GÖRSEL ALGI VE İLETİŞİM ETKİNLİĞİ: GÖZGÖZE!

Göze bakma, bebeklerin ulaştığı ilk dönüm noktalarından biridir ve özellikle heyecan vericidir! Ebeveynlerin, bebeklerinin sonunda onları “gördüğünü” ve önemli olduklarını ve tanındıklarını bilmelerini sağlar. Ebeveynlerin ve bebeklerin gözleri buluştuğunda çok özel bir şey olur – duygusal bir bağ kurulur. Karşılıklı bakış, bir ebeveyn ile bebek arasında, karşılıklı bir ilgi ve bağlantı ile her katılımcının ruh hali ve jestler, yüz ifadeleri ve gülümsemeler aracılığıyla genel hisler hakkında bilgi aktaran paylaşılan bir iletişimsel deneyimdir.

Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪

  • İlk iletişim becerileri desteklenir.
  • Bebeğinizin gözlerinizi takip etmesini ve başını çevirmesini sağladığınızda, bebeğinizin boyun gücünü ve baş kontrolünü geliştirmesine de yardımcı olabilir.
  • Göze bakmanın gelişimsel önemi hem duygusal hem de entelektüeldir – erken bağlanma ve bağlanmada özel bir öneme sahiptir.
  • Dünya ve duygular hakkında bilgi edinme sürecinde önemli bir rol oynar.
  • Bebek anne babasını gördüğünde ‘gözler ve yüz’, ilişkilendirmeler yapmaya başlar: yiyecek ve besleyici arasında, sesler ve kişiler arasında, bir gülümseme ile mutlu olmanın veya sevilmenin ne anlama geldiği arasında vb.

Etkinlik Süreci 🧩

Ebeveynler ve bebekler arasındaki karşılıklı bakışlar doğal ve neşelidir. Ancak her bebeğin ve her ebeveynin kendi yapısı, ihtiyaçları ve eğilimleri vardır ve her iki taraf için de doğru dengeyi bulmak zaman alır.

İşte bebeğinizin özel eğilimlerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Gözgöze etkinliğini ona göre nasıl ayarlayacağınıza ve ona nasıl aracılık edeceğinize dair bazı ipuçları:

  • Bebeklerde göz bakışları çok kısadır. Uzun ve odaklanmış bir görünüm beklemeyin.
  • Özellikle bebek aç, yorgun veya üzgünken bebeği göz teması kurmaya zorlayamazsınız. Bebek mutlu ve uyanıkken nazikçe gözlere bakmayı teşvik etmenin harika yolları vardır.
  • Yaşamın ilk birkaç ayında, bebeği ebeveynin yüzünden yaklaşık 10-20 cm uzakta tutmak, gözlere bakmayı ve odaklanmayı kolaylaştırır.
  • Bebek doğrudan ebeveyne baktığında, ilk başta garip gelse bile, bebeğin görüş alanında etkileşim, gülümseme, şarkı söyleme, konuşma ve jest yapma fırsatı vardır. Bu anlamlı etkileşimler bebeğin zihnine kaydedilir ve gelişimini etkiler.
  • Bebek ebeveyne bakana kadar beklemek ve ardından iletişim kurmak genellikle daha iyidir.
  • Karşılıklı bakış, özellikle dokunma ve/veya sesle birlikte olduğunda bağlanmayı desteklemek için faydalıdır.
  • Bebek ebeveyne veya bir nesneye baktığında, nesneyi işaret etmek ve adlandırmak dil gelişimini kolaylaştırır.
  • İnsan yüzü güçlü bir görsel uyarıcıdır.
  • Bebeklerin başlarını çevirmeleri veya bakışlarını kaçırmaları, ilgisizlik veya reddetme işareti değil, “Şimdilik yeteri kadar gördüm, hepsini halletmek için biraz zamana ihtiyacım var.” demenin bebeksi bir yoludur.

Bebeğin duyusal kapasitesine saygı duymak önemlidir. Bazı bebekler duyusal uyarıma karşı daha hassastır ve göz temasından daha sık kaçınabilir. Diğer bebekler odaklanmak için gerçekten yoğun bir uyarıma ihtiyaç duyabilir ve daha belirgin jestler ve komik yüzlerden hoşlanırlar.

Annemize Not 📝

Konu bebekler olduğunda göz bakışları hızla gelişir: Doğumdan sonraki 7 saat içinde bebeklerin annelerinin yüzlerine büyük bir ilgi duymaya başladıkları ve ebeveynler tarafından yapılan yüz ifadelerini taklit ettikleri görülmüştür. 6-10 hafta arasında bebek, doğrudan ebeveynine bakarak ve gözleri genişleyerek bakışlarını tutarak gözlerini daha bilinçli bir şekilde yönlendirmeye başlar. 3. ay civarında bebek, ebeveyninin uzaktan hareket ederken yaptığı hareketleri takip edebilir. 3 aylık olduktan sonra bebeğinizin göz teması kurmakta zorlandığını düşünüyorsanız, durumu değerlendirebilecek bir uzmana danışabilirsiniz. Bir profesyonel, bebeğin görme yeteneği, duyusal işleme kapasiteleri veya diğer gelişimsel sorunlarla ilgili olup olmadığını kontrol edecek araçlara sahiptir. Gözle ilgili küçük sorunlar oldukça yaygındır ve bu tür durumlarda profesyonel rehberlik çok yardımcı olabilir.

Haftanın Şarkısı 🎶

Annem;

Benim annem güzel annem
Beni al kollarına
Kucağında uyut beni
Ninniler söyle bana

Küçücükken başucumda
Bana ninni söylerdin
Sabahları uyanınca
Beni okşar severdin

Bugün hala kulağımda
Çınlıyor tatlı sesin
Benim annem kalbimin sen
En güzel yerindesin

Benim annem güzel annem
Beni al kollarına
Kucağında uyut beni
Ninniler söyle bana

Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰

@Happymomapp instagram adresimiz için buraya tıklayınız

 

  • 3. Ay Etkinliği 3

    BİLİŞSEL ETKİNLİK: KİTAP OKUYALIM! Yenidoğan bebeğiniz yaptığınız her şeyi ve nedenini muh…
  • 2. Ay Etkinliği 3

    İNCE MOTOR VE DUYUSAL GELİŞİM ETKİNLİĞİ: DOKUN&KEŞFET! Bir bebek ilk olarak rahimde do…
  • 3. Ay Etkinliği 2

    KABA MOTOR AKTİVİTESİ: TOP ZAMANI Egzersiz topu karın zamanı için harika bir araçtır ve da…
Daha Fazlası 1-3 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı