Bebeği ile ilk ayını bitiren her anne, 2. ayında çok daha tecrübeli olacaktır. Yine de lohusalık dönemi tam olarak geçmiş değildir ve 2. ay hala zorlayıcı bir dönem içerisinde yer alır.
2 aylık bebek, yenidoğan görüntüsünden neredeyse kurtulmuştur. Kilo alması, derisinin buruşukluğunu ve pembeliğini önemli ölçüde örtmüştür.
Uykuları nispeten kısalmış olsa da hala gününün büyük bir kısmını uykuda geçirebilir.
2 aylık bebek artık sosyal anlamda da gelişme kaydetmiştir ve annesinin gülümsemesine gülümsemeyle dahi karşılık verebilir.
2 Aylık Bebek Özellikleri
2 Aylık Bebeklerde Beslenme: Bu dönemde bebeğin mide kapasitesi 120-150 ml kadardır. Günde 6-10 kez emzirilmelidir. Anne sütü almayan 2 aylık bebek beslenmesinde ise bebeğe bir öğünde 90-150 ml olmak üzere günde 6-7 kez formül mama verilmelidir.
2 Aylık Bebeklerde Dışkılama: 2 aylık bebeklerde dışkılama hala ilk ayda olduğu gibi sık aralıklarla devam eder. Dışkı rengi akışkan ve sarı renklidir.
2 Aylık Bebeklerde Kilo Alımı: 2 aylık bebek gelişiminde büyüme hızı ilk haftalarla aynı devam eder. Bebek haftada 150 ile 200 gram alır. Yavaş yavaş yanakları, kolları ve bacakları dolmaya başlar.
2 Aylık Bebeklerde Boy Uzaması: 2 aylık bebek boyu ayda ortalama 1-4 cm kadar uzar. Ancak bunlar yaklaşık değerlerdir.
2 Aylık Bebeklerde Uyku: Bebeklerin ilk aylarda büyümesi için bolca uykuya ihtiyacı vardır. 2 aylık bebeklerin uyanık geçirdikleri süre, bir önceki aya göre nispeten daha uzun olabilir. Ancak hala büyüme hormonları, en çok uykudayken salgılandığı için uzun süre uyuyacaktır. O nedenle ilk aylarda 15 ile 20 saatini uykuda geçirmesi normal kabul edilir.
2 Aylık Bebeklerde Görme Yetisi: İkinci ayda bebeğinizin görme yetisi geçen aya göre daha net ve canlı olacağı için onu artık pastel renklerle tanıştırabilirsiniz. 2. ayında ilk aya göre daha net gördüğü için parlak ve canlı renklere daha fazla ilgi gösterir. Biberonunu gördüğünde tepki verebilir. İlk aydaki gibi fazla uzağı göremez ama gözleriyle takip edebilir.
2 Aylık Bebeğin İşitme Yetisi: İkinci ayda işitme duyuları ilk aya göre daha kuvvetlidir. Kalın ses ile ince seslerin farkını ayırt edebilir. Örneğin sizin sesiniz ile babasının sesinin farkını anlayabilir. Bebeğinizin bu ayda işitme duyusu daha iyi olduğu için çıkardığı sesler de fazlalaşır. İkinci ayın sonuna doğru, ses çıkartırken sürekli tek bir noktaya veya cisme bakıyorsa onun hakkında konuşuyor olabilir.
2 Aylık Bebeğin Koku Alma Yetisi: Bebeğiniz, doğduğu andan itibaren pek çok farklı kokuyla büyür. Anne sütü, kullandığın parfümün kokusu veya kızarmış tavuk kokusu gibi. Kokulara karşı duyarlılık göstermediği sürece bebeğinize başka kokular tanıtabilirsiniz.
2 Aylık Bebeğin Dokunma Yetisi: Dokunma duyusu, bebeğinizin dünyayı tanırken kullandığı en anlamlı duyulardan bir tanesidir. Size ve babasına dokunmanın nasıl bir his olduğunu hisseder, etrafındaki nesneleri yoklar.
2 Aylık Bebek Aşıları
Bebeklerin bu ayında aşı trafiği oldukça yoğundur. Ancak ebeveynlerin bilmesi gereken; verem aşısı, kolda iz bırakan bir aşıdır. Aşı olduktan sonra ortalama 2 gün banyo yaptırılmamalıdır. Aşı sonrasında ortalama 1 ay içerisinde aşı olunan yerde iltihaplanmalar görülmeye başlanması normaldir.
Karma Aşısı: DTacB-IPV-Hib adı verilen 5’li karma aşısının 2. ayda ilk dozu yapılır, 4. ve 18. aylarda diğer dozları yapılır.
Verem Aşısı: BCG/Verem aşısı tek doz olarak yapılır. Tekrar edilmesine gerek yoktur. Eğer bebeğiniz erken doğduysa ve 2 aylıkken 2 kg altındaysa aşı için 2 kg olması beklenir.
Zatürre Aşısı: Prönomok Aşısı, bilinen adıyla zatürre aşısı 4 doz uygulanır. İlk dozu 2. ayda, dozları sırasıyla bebeğin 4. 6.ve 12. aylarında yapılır.
Rotavirüs Aşısı: İshal aşısı da denilen rotavirüs Aşısının iki tipi vardır. Bir tanesi 1 ya da 2 ay arayla 3 doz, diğeri ise 2 doz olarak yapılır. Genel olarak ilk dozun 3. ayı geçmeden, son dozun ise 8 aylık olmadan tamamlanmış olması gerekir.
Bebeklerde Kalça Ultrasonu Nedir?
Bebeklerde kalça çıkığını belirlemek için kalça ultrasonu tarama testi yapılması mecburi. Bunun nedeni kalça çıkığına hekim müdahalesiyle %100 tanı konulamamasıdır. Tanı, röntgen ışını içermeyen ultrason ile konur. 1. ay ile 2. ay arasında yapılır.
Yani yakın zamanda kalça ultrasonu yaptırmadıysanız, bu dönem içerisinde bebeğinize kalça ultrasonu çektirmeniz gerekecektir.
2 Ay Gaz Sancıları
İnfantil kolik (gaz sancısı), genellikle sağlıklı bebeklerde, 2-3 hafta ile 4 ay arasında, haftada 3 günden fazla günde 3 saat kadar süren ağlama nöbetleri olarak tanımlanır. İnfantil koliğin bebeklerde görülme sıklığı %17-30 arasındadır. Ailelerin %10-15’i ilk 3 ay içinde bebeklerinin ağlaması nedeniyle hekime başvurmaktadır.
Eğer bebeğinizde gaz sancıları çekiyorsa, doktorunuzdan gaz damlası isteyebilirsiniz.
2 Aylık Bebek Neler Yapar?
- Yüzüstü yatırıldığında gövdesini 45 derece yukarı kaldırabilir. Hatta bu ayın ortalarında kafasını 90 derece bile kaldırabilir.
- Ellerini keşfeder ve incelemeye başlar.
- Sürekli el ve ayakları ile oynayabilir.
- Önüne bir cisim bırakıldığında ve eline verildiğinde onu tutmaya çalışabilir. Küçük cisimleri ağzına götürmeye çalışır, büyükse sallayıp bırakır.
- Vücut hareketlerini tamamen kontrol edemez ama iyice hareket etmeye başladığı için artık yüksek bir yerde tek başına bırakmamak gerekir.
- Gündüzleri daha az uyurken, geceleri daha fazla uyumaya başlar.
- Kendi sesini duymaktan çok mutlu olduğu için sürekli ses çıkarır.
- Kendisi ile ilgilenildiğini anlar.
- Ses çıkarmaktan çok hoşlanır.
- Anne sesini bu ay net bir şekilde tanır.
- Emerek sakinleşir.
- Ağladığında özellikle de siz kucağınıza aldığınızda sakinleşip susabilir.