KABA MOTOR AKTİVİTESİ: TOP ZAMANI

Egzersiz topu karın zamanı için harika bir araçtır ve daha önce karın üstü zamanını hiç sevmeyen bebeğiniz için bile işe yaradığını görebilirsiniz! Biraz rahatlamanın yanında bol eğlence katacak bu aktiviteyi severek yapacak ve motor gelişimine katkıda bulunacaksınız.

Etkinlikte Hedeflenen 👶

  • Vücutta koordinasyon sağlanır.
  • Kaba motor becerileri gelişir.
  • Rahatlamaya ve sakinleşmeye yardımcı olur.

Etkinlik Süreci 🧩

Malzemeler:

  • Egzersiz topu

Bebeği iyi kavradığınızdan emin olarak, karnını aşağı gelecek şekilde terapi topunun üzerine yavaşça yerleştirin. Karın zamanına yeni başlayan bir bebek için daha büyük bir eğim daha rahat olacaktır. (Bir tür yenidoğanda bir yetişkinin omzuna tutulmuş gibi.) Süreçte daha ileride olan ve karınları üzerinde daha rahat olan bebekler topun tam üstünde daha düz bir pozisyonda daha rahat bir şekilde duracaktır.

Bebeğinizi topun üzerinde hem kendisi hem de kendiniz için rahat bir pozisyona getirdikten sonra, onu iyi bir şekilde tuttuğunuzdan emin olarak yavaşça ileri ve geri döndürmeye başlayabilirsiniz. Başlarken , topu ileri ve geri yuvarlarken kendinizi bebeğin arkasına konumlandırmak en iyisidir. Bununla birlikte, onu topun üzerinde daha rahat hareket ettirdikçe ve o güçlendikçe, kendinizi bebeğin önüne koyarak terapi topunun karın zamanını daha da etkileşimli ve eğlenceli hale getirebilirsiniz.

İlk terapi topu karın zamanı seansı uzun olmak zorunda değildir – gerekirse bir dakikadan az olabilir! Başlangıçtaki amaç, basitçe bebeği topun üzerinde rahat ettirmektir. Başlarken ekstra dikkatli olmak istiyorsanız, ellerinizi bebeğin üzerinde tutmaya odaklanırken, topu dengelemeye yardımcı olması için her zaman eşinizi veya başka bir yardımcıyı çağırabilirsiniz. Bebek topun üzerinde güvende olduğunda, yardımcınız bebeğe gülümsemek ve onu eğlendirmek için kendisini topun önüne bile yerleştirebilir! Unutmayın, bebeği ne kadar ileri yuvarlarsanız, vücudu daha “yerde düz” bir pozisyona geçtiği için o kadar zor olur. Bu yüzden yavaşça başlayın ve onu sadece hala mutlu olurken tahammül edebileceği kadar yuvarlayın.

Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪

  • Vestibüler sistemin gelişir.
  • Ailesi ile etkileşimi ve bağı güçlenir.
  • Vücut kaslarını kullanmayı öğrenir.

Annemize Not 📝

Bebeğiniz büyüdükçe üzerinde çeşitli aktiviteler yapılabilir. Bu yaşta üç şekilde kullanabilirsiniz.

1. Zıplama: Bebeğiniz kucağınızdayken topun üzerine oturun. Ayaklarınızın yerde düz olduğundan emin olun. Bebeğinizi tutarken yukarı ve aşağı zıplayabilirsiniz. Daha eğlenceli hale getirmek için aynanın önünde zıplayabilirsiniz. Ayrıca biraz müzik ekleyin. Bebeğinizin en sevdiği şarkıları söyleyebilir veya aşağıdaki şarkıyı deneyebilirsiniz:

‘Ve zıplıyoruz, zıplıyoruz ve duruyoruz!’
‘Ve zıplıyoruz, zıplıyoruz ve duruyoruz!’

Bunun gibi…

Beğendiğiniz herhangi bir melodiyi kullanabilirsiniz. Ayrıca durduğunuzda en az birkaç saniye hareket etmediğinizden emin olun. Bu, bebeğinizin hareketi kaydetmesine izin verecektir.

2. Sallanma: Bu, zıplama etkinliğiyle aynı şekilde yapılır. Ayaklar yerde düz. Bebek kucağınızda güvende. Zıplama ve sallanma arasında geçiş yapabilirsiniz.  Bebeğinizle yan yana sallanırken şarkı söyleyin. Aşağıdaki şarkıyı kullanabilirsiniz:

‘Ve sallanırız, sallanır ve dururuz!’
‘Ve sallanırız, sallanır ve dururuz!’

3. Uçma zamanı: Bu çok eğlencelidir, aynı zamanda karın üstü zaman alıştırması yapmak için de harika bir aktivitedir. Bebeğinizin karnını sizden uzağa bakacak şekilde topun üzerine yerleştirin. Denge için bebeğinizi kalçalarından tutun ve kaymadığından emin olarak topu hafifçe ileri geri yuvarlayın.

Haftanın Şarkısı 🎶

Top;

Topu attım havaya
Tutamadım bir daha
Anne sen tut topu
Ben kaçırdım onu
Anne sen tut topu
Ben kaçırdım onu

Top zıpladı hop hop hop
Tutamadım onu zıp zıp
Tereye gitti vah vah vah

Topu attım havaya
Top kaçtı sokaklara
Baba sen bul topu
Ben kaçırdım onu
Baba sen bul topu
Ben kaçırdım onu

Top zıpladı hop hop hop
Sokağa kaçtı kaç kaç kaç
Nereye gitti vah vah vah

Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰

@Happymomapp instagram adresimiz için buraya tıklayınız

  • 3. Ay Etkinliği 3

    BİLİŞSEL ETKİNLİK: KİTAP OKUYALIM! Yenidoğan bebeğiniz yaptığınız her şeyi ve nedenini muh…
  • 2. Ay Etkinliği 3

    İNCE MOTOR VE DUYUSAL GELİŞİM ETKİNLİĞİ: DOKUN&KEŞFET! Bir bebek ilk olarak rahimde do…
  • 1. Ay Etkinliği 3

    GÖRSEL ALGI VE İLETİŞİM ETKİNLİĞİ: GÖZGÖZE! Göze bakma, bebeklerin ulaştığı ilk dönüm nokt…
Daha Fazlası 1-3 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı