BİLİŞSEL ETKİNLİK: KİTAP OKUYALIM!

Yenidoğan bebeğiniz yaptığınız her şeyi ve nedenini muhtemelen anlamayacaktır. Ancak bebeğinize yüksek sesle kitap okumak, yıllarca devam edebileceğiniz harika bir aktivitedir ve bebeğinizin bilişsel gelişimi için oldukça önem taşır. Bebeğinize kitap okuyarak ona dünyamızı tanıtabilir, güçlü bir bağ kurmak için harika bir fırsat edinebilirsiniz.

Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪

  • Yenidoğan bebeğinize sesli kitap okumak ona iletişimi öğretir.
  • Sayılar, harfler, renkler ve şekiller gibi kavramları eğlenceli bir şekilde tanıtır.
  • Dinleme, hafıza ve kelime bilgisi becerilerini geliştirir.
  • Ona çevresindeki dünya hakkında bilgi verir.
  • Bebekler ilk doğum günlerine geldiklerinde ana dillerini konuşmak için gerekli olan tüm sesleri öğrenmiş olacaklardır. Yüksek sesle ne kadar çok hikaye okursanız, bebeğiniz o kadar çok kelime duyacak ve o kadar iyi konuşabilecektir.
  • Kelimeleri duymak, bir bebeğin beyninde zengin bir kelime ağı oluşturmaya yardımcı olur. Ebeveynleri kendileriyle konuşup kitap okuyan çocuklar, genellikle 2 yaşına geldiklerinde, kendilerine kitap okunmayan çocuklara göre daha fazla kelime bilirler. Ve ilk yıllarında kitap okunan çocukların doğru zamanda okumayı öğrenmeleri daha olasıdır.
  • Siz kitap okurken, bebeğiniz sizi birçok farklı duygu ve anlamlı ses kullanarak duyar. Bu da sosyal ve duygusal gelişimi destekler.
  • Bebeğinizi bakmaya, işaret etmeye, dokunmaya ve soruları yanıtlamaya teşvik eder. Bu, sosyal gelişim ve düşünme becerilerine yardımcı olur.
  • Bebeğiniz sesleri kopyalayarak, resimleri tanıyarak ve kelimeleri öğrenerek dil becerilerini geliştirir.

  • Ama belki de yüksek sesle okumanın en önemli nedeni, bebeğinizin en çok sevdiği şeyler – sesiniz ve size olan yakınlığını – ve kitaplar arasında bir bağlantı kurmasıdır. Bebeğinize kitap okumaya zaman ayırmanız, okumanın önemli olduğunu gösterir. Bebeklere kitaplar sık ​​sık neşe, heyecan ve yakınlık içinde okunursa, kitapları mutlulukla ilişkilendirmeye başlarlar ve böylelikle yeni okuyucular oluşmaya başlar.

Etkinlik Süreci 🧩

İşte kitap okumanın harika bir yanı: Özel beceri veya ekipman gerektirmez, sadece siz, bebeğiniz ve bazı kitaplar. Her seferinde birkaç dakika yüksek sesle okuyun, ancak bunu sık sık yapın. Tüm sayfaları bitirme konusunda endişelenmeyin – sizin ve bebeğinizin keyif aldığı sayfalara odaklanın.
Her gün, belki uykudan ve yatmadan önce okumaya çalışın. Yatmadan önce okumak size ve bebeğinize kucaklaşma ve bağlantı kurma şansı verir. Ayrıca bebeğinizi sakinleştirmeye yardımcı olacak bir rutin oluşturur.
Günün diğer saatlerinde okumak da güzel. Bebeğinizin kuru, tok ve uyanık olduğu zamanları seçin. Kitaplar ayrıca beklemek zorunda kaldığınızda da işe yarar, bu nedenle doktor muayenehanesinde otururken veya markette sırada beklerken zamanı doldurmak için bebek bakım çantanızda birkaç tane bulundurabilirsiniz.

İşte diğer okuma ipuçları:

  • Siz okurken sarılmak, bebeğinizin kendini güvende, sıcak ve size bağlı hissetmesine yardımcı olur.
  • İfade ile okuyun, uygun olduğu yerde sesinizi yükseltin veya alçaltın veya farklı karakterler için farklı sesler kullanın.
  • Metni tam olarak takip etme konusunda endişelenmeyin. Arada bir durun ve resimler veya metinler hakkında sorular sorun veya yorumlar yapın. “Kedi nerede? İşte burada! Ne kadar sevimli siyah bir kedicik.” Çocuğunuz henüz yanıt veremeyebilir, ancak bu, daha sonra tepki vermesi için zemin hazırlar.
  • Tekerlemeler söyleyin, komik hayvan sesleri çıkarın veya bebeğinizi dizinizde zıplatın – okumanın eğlenceli olduğunu gösterin. 🥳
  • Bebekler tekrarı sever ve bu şekilde öğrenirler, bu yüzden aynı kitapları tekrar tekrar okumaktan korkmayın. Bunu yaptığınızda, tanıdık bir şarkıda yaptığınız gibi her seferinde aynı vurguyu tekrarlayın.
  • Bebeğiniz büyüdükçe, kitaba dokunmaya veya daha sağlam kumaş veya karton kitaplar tutmaya teşvik edin. Kitapları çiğnemeye teşvik etmek istemezsiniz ama bebeğiniz onları ağzına koyarak onlar hakkında bir şeyler öğreniyor, kitapların nasıl hissettirdiğini ve tadını öğreniyor ve onları yiyemeyeceğini keşfediyor!

Ne Okumalı?

Bebek kitaplarında basit, tekrar eden, tanıdık metinler ve net resimler bulunmalıdır. Hayatının ilk birkaç ayında, çocuğunuz sadece sesinizi duymaktan hoşlanır. Böylece hemen hemen her şeyi okuyabilirsiniz, özellikle de şarkılı veya kafiyeli metin içeren kitapları.
Bebeğiniz bir şeylere bakmaya, daha fazla ilgi duymaya başladıkça, sağlam arka plana karşı basit resimler içeren kitapları seçin. Bebeğiniz kavramaya başladığında, yüzleri, parlak renkleri ve şekilleri olan veya kumaş kitapları okuyabilirsiniz. Bebeğiniz kitapların içindekilere tepki vermeye başladığında, bebek resimleri veya oyuncaklar gibi tanıdık nesneler içeren tahta kitaplar ekleyin.
Aynalı ve farklı dokulu (kırışık, yumuşak, cızırtılı) kitaplar da bu aylar için harikadır. Tahta kitaplar, bebekler için sayfa çevirmeyi kolaylaştırır ve kumaş kitaplar her yere, hatta küvete bile gidebilir. Her yaştan bebek, tanıdıkları ve sevdikleri insanların resimlerinin olduğu fotoğraf albümlerini sever. Ve bebekler tekerlemelere bayılır!
Ufaklığınızın büyüyünce bir okuyucu olmasını sağlamanın en iyi yollarından biri, evinizde kitaplar bulundurmaktır. Bebeğiniz bir oyuncak sepetine doğru sürünerek bir oyuncak seçecek kadar büyüdüğünde, orada kitaplar bulabileceğinden emin olun.
Sahip olduğunuz kitapların yanı sıra kütüphaneden de ödünç alabilirsiniz. Birçok kütüphanede bebekler için de hikaye zamanı vardır. Gitmişken kendinize bir kitap almayı unutmayın. Eğlenmek için okumak, bebeğinize okuma rol modeli olabileceğiniz başka bir yoldur.

Annemize Not 📝

Küçük bebekler bir kitaptaki resimlerin ne anlama geldiğini bilmeyebilirler ama resimlere, özellikle yüzlere, parlak renklere ve farklı desenlere odaklanabilirler. Ninnileri ve tekerlemeleri okuduğunuzda veya söylediğinizde bebeğinizi eğlendirebilir ve sakinleştirebilirsiniz. Eğer bebeğiniz kitaba karşı ilgi duymaz ise bu sizi endişelendirmesin. Her bebeğin gelişim süreci farklıdır. Büyüdükçe kitaplara daha fazla ilgi göstermeye başlayabilir.
Ufaklığınız kitapları kapıp tutacak, ancak onları ağzına alacak, çiğneyecek ve düşürecektir. Bu konuda tehlikelere karşı dikkatli olmak gerekmektedir.

Haftanın Şarkısı 🎶

Kitap Sevgisi;

Kitaplar aydınlatır dünyayı
Kitaplar yükseltir uygarlığı
Okuyalım arkadaşlar biz artsın artsın bilgimiz
Okuyalım arkadaşlar biz ışık dolsun içimiz

Kitaplar arkadaştır insana
Kitaplar öğretmendir topluma
Okuyalım arkadaşlar biz artsın artsın bilgimiz
Okuyalım arkadaşlar biz ışık dolsun içimiz

Kitaplar öğretsin doğruluğu
Kitaplar getirsin güzelliği
Okuyalım arkadaşlar biz artsın artsın bilgimiz
Okuyalım arkadaşlar biz ışık dolsun içimiz

Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰

@Happymomapp instagram adresimiz için buraya tıklayınız

  • 2. Ay Etkinliği 3

    İNCE MOTOR VE DUYUSAL GELİŞİM ETKİNLİĞİ: DOKUN&KEŞFET! Bir bebek ilk olarak rahimde do…
  • 1. Ay Etkinliği 3

    GÖRSEL ALGI VE İLETİŞİM ETKİNLİĞİ: GÖZGÖZE! Göze bakma, bebeklerin ulaştığı ilk dönüm nokt…
  • 3. Ay Etkinliği 2

    KABA MOTOR AKTİVİTESİ: TOP ZAMANI Egzersiz topu karın zamanı için harika bir araçtır ve da…
Daha Fazlası 1-3 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı