26. Ay Etkinliği 3
OYUN ETKİNLİĞİ: BALIK TUTUYORUZ
Çocuk, hayatına katkıda bulunabilecek birçok davranışı ve bilgiyi oyun yoluyla öğrenir. Ebeveynler nasıl ki çocuklarının beslenme, barınma, dinlenme gibi temel ihtiyaçlarını gideriyorlarsa, oyun da çocuk gelişimi için gerekli bir ihtiyaçtır. Oyun, çocuğun kendini ifade etmede, yeteneklerini keşfetmede, motor becerilerini geliştirmede, zihinsel, duygusal ve dil gelişimini sağlamada en etkili yöntemdir. Oyun, çocuğun dilidir. Henüz konuşamayan, kendini ifade edemeyen, ihtiyaçlarını dile getiremeyen bir çocuk oyun aracılığı ile içsel motivasyonunu dışa yansıtır.
Oyun oynamak için her zaman pahalı oyuncaklara ihtiyaç yoktur. Bazen evde bulunan basit malzemelerle kendi oyuncağınızı oluşturabilir ve bebeğinizin dakikalarca oynamasını sağlayabilirsiniz. ”Balık Tutuyoruz” oyunu da tam olarak böyle bir etkinliktir.
Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪
Çocuk oyun oynayarak kendini keşfeder, geliştirir, dünyayı tanır ve dünyanın işleyişine uyum sağlamaya çalışır. Oyun çocuğun dilidir, iletişim biçimidir. Duygularını sözel aktarmak için gerekli olan bilişsel gelişimini henüz tamamlamamış olan çocuk için oyun duyguların dışa vurumu olur. Bununla birlikte zor ve korkutucu olan duygularını ve deneyimlerini seçtiği oyunlar ve oyuncaklar yoluyla yansıtır. Böylece, olumsuz duyguları ile baş etmeyi oyun içinde öğrenir. Sorun çözme ve beceriler oyun yoluyla gelişir. Çocuk günlük yaşantılarını benzer durumlar yaratarak ve bunların üstesinden gelerek denemeyi ve düzenlemeyi öğrenir.
Oyun çocuğun güven oluşturmasını, kendini mutlu, sevilen ve güvenli hissetmesini sağlar. Sosyal becerilerinin gelişmesi için oyun gereklidir. Oyun çocuğa deneme yanılma yoluyla doğruyu bulmayı, başladığı işi bitirmeyi ve bir şeyler başarmak için çaba gerektiğini öğretir. Kurallara uyma becerisi kazandırmak, iş birliği yapmayı, yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğretmek oyunun çocuğun sosyal gelişimine yaptığı katkılardır.
Oyun çocuğun fiziksel gelişimine katkıda bulunur. Oyun sırasında çocuk hareket halindedir. Hareketli oyunlar çocukların kaslarının gelişimini sağlar. Çocuk, bedeninin, ellerinin, ayaklarının işlevini oyun oynayarak kazanır. Dengesini, el becerilerini oyunla geliştirir.
Oyun beyinde yeni bağlantılar oluşmasını sağlar. Bebeklikten itibaren çocukların tekrar tekrar oynadıkları oyunlar öğrenmelerinde en büyük etkenlerden biridir. Az-çok, büyük-küçük gibi kavramlar, şekiller, renkler oyun yolu ile öğrenilir. Oyun sırasındaki tekrarlamalar, denemeler onları kalıcı bilgiye dönüşür.
Etkinlik Süreci 🧩
Malzemeler:
- Saklama kabı + Su
- Kurabiye kalıpları
- Boru temizleyici
Etkinliğimize kaba su ekleyerek başlayabilirsiniz. Etrafa dökülecek kadar değil, yalnızca kurabiye kalıplarını yüzdürecek kadar olması yeterli. İçerisine kurabiye kalıplarını ekleyin. Boru temizleyicisini olta gibi kullanarak ona rehberlik edin.
Annemize Not 📝
Eğer boru temizleyiciyi kontrol etme konusunda bebeğiniz sorun yaşıyorsa bu materyali değiştirebilirsiniz. Bir maşa, kepçe; olta işlevi görebilecek herhangi bir nesne ile oyunu sürdürebilirsiniz.
Oyunu öğrendikten sonra onu bağımsız bırakmanız yararlı olsa da bu aylarda dikkat süresi oldukça kısadır. Oyundan hemen sıkılıp pes etmemesi için, onu her tuttuğu balıkta tebrik edip, ara ara tuttuğu balıkları sayarak, şarkılar söyleyerek destek olabilirsiniz.
Haftanın Şarkısı 🎶
Denize Gidelim;
Denize gidelim mi
Mayomuzu giyelim mi
Denize giyelim mayomuzu giyelim
Şapur şupur yüzelim
Denize gidelim mi
Balık tutalım mı
Denize gidelim balıkları tutalım pişirelim yiyelim.
Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰