İNCE MOTOR VE DUYUSAL GELİŞİM ETKİNLİĞİ: DOKUN&KEŞFET!

Bir bebek ilk olarak rahimde dokunma duyusunu geliştirir. Dokunma duyuları doğumdan sonra ve yaşamın ilk yılı boyunca gelişmeye devam edecektir. Bebekler, özellikle ağızlarında çok hassas bir ciltle doğarlar. Bu nedenle bebekler, dokuları hissetmek ve öğrenmek için nesneleri ağızlarına alırlar. Bu dokunma duyusunu çevrelerindeki dünyayı keşfetmek ve ebeveynleri veya bakıcılarıyla iletişim kurmak için kullanacaklar.
Dokunma, gelişen ilk duyudur, bu nedenle bir bebek ebeveynlerinin yüzlerini net bir şekilde görmeden önce bile dokunmayı hissedebilir ve dokunma onlara sevgi ve güvenlik iletebilir.
Böylelikle dokunma önemli bir duyudur ve şimdi ona dokunma becerilerini geliştirmesine yardımcı olacak farklı materyalleri ve hisleri tanıtmaya başlamak için iyi bir zamandır. Dokun&Keşfet; bebeklerin görsel ve sesle birlikte çevreleri hakkında öğrenip zihinlerinde eşleştirme yapmalarıdır. Bu egzersiz sadece ellerle değil, tüm vücutla dokunmayı içerir.

Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪

  • Bilişsel gelişim sağlanır: Bu erken öğrenme deneyimleri bebeğin beynini şekillendirmeye yardımcı olur ve bu temel ağlar 3 yaşına kadar sağlamlaşır (beyin bu erken temeller üzerinde yıllar sonra da gelişmeye devam eder). Bebeklerin ilk aylarında öğrenme yolları duyusal uyarım yoluyla gerçekleşir. Buna dokunma dahil tüm duyular dahildir. Dünyalarını tüm duyularıyla keşfederler ve bu, beyinlerinde hayatlarının ilerleyen dönemlerinde daha ileri düzeyde öğrenmelerini sağlayan temel ağları kurar.
  • Dil gelişimi sağlanır: Bir kelimeyi söylerken bebeklere dokunmanın, bebeğin o sesi anlamlı olarak tanımlamasına yardımcı olduğu keşfedilmiştir. Yani bu durumda, duyusal girdiler, ses ve dokunmanın bir kombinasyonudur; bebeklere dil ediniminin ilk anlarında yardımcı olur.
  • İnce motor becerilerini geliştirir: Yenidoğan bebeklerin bir şeyleri kavramak için ellerini kullanmayı öğrenmesi gerekir. Çeşitli dokulara ve malzemelere sahip yumuşak oyuncaklar edinmek, bunu güvenli bir şekilde yapmalarına yardımcı olur ve yumuşak nesneleri önce avcunu, ardından başparmaklarını kullanarak tutmalarına izin verir! Yumuşak oyuncaklar ayrıca yakalanmaya, çekilmeye, ağza alınmaya, yumruklanmaya ve fırlatılmaya karşı da hayatta kalacaktır. Bebekler ayrıca sevdikleri bir oyuncağa uzanarak bedenlerinin dünyada nerede olduğunu keşfederler. Bu aynı zamanda koordinasyon ve kas gücü geliştirmeye yardımcı olur.

Etkinlik Süreci 🧩

Bebeğinizi çeşitli dokulu oyuncaklar ve çıngıraklar, süngerler, dokulu ve farklı türde kumaşlar, pürüzlü yüzeye sahip ev eşyaları ile temas ettirin. Bebeğin farklı türdeki kumaşların üzerine çıplak olarak yatırılması, tüm vücudunda doku hissiyatının oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca farklı dokudaki oyuncakları vücudunda (göbek, bacaklar, kollar, yüz, sırt) hareket ettirebilirsiniz, bu 2 aylık bebeğiniz için en iyi duyusal aktivitelerden biridir.

Annemize Not 📝

Bebeğinize pek çok duyusal deneyim sunmanın, çevreleri hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olduğunu ve gelecekteki öğrenimleri için ağlar kurduğunu görebiliriz. Farklı doku ve ağırlıklara sahip oyuncaklar ve diğer nesneler buna yardımcı olur, ancak yumuşak oyuncakların bebekler için güvenli olduğundan ve yerinden çıkıp boğulma tehlikesi oluşturabilecek sert nesneler içermediğinden emin olmak önemlidir. Bebeğiniz ağzına bir şeyler koyacaktır; bu öğrenmelerinin bir parçası! Ayrıca, on iki aylık olana kadar boğulma tehlikesi oluşturmadığından emin olmak için bebeğin bu oyuncaklarla ve battaniyelerle etkileşimi sırasında gözetim altında olduğundan emin olun.

Haftanın Şarkısı 🎶

Baş Omuzlar Diz ve Ayak;

Baş, omuzlar ve diz ve ayak
Baş, omuzlar ve diz ve ayak
Göz ve burun, ağızla kulak
Baş omuzlar ve diz ve ayak
Dokun karnına ve boynuna
Dokun saçına, topuğuna.
Baş, omuzlar ve diz ve ayak
Baş, omuzlar ve diz ve ayak
Göz ve burun, ağızla kulak
Baş, omuzlar ve diz ve ayak

Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰

@Happymomapp instagram adresimiz için buraya tıklayınız

  • 3. Ay Etkinliği 3

    BİLİŞSEL ETKİNLİK: KİTAP OKUYALIM! Yenidoğan bebeğiniz yaptığınız her şeyi ve nedenini muh…
  • 1. Ay Etkinliği 3

    GÖRSEL ALGI VE İLETİŞİM ETKİNLİĞİ: GÖZGÖZE! Göze bakma, bebeklerin ulaştığı ilk dönüm nokt…
  • 3. Ay Etkinliği 2

    KABA MOTOR AKTİVİTESİ: TOP ZAMANI Egzersiz topu karın zamanı için harika bir araçtır ve da…
Daha Fazlası 1-3 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı