40. Ay Etkinliği 3
TÜRKÇE ETKİNLİĞİ: ALFABEYİ BUL
Bu çocuk aktivitesi, sadece ayaklarınız uzatacak şekilde kanepede oturmanıza izin vermekle kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun enerjisini atmasını sağlarken onun alfabeyi öğrenmesine yardımcı olur. Hem de malzeme gerektirmeden!
Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪
Çocuğunuz bu aktivite ile aldığı komutları uygulamaya çalışarak bilişsel becerilerini güçlendirecektir. Başardığı her komut sonrası özgüveni gelişecek ve kendine saygısı artacaktır.
Alfabe harflerini tanıyacak, onun için heyecanlı bir eşleştirme etkinliği olacaktır. Okul öncesi alfabe öğrenimi de bu şekilde desteklenecektir.
Sürekli hareket halinde olması kaba motor becerilerini geliştirecektir. Kaba motor becerileri; yürüme, koşma, zıplama, vurma gibi eylemlerin rahat bir şekilde yapılması için gerekli olan motor beceri grubudur. Çocukların tüm bu becerileri geliştirmeleri, onların benlik saygılarını ve özgüvenlerini arttıracak ve aynı zamanda akademik yönlerini de destekleyecektir.
Etkinlik Süreci 🧩
Malzemeler:
- Kağıt
- Kalem
- Bant
Küçük boy renkli kağıtlara alfabe harflerini yazın ve evinizde onun göz hizasına gelecek şekilde birçok yere bant ile kağıtları yerleştirin. Şimdi tek yapmanız gereken oturduğunuz yerden onun bulmasını istediğiniz harfi söylemeniz. Harfi bulduğunda kağıdı bir mektup gibi size ulaştırmasını istemeniz. Ama sadece bu değil; Bunu çeşitlendirmenin ve çocuklarınız için değiştirmenin birçok yolu var.
- Onu ses avına gönderin.
- Ona kelimeyi başlatan harfi bulmasını söyleyin. (“Bana ARABA kelimesini başlatan harfi bul.”)
- Alfabe için hazır değil misiniz? Boş renkli kağıdı deneyin ve onu bir renk avına gönderin.
- Harflere dokunarak ve bağırarak tur atmasına izin verin.
- Bir gece mektup avı için ışıkları kapatın ve fener ile aramaya çıkın.
Annemize Not 📝
Harfleri öğrenme süreci bir çocuk için çok kolay olmayabilir. Çoğu çocuk harfleri birleştirmede güçlük çekebilir, harfleri tersten yazabilir ya da tek tek harfleri birbirinden ayırt edemeyebilir. Çocuklar ancak 2-3 yaşından sonra harflerle tanışmaya ve aralarındaki farkları görmeye başlarlar. Doğal gelişen bu sürecin neşeli aktivitelerle pekiştirilmesi, anne ve babaların harfleri ve seslerini öğrenmeleri için çocuklarına yardımcı olmaları önem taşır; çünkü bu ısınma hareketleri ileride okuma yazma öğrenirken çocuklara büyük fayda sağlayacaktır.
Çocuklar 2 yaş öncesinde sayıları, 2-3 yaş civarında ise harfleri tanımaya başlıyorlar. 3 yaşından sonraysa bazı isimlerin (kendilerinin, anne babalarının) baş harflerini yazabiliyorlar. Harflerden hece türetme gibi eylemlere başlıyorlar.
Çocuklara okul öncesi dönemde okuma yazma eğitimi verilmesiyle ilgili genel eğilim şu: Zihinsel ve duygusal gelişimi tamamlanmamış olduğundan bu yöntem tercih edilmemeli, hele hele çocuk bu konuda kesinlikle zorlanmamalı.
Öte yandan çocuğun okul dönemine doğru bir şekilde hazırlanması, harflerin ve seslerinin (okunuşlarının) öğretilmesine yönelik küçük alıştırmalar gerçekleştirilmesi önemli; çünkü çocuk bu şekilde okuma yazma öğrenirken adımlarını daha rahatlıkla atabiliyor, becerileri gelişebiliyor…
Öyleyse şimdi eğlenceli alıştırmalara başlamanın tam zamanı!
Çocuğunuza bebekliğinden itibaren bol bol kitap okuyun. Kitap okurken resimlerle birlikte harfleri de gösterin, seslerini çıkarın, onun sizi taklit etmesini sağlayın; bu şekilde harflerle tanışıklığı zaman içinde artacaktır. Bu çalışma, harfleri anlamlandırmasını da sağlayacaktır. Küçük öyküler de içeren alfabe kitapları alın. Çocukta ses farkındalığının gelişmesine yardımcı olan bu kitaplardaki öyküleri birlikte okuyup, önerilen keyifli etkinlikleri yapın; aktivitenize bolca da gülümseme katın. Çocuğunuzu harflere iyice ısındırın. İşte birkaç yöntem: Harfleri çizin, boyayın, kesin; bunları birer tabloymuşcasına odasına asın. Oyun hamurlarıyla A’lar, B’ler, C’ler yapın… Harfli bloklarla oynatın. Manyetik harflerle ismini yazıp buzdolabının üstüne asın… Harfleri, günlük hayatta kullandığımız sesleriyle öğretin; bu seslere kahkaha da ekleyin. Harfleri konu alan şarkılar, akıllı telefonlar için oluşturulmuş müzikli ve eğlenceli alfabe uygulamaları, oyuncak laptop’lar bu konuda size yardımcı olacaktır.
Bir uyarı: Bu alıştırmaları, bir dersmiş gibi ele alma hatasına düşmeyin ve çocuğunuza yüklenmeyin. Harflerin hepsini birden tanıtmayın, belirli bir süre sadece tek bir harfe yoğunlaşın.
Haftanın Şarkısı🎶
Harfler;
Dizi Dizidir Tüm Harfler
Birlikte Yol Alırlar
Alfabenin Sonunda
Gelip Beni Bulurlar
Y Harfi Benim Adım
Z Den Önce Ben Varım
Ye Ye Ye Ye Ya Yiyoo..
Yasemin Yaprak Yonca
Yaşar Yağan Yağmurla
Yıldızlar Yol Yolcusu
Yüzer Samanyolunda
Y Harfi Benim Adım
Z Den Önce Ben Varım
Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰