Galaktagog, anne sütünün salınımını uyaran ve miktarını arttırmaya yarayan her türlü bitki, yiyecek ve ilaçlar için kullanılan bir tanımdır.

Bu maddelerin büyük bir çoğunluğu prolaktin, yani süt hormonunu arttırarak etki gösterir. Fakat pek çoğunun etki mekanizması hala aydınlatılabilmiş değildir.

Buna rağmen, çok eski zamanlardan beri bazı yiyecek veya içecekler, anne sütünü arttırmak amacıyla tüketilmiş veya tüketilmeye devam edilmektedir. Ancak bu yiyeceklerin doktor onayı alınmadan kontrolsüzce tüketilmesi önerilmez. Çünkü tüketilen yiyecekler her ne kadar doğal olursa olsun, üzerinde yapılan çalışmalar çok azdır.

Yine de takipli olunan doktordan onay alındıktan sonra, süt artırdığına inanılan besinler tüketilebilir.

Havuç

Havuç, süt kanallarını geliştirir ve bu sebeple süt üretimini destekleyen besinler içerisinde ilk sırada yer alır.

Havuçların yararlarının çoğu, beta-karoten ve lif içeriğine bağlanabilir. Bu kök sebzeler de iyi bir antioksidan, potasyum, K vitamini, sodyum, fosfor, kalsiyum, C vitamini, niasin ve B6 vitamini kaynağıdır. Diğer besinler arasında A, E, Folat, çinko ve demir bulunur.

Havucun içeriğinde meme dokusunun sağlıklı gelişimini ve süt oluşumunu destekleyerek östrojen benzeri görev yapan, bitkisel bir kimyasal olan fitoöstrojen bulunur.

Fitoöstrojen süt üretimini artırır. Östrojen hormonu meme dokusu içerisindeki süt kanallarını geliştirir. Ayrıca havuç iyi bir beta karoten kaynağı ve emzirme sürecinde artan beta karoten ihtiyacını karşılar.

İncir

İncir lif, magnezyum, manganez, sodyum, B6 vitamini ve K, potasyum ve kalsiyum açısından zengindir. Kemik yoğunluğu ve düşük tansiyonu desteklerler. İncir ayrıca vitamin A, vitamin Bl, vitamin B2, demir, fosfor ve klor gibi çeşitli diğer mineralleri de içerir.

Doğumdan sonra yaşanan bağırsak sorunları için de incir birebirdir.

Çünkü incir iyi miktarda lif içerir. Bu yüksek lif konsantrasyonu, sağlıklı, düzenli bağırsak işlevini desteklemeye yardımcı olur ve kabızlığı önler. Lif, aynı zamanda ishal ve düzensiz bağırsak hareketlerini de ortadan kaldırır.

İncir hem kurutulmuş şekilde hem de taze olarak süt artırımı için tüketilebilir. Ancak şeker içeriği yüksek olduğundan, kararlı tüketmekte fayda bulunur.

Dut

Dut meyvesi yaz aylarının sonlarında ortaya çıkan, sağlık açısından oldukça fayda sağlayan değerli bir meyvedir. Dut taze olarak tüketildiğinde oldukça faydalıdır ancak dut kurutulduğunda faydası iki katına çıkmaktadır.

Dutun çok önemli olan bir özelliği de anne sütünün salınımını artırıcı etkisidir. Hatta bu konuda anne sütünü artırıcı kuru dut tarifi bulunur.
2,5 su bardağı kaynayan suyun içine yaklaşık 7 yemek kaşığı kurutulmuş beyaz dutu ilave edip, yaklaşık 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Bu işlemin sonunda 1 su bardağı su elde edersiniz. Süt veren anne, bu elde edilen suyu bir seferde ya da bebeğin yeni doğmuş olmasına göre güne yayarak tükettiğinde süt salınımında ciddi artış görecektir.

Ancak her gün taze kaynatmak konusuna dikkat edilmelidir.

Badem

Badem son derece yüksek besin ihtiva eder. E vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca, çinko, selenyum, bakır ve niasin içerir. Diğer bütün türleriyle karşılaştırıldığında besin değerleri ve faydalı bileşenleri ile ön plana çıkmaktadır.

Badem özellikle yemeklerden sonra glikoz ve insülin seviyelerinde meydana gelen artışı azaltmak için yardımcı olur.

Birçok araştırma bademin kilo vermeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bademin bağırsak hareketlerini arttırdığı bilinen bir şeydir. Bu özelliği ile daha hızlı kilo vermek isteyenlerin düzenli olarak kullanabileceği nadir besinlerdendir. Ayrıca içerdiği lifler yardımıyla toksinleri de temizler.

Badem manganez, bakır ve riboflavin içermektedir ve bu maddeler enerji üretimi için metabolizmaya çok yardımcı olurlar. Bu da emzirme döneminde annenin ihtiyaç duyduğu enerjinin karşılanıp, süt üretiminin desteklenmesi anlamına gelir.

Dereotu

Dereotu, bakır, magnezyum, fosfor, A vitamini, C vitamini, demir, çinko bakımından oldukça zengindir. Sonbahar aylarında toplanmaya başlanana dereotu, çok sayıda faydasıyla dikkat çeker.

Sindirim sisteminde yaşanan hazımsızlıklar, mide kramplarına iyi gelir. Sindirimin daha sağlıklı şekilde çalışmasını sağlayarak, rahatlamaya yardım eder.

Gaz sorunlarını giderir. Sürekli gaz sıkışması yaşayan kişilerin, bu problemlerini ortadan kaldırabilecek özelliklere sahiptir. İshal sorunlarında sindirime ve ishalin kesilmesine yardımcı olur. Bu özellikleriyle doğum sonrası dönemde anne adaylarının yaşadığı bağırsak sorunlarını en aza indirir.

Dereotu aynı zamanda süt yüzyıllardır süt yapıcı özelliğiyle bilinir. Ayrıca mevcut sütün kalitesini artırmaya yardımcıdır.

Daha Fazlası Beslenme
Yorumlar Kapalı