6. Ay Etkinliği 3
DUYUSAL ETKİNLİK: DUYUSAL PANO
Yeni yeni oturmaya başlayan miniğinizi oyalamak artık daha fazla enerji istiyor olmalı. O hem yatmaktan sıkılıyor, hem de tüm dünyayı keşfetmek istiyor. Bu heyecanlı kaşife kısa sürede yardımcı olmak için odasının küçük bir köşesini onun için hazırlamaya ne dersiniz? Hazırlaması ilk etapta sizi uğraştıracak olsa da bebeğiniz panosu ile meşgul olurken biraz dinlenmek size de iyi gelecek. 🥰
Etkinliğin Bebeğinize Kazanımları 💪
Her şeyden önce yeni oturmaya başlayan bebeğiniz için bu bir hareket etkinliği sayılabilir. Panosundaki eşyalara dokunmak için uzanacak, bazen sadece onları oturup uzaktan izlemek isteyecek ve böylelikle kaba motor becerilerine katkı sağlamış olacaktır. Tabi ki minik parmaklar da bol bol kurcalayacak. Gelişen ince motor becerilerinin yanı sıra dokunsal duyu bütünlüğü de kazanılmış olacaktır. Dokunduğu her yeni ve farklı nesne zihninde yeni bir yer edinecektir. Kavramlar hakkında yeni bilgiler edinerek bilişsel becerilerini geliştirecektir. Ona yeni kelimeler öğretmek için de harika bir fırsatınız olacak. ”Yumuşak, sert, parlak…” Siz nesneleri betimledikçe onun da dil becerileri kazanım sağlayacaktır.
Etkinlik Süreci 🧩
Malzemeler:
- Pano için, MDF kesilmiş bir tahta parçası veya Mukavva kullanabilirsiniz.
- Sıcak tutkal veya tahta için vida.
- Plastik nakış kasnağı
- Farklı doku ve görüntüde kumaşlar
Hazırladığımız farklı doku ve renkteki kumaşları plastik nakış kasnağına sıkıştıralım ve panomuza kasnakları sabitleyelim. Panomuzu miniğimizin ulaşabileceği boyuttaki bir duvara monte ettikten sonra bu iş tamamdır!
Dilerseniz bu kadar marangozluk gerektirmeden daha basit olacak şekilde, kumaşları kartona, kumaşlı kartonları da mukavvaya yapıştırıp son olarak duvara mukavvanızı sabitleyebilirsiniz. Ancak miniğiniz bol bol çekiştireceği için yırtılma, kopma ihtimaline karşı dayanıklı olması hususunda dikkatli olmak gerekir.
O kumaşları incelerken, tuttuğu kumaşın rengini, türünü ona tanıtabilirsiniz. Çeşitli sorular yöneltip görsel algısını canlandırabilirsiniz. Dilerseniz arkasına oturma desteği koyarak kendi başına incelemesi için ona fırsat verebilirsiniz.
Annemize Not 📝
Panonuzu bebeğiniz büyüdükçe gelişimine uygun olarak geliştirip çeşitlendirebilirsiniz. Kapı zincirleri, ışık anahtarları, tekerlekler… Kısacası keşfetmek istediği ancak ulaşımı kolay olmayan her şeyi bu Dokunsal Duyu Panosunda onun keşfine açabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken şey eşyaların sabitlendiğinden emin olmak. Diğer bir önerimiz ise, eşyaları özenli seçmek. Priz, kablo gibi gerçekte oynamasının tehlikeli olabileceği eşyaları panoda bulundurmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bu durum, bu eşyalara karşı tutumunu hatalı kılabilir.
Haftanın Şarkısı 🎶
Duyu Organları;
5 duyu organım var benim
Tek tek sayalım söyleyelim
Hepsinin farklı işleri var
Gel birlikte öğrenelim
Gözlerimle görüyorum her şeyi
Tüm şekilleri tüm renkleri
Seviyorum tüm hayvanları
Kulaklarımda sesleri
Yiyorum elmaları muzları
Dilimde farklı tatları
Seviyorum bütün çiçekleri
Burnumda kokuları
Yumuşak sert tırtıklı
Sağlam mı yoksa yırtık mı?
Dokun hisset elinle
Ellerin ve derinle
Yaptığınız etkinlikleri bize İnstagram üzerinden gönderebilir ya da Forum’da paylaşabilirsiniz. 🥰