaya geçiş, bir bebeğin tek besin kaynağı olarak anne sütü ya da formül mama aldığı bir düzenden, sıfır anne sütü veya formül mama alarak tamamen katı gıdayla beslenme sürecine girdiği zaman aralığını kapsar. Bu süreç yavaş gelişmekle birlikte, her bebekte farklılık gösterebilir. …

Mama/Formül Sütler Hangi Durumlarda ve Hangi Oranlarda Kullanılmalıdır?

Anne sütü, bebekler için en uygun besindir ve doğumdan sonraki ilk altı aylık süreç içerisinde, tek başına bebeğin tüm gereksinimlerini karşılar. Ülkemizde gereksiz formül süt kullanımı maalesef yaygındır. Bunun nedenlerinin başında ise, bebeğin doymadığına uzman olmayan kişiler tarafından karar verilmesi gelir. Bebek beslenmesinde genel olarak tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece bebek maması kullanılmamalıdır. Ancak anne sütünün yokluğunda, ilk aylarda bebeğin …

Vitamin-Minerallere Göre Bebeğin Tüketmesi Gereken Besinler!

Yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemleri zayıftır. İlk doğduklarında plasental antikordan yararlanan bebekler, zamanla bağışıklık sistemini güçlendirirler. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile bebekler, iç ve dış etkilerden kaynaklanan enfeksiyonlara daha dirençli hale gelirler. Ancak bebeklerin bağışıklık sistemini desteklemek için bazı vitamin ve minerallerden destek almaları gerekir. Bu vitamin ve minerallerin ise hangi besinlerden alınacağının bilinmesi önemlidir. Kalsiyum Bebeğinizin ilk adımlarını sağlıkla atabilmesinde kalsiyumun …

Püf Noktaları ile Bebeğinize Yemek Yeme Alışkanlığını Kazandırın!

Beslenme, canlılık özelliklerinden biridir. Her canlıda olduğu gibi insanlar da canlılığını devam ettirebilmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi, besinlerden alırlar. İlk altı ayda sadece anne sütü veya formül mama kullanıldığından, bu dönemde yemek yemeyen bebekler ile ilgili bir sıkıntı olmayacaktır. Asıl sorun ek besine geçiş ile başlayıp, çocukluk dönemiyle devam eden o uzun zaman zarfıdır. Bu süre zarfı içerisinde bebeğinize doğru …

Ek Besine Dair 10 Soru

Ek besine geçiş anneler için hem çok önemli bir süreç hem de cevap arayan bir sürü sorunun olduğu bir alan. Biz de bu yazıda akla ilk gelen soruları ve cevaplarının sizin için hazırladık. 1. Bebeğimin ek besinlere başlaması için en doğru zaman hangisi? Bebeğin sindirim fonksiyonlarının gelişimi için tıbben gerek duyulmadıkça, miniğinizin ilk altı ay sadece anne sütü alması yeterlidir. Anne …

Bebeklerin 1 Yaşından Önce Tüketmemesi Gereken Besinler!

Bebeklerde beslenmenin temel amacı, uygun büyüme ve gelişmenin sağlanması ayrıca besin eksikliği durumunun engellenmesidir. Büyümenin ve beyin gelişiminin en hızlı olduğu 0-2 yaş arası dönem, beslenmenin en önemli olduğu zamanlardır. 0-2 yaş arasında dengeli bir beslenme ile birçok akut ve kronik hastalıklar önlenebilir ya da daha hafif geçirilir. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı, ilk 6 ay yalnızca anne sütünün …

Anne Sütü Saklama Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizle ayrılık vakti geldiyse, işinize dönecekseniz ve bebeğinizi anne sütünden mahrum etmek istemiyorsanız sütünüzü sağıp miniğinize bırakmaktan başka çareniz kalmamaktadır. Anne sütü çabuk bozulabilen ve besin değerini kaybedebilen bir yapıya sahip olduğu için sütünüzü nasıl saklayacağınız ve çözdüreceğiniz oldukça önemlidir. Bu yazımızda size bu konuda yardımcı olacağız. Sütünüzü Nasıl Sağmalısınız? Memeni elinle sağmadan önce mümkünse ılık bir duş al ya …

Kırmızı Etin Faydaları ve Kırmızı Et ile Yapabileceğiniz Tarifler

Kırmızı et hepimiz için en önemli demir kaynağıdır. Vejetaryen bir yemek tarzı, yüksek miktarda protein ve demire ihtiyaç duyan bebek ve çocuklar için çok sağlıklı bir seçim değildir. Mercimek, pekmez gibi besinlerde de demir vardır ama çocuğunuzun iki köfteden alacağı demiri mercimekten alması için neredeyse bir küçük tencere mercimek yemesi gerekir. Kırmızı etteki demirin bir diğer özelliği de emiliminin kolay olmasıdır. …

Bebeklerin Sağlıklı Şekilde Kilo Almalarını Sağlayacak Besinler

Bebeklerin hem zihinsel hem de fizyolojik yönden, en hızlı büyüme ve gelişme gösterdikleri dönem 0-2 yaş aralığıdır. Sağlıklı bir büyüme ve gelişme için, bebeklerin boy-kilo ölçülerinin birbirlerine uygun ve doğru orantılı bir şekilde artış göstermesi gerekir. Özellikle persentil değer aralıklarında bulunan kilo, bebeklerin genel sağlığı hakkında fikir edinebilmek için oldukça önemli bir etkendir. Bebeklerin iştahsız olması, kilosunun alt sınırda veya …

Bebeklerde Pütürlü Yememe Sorunu ve Çözüm Önerileri!

Bebek beslenmesi konusunda en önemli adım ilk 6 ayda yalnızca anne sütü verilmesidir. Anne sütü, ilk 6 aylık süreçte bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içerisinde barındırır. 6 ay itibariyle anne sütüne eklenen ek gıdalar, bazı bebeklerde direnç ile karşılanabilir. Çünkü emmeden kaşıkla beslenmeye doğru gelişen bu süreç için, bebeğin birçok beceri kazanması gerekir. Daha açıklayıcı olmak gerekirse yeme alışkanlıkları …

Biberon Seçimi Nasıl Olmalıdır? Biberon Hakkında Merak Ettikleriniz

Türk Dil Kurumunda tanımı: ‘Genellikle süt çocuklarına süt ve sulu yiyecekleri içirmekte kullanılan emzikli şişe’ olarak geçen biberonlar, üzerinde fazla düşünülmeden satın alınan bebek malzemelerinden bir tanesidir. ‘Her bebek için en iyi biberon budur!’ denilebilecek bir biberon yoktur çünkü her bebek farklıdır. Bazı bebekler biberon ile barışık olabilirken bazılarını ise tamamen reddedecektir. Biberon seçerken dikkat edilmesi gereken konular: biberonun üretildiği …

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin; Kefir Mucizesi!

Kefir; Özel bir maya ile keçi veya inek sütünden yapılan tadı ayrana benzeyen bir içecek türüdür. Mayası karnabahara benzer ve içerisinde birçok organizma içerir. Bebeklerde kefirin faydaları saymakla bitmez. Bu karnabahar gibi olan minik taneler büyür ve çoğalır bir sonraki mayalanma için iyi muhafaza edilirse sürekli olarak kullanılabilir. Kafkasya kökenlidir. Son zamanlarda ebeveynlerin sıkça tercih ettiği besin haline gelmiştir. Kefir içerisinde, …

Bebeğinizin Çölyak Olup Olmadığını Anlama Yolları!

Ülkemizde sıklıkla karşılaşılan bir hastalık olmasına rağmen hakkında oldukça az bilgiye sahip olunan çölyak hastalığı; bebek, çocuk, yetişkin, yaşlı ayırt etmeksizin her yaş grubundan bireyde, herhangi bir zamanda ortaya çıkabilme olasılığı bulunan bir hastalıktır. Ülkemizde çok yaygın görülmesine rağmen çölyak hastalığı hakkında ciddi bir bilgi eksikliği yaşanmaktadır. Bu durum hastalığın erken dönemde teşhis edilmesini zorlaştırmakla birlikte, bazı temel belirtilerin bilinmesi …

Kolik ve Gaz Sancısına Karşı Kaçınılması Gereken Besinler!

Yenidoğan bir bebek anne karnındaki kordondan beslenmeyi bırakıp, ağızdan beslenmeye başladığında bağırsak florasının bu değişime uyumu sırasında çok fazla gaz oluşur. Aynı zamanda emzirirken annenin yediği ve içtiği besinler de bebeklerde gaz sancısında önemli bir etkiye sahiptir. Bebeklerde gaz sancısı adı verilen kolik, genellikle 2. haftada başlar ve ortalama 4. ayda sonlanır. Eğer bu süreden daha uzun bir süre kolik …

Ek Gıdaya Hangi Besinle Başlanmalıdır? Tüm Yönleriyle 5 Süper Besin!

Ek gıdaya geçiş süreci, özellikle ilk defa anne olmuş kadınlar için oldukça heyecan verici bir süreçtir. Annelerin aklı bu dönemde oldukça karışabilir. İnternet üzerinden araştırılanlar, yakın kişilerin önerileri ve doktor tavsiyeleri derken işin içinden çıkmak güçleşebilir. Biz de Happy Kids Ailesi olarak, sizler için bebeğinizin ek gıdaya hangi besinlerle başlayabileceği konusunda ayrıntılı bir yazı hazırladık! 🙂  1.Yoğurt Yoğurt, uzun yıllardır …

Bebeğinizi Mama İle Besleme Rehberi 🍼

Bebeğinizin gelişimine bağlı olarak anne sütünden sonra veya anne sütünün yanında mamayla beslemeniz gerekebilir. Bebeğinizi biberonla beslediğiniz anlar, birbirinizle yakınlaşmak ve tanımak için harika zamanlardır. Böylece bebeğinizin babası ve diğer aile fertleri de başlangıçtan itibaren bebeğinizin beslenme sürecine yardımcı olabilirler. En İyi Bebek Maması İçin Aramanız Gereken Özellikler Bebeğinizi doğal yollarla besleyemediğiniz durumda neyle beslemeniz gerektiğini çok iyi biliyorsunuz. Ancak …

BLW Yöntemi Nedir? Bebeklerin Kendi Kendine Beslenmesi Nasıl Sağlanır?

BLW yani Baby Led Weaning yönteminin dilimize uyarlanışı, bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminden itibaren kendi kendini beslemesidir. Ek gıdaya geçiş, bir bebeğin tek besin kaynağı olarak anne sütü ya da formül mama aldığı bir düzenden, sıfır anne sütü veya formül mama alarak tamamen katı gıdayla beslenme sürecine girdiği zaman aralığını kapsar. Bu süreç yavaş gelişmekle birlikte, her bebekte farklılık gösterebilir. …

Emzirme Dönemindeki Annelerin Tüketmesi Gereken Besinler ve Örnek Menü!

Anne sütü bebeğinizin büyüme ve gelişme, tüm besin ögesi gereksinimlerini karşılanması, kolaylıkla sindirilebilir olması ve dışarıdan gelebilecek her türlü enfeksiyona karşı koruyucu olması özellikleriyle bebeğiniz için en ideal ve doğal besleme şeklidir. İlk 6 ay anne sütü bebeğiniz için en ideal besindir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelerini ve sonrasında uygun tamamlayıcı besinlerle …

Bebeğinizin Beslenmesinde Kuru Baklagillerin Önemi

Doğumdan iki yaşın sonuna kadar devam eden dönem, bebeklerin büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemdir. Büyümenin en hızlı olduğu bu dönemde, meydana gelen büyüme geriliğinin iki yaş sonrasında düzeltilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle, süt çocuğu ve küçük çocukların beslenmesiyle ilgili alışkanlıkların bu dönemde kazandırılması ve annelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Kuru baklagiller, baklagil bitkilerinin yenilebilir tohumlarıdır. Çoğu toplumda tüketilen …

Emzirme Döneminde Beslenme Kuralları

Doğumdan sonra bebeğin en hızlı büyüdüğü dönemde bebeğin büyümesi, gelişmesi için gereken tüm enerji ve besin öğelerini içeren ve bebeğe tek başına yeterli olan besin sadece anne sütüdür. Her annenin sütü kendi bebeğini büyütmeye yetecek kadar enerji ve besin öğesi içermektedir. Özel sebepler olmadığı takdirde her annenin sütü bebeğinin büyümesi sağlar. Zaten doktor kontrollerinde belirlenen ideal kilo artışları da bebeğe …

Formül Süt Ne Zaman Kullanılmalıdır? Formül Sütlerin İçeriği ve Çeşitleri!

Anne sütü, bir annenin bebeğine verebileceği ilk ve en değerli hediyedir. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımız ilk 6 ay sadece anne sütü kullanımını, 6 aydan 24 aya kadar geçen sürede ise anne sütünün devamlılığını tavsiye eder. Ancak bazı durumlarda, annenin bebeğine süt vermesi mümkün olmaz. Anne sütünün olmadığı veya yeterli oranda gelmediği durumlarda ise, formül sütler bebeklerin …

Doğru Bilinen Yanlışlar Serisi 4: Ek Gıda Dönemi!

Tıbben gerek duyulmadıkça bebeğinizin ilk altı ay sadece anne sütü alması yeterlidir. Anne sütü onun enerji ve besin öğesi gereksinimini tek başına karşılayabilir. Peki, altıncı aydan sonra? Bu dönemde ebeveynlerin en sık üzerinde konuştuğu konulardan biri bebeğinin beslenmesidir. Siz ebeveyn olarak minik bebeğinizin sağlıklı büyüyüp gelişmesini istiyorsunuz ve ona doğru zamanda, doğru formda, doğru şekilde besinler sunmak dileğindesiniz. Fakat zaman …

Emzirme Dönemi: Beslenme Kuralları ve Öneriler

Anne sütü bebek için en uygun besindir. Sağlıklı bir anne günde ortalama 700 – 800ml süt salgılamaktadır. Emzirme döneminde süt salgılanması kadının normal gereksinmesinden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir. Emziren annenin salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanmaktadır. Alınan enerji tam olarak süt enerjisine dönüşememekte, vücut dokuları da bir miktar harcanmaktadır. Emziren anne; ek olarak …

Bebeğinizin Mamalarını Nasıl Saklayabilirsiniz?

Bebeğinize her gün yeni bir mama hazırlamak için mutfakta saatler geçirmeniz gerekmemektedir. Bir kerede bol bol mama hazırlayabilir ve bunları güvenle saklayarak bebeğinize sunabilirsiniz. Bu yazımızda bebeğinizin mamalarını saklamanız için size yardımcı olacağız. Derin Dondurucular Yardımcınız! Hazırladığınız sebze-meyve püresi ya da çorba gibi tüm bebek mamalarını derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede tekrar tekrar mama yapmayacağınız için zamandan, çöpe giden gıda …

Ek Gıdaya Geçişte 3 Gün Kuralı

Bebekler için en iyi besin anne sütü ve anne sütü yokluğunda tek alternatifi olan formül sütlerdir. Ancak 6. aydan sonra anne sütü veya formül sütler, bebeklerin besin ihtiyacını tek başına karşılamadığından ek gıdalara başlanır. Ek gıdaya geçiş aşamasında ise en fazla dikkat edilmesi gereken konuların başında, bebeklerin gelişmemiş sindirim sistemi ve hassas ciltlerinin alerjik reaksiyon gösterebilme potansiyeli gelir. Bu nedenle, …

Emzirme Teknikleri ve Emzirme Pozisyonları

Bebekler doğumdan sonraki yarım saat içinde emzirilmelidir. Özellikle ilk 24 saat içinde uykuya eğilimli olduklarından mutlaka uyandırılarak emzirilmeleri gerekmektedir. İlk haftalarda bebekler günde 8-12 kez emebilir. Bebeğe ilk 6 ay anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ve içecek verilmemelidir. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Emzirme süresi gün içinde emzirilen saate göre değişir. Ortalama emzirme süresi 20 dakikadır. Emme süresi bebekten bebeğe …

Bebek Maması Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler! Marka Değerlendirmeleri

Bebek maması seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek öğrenebilirsiniz. Bebek mamasının öncelik olarak sağlık bakanlığı tarafından onaylı olması gerekmektedir. Bebeğiniz için alacağınız mamanın bebeğinizin ayına, yaşına uygun olması gerekmektedir. Mamayı satın almadan önce formül içeriğini detaylı bir şekilde okumanız faydalı olacaktır. Bebek mamasının son kullanma tarihinin güncel olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Organik ve temiz içerikli bebek …

Ek Gıda Döneminde Yapılan Hatalar

Bebeklerde beslenme hataları arasında en sık rastlanılan durumlar arasında bebeğin az ve yetersiz beslendiğini düşünüp doktor kontrolü haricinde besin takviye etmek ve ek gıdaya geçişlerde bilmeden yapılan hatalardır. Bu hatalar bebeğinizin sağlıklı gelişimi ile birlikte bebeğinizin yemek yeme alışkanlığını da olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple bebek beslenmesinde doğru sanılan yanlışların bilinmesi, oldukça önemlidir. Ek Gıdaya Geçişte Yapılan Hatalar 6 ay ile …

Emzirme Ne Zaman Sonlanmalıdır? Uzun Süreli Emzirmenin Dezavantajları Nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı; ilk ay 6 ay yalnızca anne sütü, sonrasında ise ek gıdalarla desteklenerek 2 yaşına kadar emzirmeyi tavsiye etmektedir. Bebeğin ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi, altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü ile beslenmenin devam etmesi ve emzirmenin iki yaşın sonuna kadar sürdürülmesi, bebeğe sayısız yararlar sağlar. Anne sütü ile …

Anne Sütü ile Beslenme Rehberi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığı, ilk 6 ay bebeklerin yalnızca anne sütü ile beslenmesini önerir. Anne sütü ile beslenme, ortalama 2 yaşına kadar devam etmelidir. Bununla birlikte emzirme dönemi sırasında yeterli ve gerekli bilgiye sahip olunması oldukça önemlidir. Bu dönemde yapılan beslenme hataları, bebeğin gelişimi açısından bir sorun haline gelebilir. Bebeklerde ilk 6 aylık dönem beslenme hataları arasında, …

Ek Gıda Dönemi İçin Alınması Gereken Beslenme Gereçleri

Ek gıda dönemi şüphesiz tüm anneler için çok heyecanlı bir süreçtir. Bebeğinizin ek gıda dönemine ne zaman geçiş yapacağını doktorunuz ile birlikte karar verdikten sonra hazırlıklara başlayabilirsiniz.  Bebeğinizle birlikte aynı sofrayı paylaşacaksınız fakat beslenme gereçlerinden oturacağı alana kadar hepsi bebeğinize özel ürünlerden oluşmalı. Bu yazımızda size ek gıda sürecinde ihtiyacınız olan ürünlerinden ve gerekliliklerinden bahsedeceğiz. Ek gıda sürecinde tadımlardan öğünlere …

Bebeklerde Süt Alerjisi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Bebeklerin ilk yıllarında inek sütü tavsiye edilmemesinin nedeni, sıklıkla inek sütündeki proteine karşı geliştirdikleri alerjidir. İçeriğinde protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller bulunan inek sütü, protein bileşenleri itibariyle anne sütünden farklı olduğundan, kimi bebeklerde alerjiye sebep olur. Bebeklerde özellikle ilk 1 yılda çok sık görülür. Bunun nedeni, bebeklerin sindirim sisteminin ve bağırsaklarının henüz gelişmemiş olması ve süt içerisindeki proteinlerin bebeğin …

Ek Gıdaya Geçerken Yapılan Yanlışlar!

Bebekler için en iyi besin anne sütü ve anne sütü yokluğunda tek alternatifi olan formül sütlerdir. Ancak 6. aydan sonra anne sütü veya formül sütler, bebeklerin besin ihtiyacını tek başına karşılamadığından ek gıdalara başlanır. Ek gıdaya geçiş aşamasında ise en fazla dikkat edilmesi gereken konuların başında, bebeklerin gelişmemiş sindirim sistemi ve hassas ciltlerinin alerjik reaksiyon gösterebilme potansiyeli gelir. Bu nedenle, …

Ek Gıda Yolculuğu

Minik bebeğinizle sık sık haşır neşir olduğunuz o keyifli emzirme zamanlarınız biraz azalacak. Çünkü sağlıklı gelişimi için onu yeni besinlerle tanıştırma zamanınız geldi. Doğumdan itibaren sadece anne sütüyle veya devam sütüyle beslenen minikler, artık yeni besinleri tatmaya başlamak zorundalar. Çünkü 6. aydan sonra sadece anne sütü yetmiyor. Bu aydan sonra ek besinlere geçmek gerekiyor. Bebeğin gelişimi açısından çok önemli olan …

Yeni Anne Rehberi 3: Emzirme ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Anne sütü, bebeğinizin besin ihtiyaçlarını eksiksiz olarak gidermek ve onu olası enfeksiyonlara karşı korumak için sunulmuş eşsiz bir besindir. Anne sütündeki besin maddelerinin dengesi, en ideal ölçülerdedir ve gelişimini henüz tamamlayamamış bebeğinizin vücut sistemi için en uygun formdadır. İçeriğindeki besin değerlerinin, bebeğiniz için sürekli değişken ve ideal ölçülerde olması nedeniyle mucize olarak adlandırabilen anne sütü, beyin hücrelerinin büyümesini sağlayan ve …

Organik Sütlerin Normal Sütlerden Farkı Nedir? Tüm Yönleri ile Organik Sütler

Süt, beslenme fizyolojisi ve sağlık açısından çok önemli bir gıdadır. Ancak tüm yararlı özelliklerine ve önemine rağmen, konvansiyonel üretimin kaçınılmaz bir sonucu olarak içerdiği çeşitli kalıntı maddeler sağlık açısından önemli problemler oluşturabilir. Bir bebeğin hassas vücudu söz konusu olduğunda ise, işler daha da karmaşık bir hale dönüşebilir. Bu sebeple; günümüzde üretimi oldukça yaygınlaşmaya başlayan organik sütler, bebeğinizin sütten alması gereken …

Süt Üretimini ve Kalitesini Artıran Besinler

Anne sütü, bebekler için özellikle ilk 6 ay temel besin maddesidir. Anne sütü, doğuma yaklaşırken oluşmaya başlar ve bebeğin emmesi ile doğru orantılı olarak artar. Anne sütünün içeriği doğrudan annenin tükettiği besinlerden üretildiği için, hamileyken gösterilen özen ve seçicilik emzirme döneminde de aynı şekilde devam etmelidir. Her kadın hamileliğinde az ya da çok kilo alır. Hamilelik döneminde çoğu kadın, hayatlarında …

Bebeklerde Alerjiyi Tetikleyen Besinler!

Bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız olan bir besin maddesini yanlışlıkla zararlı olarak algılaması sonucu ortaya çıkan reaksiyonlar besin alerjisi olarak adlandırılır. Erken çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman gelişme süreci içinde kendiliğinden kayboluyor kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebilir. Besin alerjisi alerjik besinin tüketilmesiyle görülebileceği gibi; bu besinlerin koklanması, solunması veya bunlara dokunulması sonucu da ortaya çıkabilir. …

“Bebeğim Doydu Mu?” Korkusuyla Baş Edin

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk andan itibaren onun için endişelenmeye başlarsınız. Bu oldukça doğal olmaktadır. Bu endişelerden belki de en önemlisi bebeklerini yeterli derecede besleyip besleyemedikleridir. Bebeğin henüz küçük ve kendini ifade edemiyor olması, annenin bu konuda tam olarak bilgi sahibi olabilmesini zorlaştırır. Halbuki uzmanlara göre, bebeklerin doyduklarını anlamanın birçok yolu vardır. Bu yazımızda size bebeğinizin doyup doymadığını anlamanız için bazı …

Gece Beslenmesi Nasıl ve Ne Zaman Kesilmelidir?

Anne sütü bebeğinizin büyüme ve gelişme, tüm besin ögesi gereksinimlerini karşılanması, kolaylıkla sindirilebilir olması ve dışarıdan gelebilecek her türlü enfeksiyona karşı koruyucu olması özellikleriyle bebeğiniz için en ideal ve doğal besleme şeklidir. İlk 6 ay anne sütü bebeğiniz için en ideal besindir. Daha sonra tamamlayıcı besinler ile birlikte, anne sütünün mümkünse 2 yaşına kadar verilmesi gerekir. Ancak gece beslenmesi, belirli …

Biz Sorduk Annelerimiz Cevapladı: Yenidoğan Emzirme Deneyimleriniz

Merhaba canımız annelerimiz! Bildiğiniz gibi HappyKids forumumuzda bir etkileşim başlattık. Size sorduğumuz sorumuz doğrultusunda verdiğiniz cevaplardan birkaçını bir araya getirerek bir blog yazısı oluşturduk. Biz hazırlarken çok keyif aldık. Umarız okurken sizin için de öyle olur! 💜 Biz Sorduk: Doğumdan itibaren bugüne kadar bebeğinizle nasıl bir emzirme deneyimi yaşadınız? Sütünüzü artırmak için neler denediniz? Beslenme düzeniniz nasıldı? Emzirmeyle alakalı sorun …

Ay Ay Bebek Beslenmesi

Bebeğiniz büyürken; dönem dönem gösterdiği yeni becerilerle, değişen huylarla, farklı alışkanlıklarla ve durumlarla karşılaşırsınız. Bu değişimlerde en önemli etkenler; ilk dönemde bebeğinizin fiziksel gelişimi, ilerleyen dönemlerde zihinsel ve ruhsal gelişimi, son evrede ise sosyal ve çevresel etkenlerdir. Tüm bunlar bebeğinizin beslenmesine birçok şekilde yansır. Bu sebeple annelerin, bebeklerinin hangi dönemde nasıl beslenmesi gerektiğinin bilincinde olması oldukça önemlidir. 0-6 Ay Bebek …

Emzirme Bebeğin Psikolojisine de İyi Geliyor

Bebekler ihtiyaçlarının anında karşılanmasını isterler. İçgüdüseldir, acıkınca ağızlarını açıp memeyi ararlar. Bebek sadece aç olduğu için değil; annesinin kucağına gitmek için de ağlar. Kendini onun yanında güvende, rahat ve iyi hisseder. Emzirme; sadece fiziksel – biyolojik beslenme değil, aynı zamanda ruhsal bir beslenmedir. Bebekle anne arasında karşılıklı duygusal bir beslenme söz konusudur. Emme sırasında anneyle bebek arasında duygusal bir alışveriş …

Emziren Annelere Beslenme Önerileri ve Anne Sütü Artırma Yöntemleri!

Bebeklerin beslenmesi konusunda mucizevi özelliklere sahip anne sütü, bebeklerin ihtiyacı olan tüm besin ögelerini tek başına içermektedir. Özellikle doğumdan sonra gelen ve halk arasında ‘ağız sütü’ olarak bilinen kolostrum, bebeği hastalıklara karşı koruyan ilk aşıdır. Bebeği enfeksiyonlardan koruyan anne sütü, yeterli miktarda su ve vitamin içeriği sayesinde yaşamsal öneme sahiptir. Anne ve bebek açısından birçok yararı olan anne sütü, ilk …

Formül Sütler, Kavanoz ve Kaşık Mamaları Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Anne sütü, bir annenin bebeğine verebileceği ilk ve en değerli hediyedir. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımız ilk 6 ay sadece anne sütü kullanımını, 6 aydan 24 aya kadar geçen sürede ise anne sütünün devamlılığını tavsiye eder. Mucize bir besin olan anne sütü, bebeğinizin dünyaya geldiği İlk 6 ayda, onun makro ve mikro tüm besin ihtiyaçlarını tek başına …

Bebeklerde Gece Beslenmesi Ne Zaman ve Nasıl Kesilmeli?

İlk aylar bebekler için gece beslenmesi oldukça önem taşıyor. Yenidoğan, beslenme için yaşamın ilk 3-4 ayı gece sık sık uyanıyor. Ancak bebek belli bir süre sonra bu alışkanlığa kendiliğinden son veriyor. Buna rağmen pek çok anne, bebek uyunmasa bile onun acıktığını düşünerek gece beslenmesine devam ediyor. Annelerin “bebeğim aç kalırsa” endişesi bebek tarafında bir süre sonra alışkanlığa dönüşüyor ve beraberinde …

İlikli Kemik Suyu Rehberi: Faydaları, Hazırlanışı ve Örnek Tarifi!

0-6 aylık dönemin ardından anne sütü haricinde ek besin arayışına giren ebeveynlerin, bebeklerinin gelişimine katkı sağlayacak nitelikte seçimler yapması gerekir. Özellikle 1 yaşına kadar olan dönem, bebeklerin alerjilere doğrudan açık olduğu bir dönemdir. Bu sebeple alerji riski en az olan meyve ve sebzelerle tat değişikliklerine gidilmesi önemlidir. İlikli kemik sularının ise, tüm vitaminleri içerisinde barındırmasıyla bebek beslenmesinde faydaları saymakla bitmez. …

Biz Sorduk Annelerimiz Cevapladı: Ek Gıdaya Başlama

Merhaba canımız annelerimiz! Bildiğiniz gibi HappyKids forumumuzda bir etkileşim başlattık. Size sorduğumuz sorumuz doğrultusunda verdiğiniz cevaplardan birkaçını bir araya getirerek bir blog yazısı oluşturduk. Biz hazırlarken çok keyif aldık. Umarız okurken sizin için de öyle olur! 💜 Biz Sorduk: Ek gıdaya hangi ay başladınız? İlk 3 tadımı ne ile yaptınız? Ek gıda sürecinde özellikle dikkat ettiğiniz şeyler nelerdi? Annelere kesinlikle …

Anne Sütünü Arttırdığı Düşünülen 5 Besin

Bazı besinlerin diğerlerine göre anne sütünü arttırdığı bilinir. Ancak bu besinleri tüketmek gerçekten işe yarıyor mu? “Emzirme pozisyonunuzun doğru olduğundan emin olun”, “sütünüz az olsa bile emzirmekten vazgeçmeyin”, gibi önerilerden haberdar olduğunuzu biliyoruz. Ancak tüm bunlar önerileri uygulamanıza rağmen sütünüz yetmiyorsa, doğru besinleri tüketerek sütünüzü arttırmanız mümkün olabilir mi? Eski zamanlardan beri pek çok kültürde sütü arttırdığı düşünülen besinler vardır. …

0-24 Ay Bebek Beslenmesi

Bebeklerin beslenmesi konusunda önerilerde bulunmak için, bebeğin yaşı, ağırlığı, büyüme hızı ve genel sağlık durumu gibi faktörlerin de dikkate alınması gerekir. Genel olarak 0-6 ay arasında bebekler için şu önerilerde bulunulabilir: 0-6 Ay Bebek Beslenmesi Emzirme Eğer mümkünse, bebekler 0-6 ay arasında sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü, bebeklerin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içerir ve en iyi besin kaynağıdır. …

Emziren Anne Diyeti Nasıl Olmalı?

Uzun uğraşlar sonucunda bebeğinize kavuştunuz ve emzirme döneminiz geldi bile! Bu zamanlarda diyetiniz oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu diyetin kilo verme odaklı olduğunu düşünmemelisin! Bu bilgilerin amacı çabuk iyileşme, enerji, bebeğini doğru şekilde besleme ve süt üretiminin arttırılmasını sağlamaktır. Bebeğinizin İhtiyaçlarını Baz Alın Eğer bebeğini ek gıdaya erken başlattıysan, sende ya da ailende besin alerjisi hikayesi varsa, bebeğinde alerji söz …

Propolisi Bebeğinizin Beslenmesine Nasıl Dahil Edebilirsiniz?

Arıların baldan daha fazlasını yaptığını biliyor muydunuz? Arılar aynı zamanda, değişik bitkilerden elde ettikleri ve biriktirdikleri reçine kıvamında bir madde olan propolis de üretirler. Propolis Nedir? Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Kahverengi bir renge sahip olan bu madde arılar tarafından; kovandaki mikropları yok etmek, kovanın …

Bebek Beslenmesinde Tam Tahılların Önemi

Bebeğinizin hayatı boyunca sürdüreceği beslenme alışkanlıklarının yapısını oluşturduğunuz ek gıda döneminde, onu mutlaka tanıştırmanız gereken besinlerden bir bölümünde de tahıllar yer alır. Tahıllar bebeğinizin beslenmesinde hem gelişimi hem de sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça önemli bir yer tutar. Yüksek lif içerikleriyle bebeğinizin sindirim sistemini düzenleyecek olan tahıl kaynakları, kabızlık gibi sindirim şikayetleri de ortadan kaldırmış olur. Tahılların bu kadar önemli …

Süt Artırıcı Özelliğiyle Öne Çıkan Mucize Besinler!

Galaktagog, anne sütünün salınımını uyaran ve miktarını arttırmaya yarayan her türlü bitki, yiyecek ve ilaçlar için kullanılan bir tanımdır. Bu maddelerin büyük bir çoğunluğu prolaktin, yani süt hormonunu arttırarak etki gösterir. Fakat pek çoğunun etki mekanizması hala aydınlatılabilmiş değildir. Buna rağmen, çok eski zamanlardan beri bazı yiyecek veya içecekler, anne sütünü arttırmak amacıyla tüketilmiş veya tüketilmeye devam edilmektedir. Ancak bu …

Sütüm Yeterli Geliyor mu?

Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk gün ya da ilk iki gün günde yalnızca bir ya da iki bez ıslatır. Üçüncü ya da dördüncü günden itibaren günde en azından beş ya da altı bez ıslatmalıdır ve bu bezler oldukça ıslak olmalıdır. Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk gün ya da ilk iki gün yeşil-siyah renkte ilk kaka, döneminden geçecektir. Üçüncü gün itibariyle rengi yeşil …

Bebeğinize Asla Vermemeniz Gereken 5 Besin!

Bebeğinizi büyütürken, ona verebileceğiniz en eksiksiz ve besleyici besin anne sütü ya da anne sütünün tek alternatifi olan formül sütlerdir. Ancak 6 ayın tamamlanmasıyla birlikte, beslenme programlarına belli bazı yiyecekleri dahil etmeniz gerekir. Bu yiyeceklerin neler olacağı, bebeğinizin gelişim basamaklarına göre şekillenir. Genel olarak bir bebeğin beslenme programında meyve ve sebze püresi gibi basit ve hafif yiyecekler bulunur. Ayrıca bebeğinize …

Mutlu Bebekler İçin Mutlu Sindirim Sistemi

Bebeğinizin sağlığı ve gelişimi konusunda ne kadar hassas olduğunuzu biliyoruz. Bebeğinizin sağlığının dinamiklerini oluşturan en önemli konulardan biri de hiç şüphesiz ki sindirim sistemidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi, bebeğinizin şimdi ve hayatının geri kalanı boyunca mutlu olmasını sağlayacak en önemli noktalardan bir tanesidir. Sindirim Sistemi Oluşumu ve Bilinmesi Gerekenler Bebeğinizin bağırsakları, henüz embriyonik dönemde 4. haftada oluşmaya başlar. Kısacası, henüz …

9-12 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğinize 6. aydan itibaren ek gıda vermeye başlamıştınız. Bebeğiniz artık daha büyük ve ona verebileceğiniz besinler de daha çeşitli. Ancak unutmamanız gereken nokta; ”9-12 aylık bebeğinizin temel besin kaynağı anne sütü olmalıdır.” Bu dönemde bebeğinize gereğinden fazla katı gıda vermemeli ve anne sütü vermeye devam etmelisiniz.  Anne sütü ile ilgili tüm sorunlarınız için hekim ve hemşirenize danışarak gerekirse devam sütü …

6-8 Aylık Bebek Beslenmesi

Canımız annelerimiz; Bebeğinizin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini biliyorsunuz. 6-8 aylık bebeklerde ek gıdaya geçilebilmektedir. Ancak unutmamanız gereken en önemli nokta; ”6-8 aylık bebeğin temel besin kaynağının anne sütü olması gerekmektedir.” 6-8 ay, bebeklerin ek gıdalarla tanışma dönemi olmaktadır. Bu dönemde bebeklere verilen besinler ayrı hazırlanmalı ve püre kıvamında verilmelidir. Ek besinler ise çocuğunuz aç iken …

Bebeğinizin Beslenmesinde Kuru Meyvelerin Gücü

Biricik bebeklerinizi sağlıklı beslemek için gösterdiğiniz çabayı biliyoruz. Ancak her gün: ‘Acaba bugün ne hazırlasam?’ dediğinizi de duyar gibiyiz. Biz de Happy Kids Ailesi olarak, size kuru meyvelerin faydalarını ve kuru meyveleri kullanarak nasıl lezzetli öğünler hazırlayacağınızı anlatacağız! Kuru Meyvelerin Faydaları Nelerdir? Öncelikle meyvelerin, insan sağlığı için doğanın sunduğu en lezzetli ve oldukça değerli besinler olduğunu hatırlatmak isteriz. Her meyve; …

Bebeklerde Bakla Zehirlenmesine Dikkat!

Mart ve Nisan aylarında tezgahlara çıkan, mayıs ve haziran aylarında da bulunabilen bakla; faydaları saymakla bitmeyecek vitamin-mineral deposu bitkilerden bir tanesidir. Vitamin ve protein açısından çok zengin olan baklalar tazeyken de kuruyken de vitamin ve minerallerini koruyabilir. Tazeyken yeşil, kuruyken de kahverengini alırlar ve baklanın kurusu, tazesine göre daha sağlıklıdır. Bakla içerdiği L-dopa sayesinde mutluluk hormonu olarak bilinen dopaminin üretimini …

Emziren Annelerin Dikkatine!

Anne olmak oldukça heyecanlı bir serüven olsa da aynı zamanda oldukça da zor bir süreç olmaktadır. Eğer ilk bebeğiniz değilse, zaten birçok konuda tecrübe sahibi ve muhtemelen bebeğinize bakarken hangi konuda ne yapılması gerektiğini biliyor olacaksınız; ancak bu ilk bebeğiniz ise, bebek bakımı konusunda tecrübesiz olmanızdan ötürü bazı durumlarda ne yapacağınızı bilememeniz gayet normaldir. Doğumdan sonraki ilk zamanlarda anne ile bebek …

Bebeğin Gelişim Dönemlerine Göre Uygun Ek Gıdalar

6-12 aylık dönem, bebeğin ek gıdalarla tanışması ve beslenme alışkanlıklarını kazanması açısından oldukça önemlidir. İlk 6 ay anne sütüyle beslenen bebek için büyüme ve gelişmenin sağlıklı sürdürülebilmesi açısından yeni gıdalara 6. aydan sonra başlanması gereklidir. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin ihtiyacının tamamını, 6-12 ayda %50’sini ve 12.aydan itibaren de %30’unu karşılar. Anne sütüne ilave olarak verilen besinler, tamamlayıcı besin/ek …

Emzirme Hakkındaki Efsaneler- I

1. Doğal emzirme zahmetlidir. Doğru yöntemle emzirmekten daha zevkli daha doğal ve kolay bir şey yok. Emzirme ile ilgili tavsiye alabilirsiniz; ama sadece uzun zaman emziren ve ondan zevk alan annelerden. 2. Emzirme meme formunu bozar. Memenin formu değişmeye kadın hamileyken başlıyor. Değişiklikler kadını emzirmeye hazırlıyorlar. 3. Emzirme kilo almaya neden olur. Hayır, tam tersi bir durum söz konusudur. Kadın …

Anne Sütü

Günümüzde anne sütü bebek için en iyi besin kaynağıdır. Her anne bebeği için en uygun sütü üretir. Anne sütünün içeriği bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre değişim gösterir. Sabah ile akşam içeriği farklıdır. İlk ayda üçüncü aydan daha farklıdır. Bebek prematüre doğmuşsa prematüre bebeğin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Yaşamlarının ilk altı ay içerisinde bebeklerde verilebilecek en ideal besin anne sütüdür. Anne sütü ve …

Emziren Annelere Pratik Tavsiyeler

Güzel anneler, şirin anneler bakalım Aylin anne sizlere neler söylemiş: Yenidoğan bebeğin midesi, bir bilye kadar küçüktür. Doğumda, tam da bu mideyi dolduracak, yeterli miktarda sütünüz vardır. Memeleriniz asla boş değildir. Emzirme deneyimi başarılıysa bebekler, su ve formül süte ihtiyaç duymazlar. Sık emzirmek, daha çok sütünüzün gelmesini sağlar. Sık emzirmek, memelerinizin şişmesini engeller. Bir anne, her koşulda ikiz, üçüz ve …

Bebeklerde Vitamin ve Mineral Desteği

Bebeklere vitamin ve mineral desteği şu durumlarda yapılır: Demir eksikliği anemisinin önlenmesi Demir, vücuda oksijen taşıyan eritrositlerin yapısında bulunan hemoglobin yapımı için önemlidir. Aynı zamanda demir, beyin gelişimi için de gereklidir. Zamanında doğmuş bebekler ilk 4-6 ay yetecek kadar demir deposu ile doğarlar. İlk 4-6 ay için anne sütündeki kolay emilebilen demir yeterlidir. Ancak 6. aydan sonra bebeğin demir gereksinimi …

Bebeğinize Ziyafet Vakti!

Ek gıdaya başlayan bebeğiniz için ne pişireceğiniz konusunda sorun yaşamanız oldukça normaldir. Hele o yoğunlukta bu soruya kafa yormak oldukça zor olmaktadır. Bu yazımızda sizler için bebeğinize kolayca hazırlayabileceğiniz yemekleri listeledik. Şimdiden miniğinize afiyet olsun! Semizotu Yemeği Semizotu yemeği +6 aylık bebeğiniz için oldukça sağlıklı ve lezzetli bir seçenek olacaktır. Malzemeler 6-7 dal semizotu 1 tatlı kaşığı pirinç 1 çay …

12-24 Aylık Bebek Beslenmesi

”Bebeğinizin 2 yaş ve ötesine kadar anne sütü almasına önem vermelisiniz.” Bebeğiniz artık büyüyor ve bağımsızlık duygusu gelişiyor. Bu zamanlarda bebeğinizin öğünlerini mümkün olduğunca sizinle aynı sofrada otururken vermelisiniz. Böylelikle bebeğiniz yemek zamanının tüm ailenin bir araya geldiği sosyal bir zaman olduğunu öğrenecektir. Bebeğinizin beslenme alışkanlığı küçük yaşlarda oluşmaktadır ve bu zamanları doğru değerlendirmeniz geleceğiniz için oldukça önemli olmaktadır. Bebeğinize …

Emzirme Haftası Kutlu Olsun!

Gelecek günlerin daha sağlıklı olması, koşulsuz tüm bebeklerimize anne sütüyle beslenme hakkının tanınması, hiçbir bebeğimizin bu haktan mahrum edilmemesi, konunun önemi ve gündemde yer alması  amacıyla, tüm dünyada 1-7 Ekim haftası “Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır. 1-7 Ekim tarihleri arasında tüm sağlık kuruluşlarında anne sütü ve emzirme ile ilgili çalışmalar ve halk eğitimleri yoğun olarak devam etmektedir. Lütfen çevrenizdeki sağlık kuruluşlarından …

Bebek Kurabiyesi: Lütfen bebeğinizin kurabiyesini bitirmeyin!

Malzemeler: 3 çay bardağı tam buğday unu 1 çay bardağı irmik 4 çorba kaşığı tereyağı (tam dolu olmayacak şekilde) 1 yumurta 1 çorba kaşığı pudra şekeri yarım elma püresi yarım muz püresi bir çay kaşığı kabartma tozu Hazırlanışı: İlk önce elma ve muzu blender yardımı ile püre haline getirelim. Daha sonra unu, irmiği, pudra şekerini, kabartma tozunu, yumurtayı, tereyağını ve meyve …

Ek Gıdaya Geçiş – 7. Ay Menüsü

1 ay önce ek gıdaya başladık, bu ay üstüne neler koyacağız? Bebeğiniz yavaş yavaş ek gıdalara alışıyor. 6. aydan sonra ek gıdalara geçerek bebeğinizin beslenme planını biraz daha da zenginleştirebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki 7 aylık bebeğin ana öğünü hala anne sütü. Bebeğinizin hala anne sütünün içeriğindeki değerlere ihtiyacı var. Bebeğiniz bu dönemde 2 ek gıda öğünü tüketebilir. 1 öğünde aldığı ek gıda miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir. …

Ek Gıdaya Geçiş – 6. Ay Menüsü

Bebeğiniz 6 aylık oldu ya da çok az kaldı. Siz de beslenmesinde olacak değişiklikleri merak ediyorsunuz. Ya da örnek menü arayışındasınız. O zaman bu yazıyı mutlaka okumalısınız! Ek besinlere başlanırken dikkat edilmesi gereken önemli detaylar bulunmaktadır. İlk kez denenecek yiyeceklerin bebek açken ve öğle öğününde verilmesine dikkat edilmelidir. Ek besinlere teker teker ve az miktarda başlanmalı, bebeğin alımına göre arttırılmalıdır. …