Tıp dilinde halitozis olarak adlandırılan ağız kokusu küçük büyük ayrımı yapmaksızın herkeste görülebilen bir sağlık problemidir. Bu sorun bazı durumlarda bebeklerde bile görülebilir.

Ağız kokusu, nefes verme ile birlikte dışarıya salınan, kötü kokan ve birtakım sorunların habercisi olabilecek bir sağlık problemidir. Zaman zaman hepimizin yaşadığı bu sorun bebeklerde ya da çocuklarda da görülebilir.

Bazen ebeveynler bu sorunu pek önemsemeyebilir. Sebebi basit bir sorundan kaynaklanabileceği gibi bu durum bazı sağlık sorunlarından da kaynaklanıyor olabilir.

Bu sebeple eğer bebeğinizin ağzı kötü kokuyorsa telaşa kapılmadan bunun sebebinin ne olduğunu bulmanız önem taşır.

Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?

Yetişkinlerin yanı sıra bebeklerde bile görülebilen ağız kokusunun birbirinden farklı nedenleri vardır. Bu nedenleri 2 kategoriye ayırmak mümkün;

Fizyolojik Nedenler: Bu tip ağız kokusunun altında sistemik bir hastalık ya da patolojik bir durum yoktur. Fizyolojik nedenlere bağlı ağız kokusu genel olarak ağız hijyeni, ağız ve burun florası, en son yenen besin, açlık ya da tokluk durumu ve uyku durumu gibi sebeplere bağlı olarak zaman zaman görülebilir.

Daha açıklayıcı olmak gerekirse;

  • Gece ağız salgısının azalması,
  • Açlık,
  • B12 eksikliği ya da demir eksikliği,
  • Gün boyu az su tüketme ve susuz kalma
  • Bebeklerin ağzında sıklıkla oluşan pamukçuk,
  • Ağız içinde meydana gelen enfeksiyonlar,
  • Yanlış kullanımdan kaynaklanan biberon çürükleri,
  • Diş çürükleri,
  • Damak sorunları fizyolojik ağız kokusu sebepleri arasındadır.

Patolojik Nedenler: Patolojik nedenlere bağlı ağız kokusunun ise birçok nedeni bulunabilir. Bu tip ağız kokusunun temelinde daha çok bir sağlık problemi vardır. Solunum yolundaki sorunlar, mide- bağırsak problemleri ağız kokusuna neden olabilir.

Daha açıklayıcı olmak gerekirse patalojik nedenler; mide ve bağırsak sistemi ile ilgili nedenler, Sistematik hastalıklarla ilgili nedenler ve hijyen eksikliğine bağlı nedenler olarak sıralanabilir.

Mide bağırsak sistemi ile ilgili nedenlerin içerisinde bebek reflüsü en başta yer alır. Bebeklerin yemek borusu ve mide arasındaki mesafe kısa olduğu için reflü oluşabilir. Bu da bebeklerde ağız kokusunun nedenlerinden biridir. Bununla birlikte kusma, pilor stenozu denilen mide çıkışındaki darlık, bağırsaktaki emilim problemleri ve bağırsak kurtları da bebeklerde ağız kokusuna neden olabilir.

Sistematik hastalıklarla ilgili nedenler arasında ise; diyabet hastalığı, kanla ilgili sağlık sorunları, böbrek yetmezliği, zehirlenmeler Solunum yolu hastalıklarına bağlı nedenler, boğaz enfeksiyonları, geniz eti, bademciklerin iltihaplanması, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, akciğer enfeksiyonu ve sinüs enfeksiyonu gibi nedenler de bebeklerde ağız kokusuna sıklıkla yol açan nedenler arasında yer alır.

Hijyen eksikliğinin neden olduğu ağız kokusu ise bebeklerde sıklıkla görülen bir başka sorundur. Bebekler dünyaya geldikten sonra dişleri çıkana kadar ya da çıktıktan sonra zaten o dişler döküleceği için ağız hijyene gereken özen gösterilmeyebilir. Bu da özellikle ek gıdaya geçtikten sonra dişlerin etrafında bakteri oluşumuna neden olur. Bunun sonucunda da ebeveynler kötü kokan bir nefesle karşı karşıya kalır.

Ayrıca temizliği yapılmayan emzik ve biberonlar da ağız kokusuna sebep olabilir.

Bebeklerde Ağız Kokusunu Önlemenin Bazı Püf Noktaları

  • Ağız kokusunu önlemenin başında hijyen gelir. Doğumuyla birlikte bebeğin ağız temizliğine dikkat etmeniz gerekir. Çocuğunuz büyüdükçe ağız temizliğinin önemini ona anlatmalı ve düzenli olarak dişlerini fırçalaması yönünde alışkanlık kazanmasına yardımcı olmalısınız.
  • Bebeğiniz dişlerini fırçalayamayacak yaşta ise parmak fırçalar ile bu temizliği siz yapmalısınız.
  • Dişlerin yanı sıra dilin de fırçalanarak temizlenmesi ağız kokusunun önüne geçen bir diğer hijyen kuralıdır.
  • Ağız kuruluğunu önlemek için bol bol su veya sıvı tüketmesini sağlamalısınız.
  • Eğer solunum yollarıyla ilgili bir problemi var ise sinüzit gibi ya da burun tıkanıklığı yaşıyorsa bunu engellemek için evinizde buhar makinesi kullanabilir ya da kış aylarında kalorifer peteklerinin üzerine su koyarak gerekli buharı sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin yanında sigara içmemeli ve içilmesini engellemelisiniz.
  • Bebeklerde ağız kokusu şikayetini yok etmek için bebekler için hazırlanmış ağız bakım ürünlerini kullanabilirsiniz. Ancak öncesinde doktorunuza danışmayı tavsiye ederiz.
Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı