Bebeğiniz İçin Mama Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebek mamaları ilk 6 ayda anne sütü yokluğunda kullanılan veya anne sütünden ek gıdaya geçiş sürecinde bebeklere yardımcı olan, bebeklerin beslenmesinin doğru bir şekilde sürdürülebilmesini sağlayan besin ürünleridir.

Bebekler İçin Formül Süt Nasıl Seçilmelidir?

Formül süt, anne sütü yokluğunda bebeğinize verebileceğiniz tek alternatif beslenme aracıdır. Piyasada onlarca farklı marka, çeşit ve içeriğe sahip formül sütler bulunur. Özellikle yeni anne-baba olmuş ebeveynler için, bu seçim oldukça karmaşık bir hale dönüşebilir.

Öncelikle formül sütler, temel olarak bazı gruplara ayrılırlar. Bunlar; inek sütünden elde edilen formül süt, soya sütünden elde edilen formül süt, laktoz içermeyen formül süt, kısmi hidrolize edilmiş formül süt veya hipoalerjenik süttür.

Bu formül süt çeşitleri arasında hangisini seçmeniz gerektiğine ise, doktorunuzla birlikte karar vermeniz gerekir.

Bebeğinizin inek sütü alerjisi yoksa veya sütü sindirmekte sorun yaşamazsa, inek sütünden elde edilen formülü süt verebilirsiniz. Bununla birlikte, bebeğinizin laktoz intoleransı veya süt proteinine alerjisi varsa laktozsuz formül sütü, soya formülü veya hidrolize formül sütü satın almanız önerilir.

Bebeğiniz için satın alacağınız formül sütlerde şu özelliklerin olmasına dikkat etmeniz gerekir;

Demir: Özellikle 6 ayından büyük bebekler için demir çok gereklidir. Bu zamanda, özellikle anne sütü almayan bebeklerde, bebeğin vücudundaki demir rezervleri azalmaya başlamıştır. Büyümeyi desteklemenin yanı sıra, bebeğin vücudundaki yeterli demir seviyeleri de kansızlığa karşı korunmasında faydalıdır. Amerikan Pediatri Akademisi, anne sütü almayan tüm bebeklere, en az 1 yaş için formülle takviye edilmiş süt almalarını önerir.

Probiyotikler ve Prebiyotikler: Bazı formül sütleri, bebeklerin bağırsaklarına iyi bakteri olan probiyotikler ve prebiyotikler içerir. Formül sütündeki probiyotikler ve prebiyotikler, emzirilen bebeklerde bulunan bakteriler kadar iyi bakteri sağlayabilir, bu da bağırsak sağlığının korunmasında faydalıdır.

DHA ve ARA: Her ikisi de anne sütünde ve balık ve yumurta gibi bazı yiyeceklerde bulunan omega-3 yağ asitleridir. Bazı çalışmalar, formül sütündeki dokosaheksanoik asidin (DHA) ve arakidonik asidin (ARA) bebeklerin görme ve beyin gelişimine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Ek Gıdaya Geçen Bebekler İçin Mamalar Nasıl Seçilmelidir?

Ek besinler, bebeğinizin büyüme ve gelişim çağında, anne sütünün tek başına yeterli olmamaya başladığı dönemle birlikte kullanılan tamamlayıcı besin ürünleridir. Bebeğin gelişimiyle birlikte artan besin ihtiyacının anne sütüyle karşılanamayan kısmı, tamamlayıcı besinler yardımıyla karşılanabilmektedir.

Sağlık Bakanlığı ve uluslararası kuruluşlar; altıncı aydan itibaren doktor yönlendirmesinin ardından, tamamlayıcı gıdalara geçiş yapılabileceğini ve bu sayede bebeğin normal beslenme sürecine uyumluluk sağlayabileceğini belirtmektedir.

Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin ögelerini içeren ve anne sütünü tamamlayıcı olarak kullanılan ek besinlere, doktorunuzun tavsiyesinin ardından başlamanız gerekir.

Bu noktada, bebek mamalarının numaralandırıldığını ve bebeğin gelişimine bağlı olarak uygun numaralı bebek mamasının yine doktorunuz tarafından sizlere önerilebileceğini unutmamanız gerekir.

Kaşık Mamaları Nasıl Seçilmelidir?

Kaşık mamaları, bebeğinizin ek besinlere geçtiği dönemde kullanabileceğiniz, genelde toz şeklinde satılan; ılık su veya sütle karıştırılarak kullanıma hazır hâle gelen besinlerdir. Anne sütü ile kullanımlar genelde doktor tavsiyesine göre kullanılır. Kaşık mamalar, bebek gelişiminde doktorlar tarafından önerilen besinler olan, sebze, meyve, tahıl ve pirinç ürünlerinin bir araya getirilmesiyle üretilen ve bebeğin ihtiyacı doğrultusunda hazırlanan ürünlerdir. Bu nedenle, doktorunuzun tavsiyesinin ardından başlayacağınız ek gıda döneminde, kaşık mamalarını güvenle kullanabilirsiniz.

Bebeğiniz için kaşık maması seçerken; içeriğinde bebek gelişimi için ihtiyaç duyulan vitaminler, proteinler ve diğer tüm bileşenlerin bulunduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Vitamin kaybı olmaması açısından pişirilen türlerden ziyade kaynamış ve ılınmış su ile hazırlanan kaşık mamaları daha sağlıklı olabilir.

Kavanoz Mamaları Nasıl Seçilmelidir?

Kavanoz mamaları, bebeğinizin ek besinlere geçiş yaptığı dönemde kullanabileceğiniz, vakumlanmış kavanozlar içinde satılan ek besin ürünleridir. Kavanoz mamalarının üretiminde, bebek gelişimi açısından faydalı olan besin ögeleri kullanılmaktadır. Evde yapılan konserve yöntemine benzer bir şekilde vakumlu kavanozlarda muhafaza edilen kavanoz mamaları, kullanılan bu yöntem sayesinde, besleyici özelliklerinin uzun süre koruyabilir. Özellikle; seyahat, tatil ve misafirlik gibi durumlarda, ebeveynlere hızlı ve pratik bir çözüm sunan kavanoz mamalarını, doktorunuzun yönlendirmesiyle birlikte güvenle kullanabilirsiniz.

Bebeğiniz için kavanoz maması seçerken; içerisinde koruyucu maddeler ve ilave şekerin bulunmamasına özen göstermeniz gerekir. Son kullanma tarihini kontrol etmeniz ve mümkünse organik tarım metoduyla üretilen seçenekleri tercih etmeniz de iyi bir fikir olabilir.

Devam Sütleri

Devam sütleri, doktorunuzun yönlendirmesinin ardından kullanmaya başlayabileceğiniz ek besinlerden bir diğeridir. Formül süt olarak da bilinen devam sütleri, anne sütüne yakın bir forma kavuşacak şekilde hazırlanır ve bu sayede bebeğin katı gıdaya geçişinde önemli bir destekleyici olur. Formül sütler arasında, kabızlık ve gaz oluşumunu önleme gibi özellikleri bulunan devam sütleri de yer almaktadır. Toz, sıvı konsantre ve kullanıma hazır olacak şekilde üç temel formda satılan devam sütlerinden bebeğinize en uygun olanını doktorunuzun tavsiyesinin ardından seçmeniz mümkündür.

Bebeğin anne sütüyle beslendiğinde de aldığı protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral devam sütlerinde bulunması yasal olarak zorunlu olan besin ögeleridir. Bunlar anne sütünün faydalarını taklit edebilmek amacıyla devam sütlerine konan içeriklerdir.

Bununla birlikte; prebiyotik, probiyotik, nükleotidler, postbiyotikler ve balık yağı gibi alternatifler bulunduran devam sütlerini tercih etmeniz, bebeğinizin büyüme ve gelişimi açısından çok daha faydalı olabilir.

En Çok Okunanlar

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...