Bebeğiniz Mışıl Mışıl Uyusun: Beyaz Gürültü!

Günümüzdeki annelerin bebek uyutma konusunda deneme yanılma yolu ile uyguladıkları bazı yöntemler olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlanır.

Bebeklerini kolay yoldan uyutmak isteyen ebeveynlerden bazıları ayakta sallamayı tercih ederken bazıları mendille ya da kendi haline bırakarak uyuma gibi yöntemleri deneyebiliyor.

Bu yöntemlerin dışında, son yıllarda oldukça popüler olan bir yöntem daha var! Beyaz gürültü…

Beyaz Gürültü Nedir?

İngilizce adı White nosie olan beyaz gürültü, bebeklerin anne karnında işittikleri seslere benzeyen ve dolayısıyla bebeğin kriz anlarında duyduğunda sakinleşmesini sağlayan seslerdir.

Beyaz gürültü, birbirinden farklı yaklaşık 20 bin ses frekansının bir araya geldiği bir ses bütünüdür. Yani aslında bu sesler bir nevi uğultu olarak adlandırılabilir. İsmini de bu frekansların bir araya geldiğinde beyaza yakın bir renk oluşturmaları nedeniyle “beyaz gürültü” olarak almıştır.

Hangi Sesler Beyaz Gürültüdür?

  • Şelale, nehir gibi akan su sesleri
  • Rüzgar sesi
  • Dalga sesi
  • Yaprakların rüzgarda çıkardığı hışırtı
  • Elektrik süpürgesi sesi
  • Fön makinesi sesi
  • Bulaşık makinesi sesi
  • Pışpışlama sesi
  • Yağmur sesi

Beyaz Gürültü Nasıl Çalışır?

Bebeklerin anne karnındaki ilk kalp atışlarını dinlerken bir uğultunun o seslere eşlik ettiği duyulur. Bebekler dünyaya gelene kadar o uğultuyla beraber yaşarlar. Doğdukları zaman ise farklı bir ortama gelir, alışkın oldukları uğultudan yoksun kalırlar. İşte beyaz gürültü de onlara alışık oldukları ses topluluğunu yeniden yaşatır ve eski huzurlu, mutlu ortamlarına kavuşmalarını sağlar.

Yaşama merhaba diyen bebeklerin, yeni hayatına uyum sağlamasına yardım eder. Yeni doğan bebeklerin, ilk aylarda bu ses eşliğinde uyutulmaları uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Çünkü beyaz gürültü, anne karnındaki uğultuyu yansıtabilen en etkili sestir. Bebeği sakinleştirir ona huzur duygusu verir.

Anne rahmindeki uğultuyu yakalayan doğru tip beyaz gürültünün, yeni doğan bebeklerde olumlu etkiler yaptığı, bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Uyku düzeni bozuk olan bebeklerde sakinleştirici etkisi vardır.

İlk 6 aylık süreçlerinde, onlara eşlik eden beyaz gürültü ile kendilerini anne karnındaki gibi güvende hissettikleri konusundaki görüşler kesinlik kazanmıştır. Bebeğin başka bir fiziksel sorunu yoksa beyaz gürültü ile dış dünyaya uyum süreci kolaylaşmaktadır. Çünkü dünyaya yeni gelen bebekler, duymaya alışık olmadıkları birçok dış uyarana maruz kalırlar.

Bu da ağlamalarına, uyumakta zorluk çekmelerine, strese girmelerine neden olur. Beyaz gürültü ise uyum sürecini kolaylaştırmaya yarayan ses topluluğu olarak, bebeklerine uyku düzeni vermeye çalışan anne ve babalara yardımcı olmaktadır.

Beyaz Gürültü Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?

Dünyaya gelen bebekler için beyaz gürültü hemen kullanılmaya başlanabilir. Bu da bebeklerin yeni yaşam alanına uyum göstermesine yardımcı olur.

Beyaz gürültü 3–6 ay süresince kullanarak bebeklerin uyku düzeninin oluşmasına, anne rahminde alıştığı ortamı yeniden hissedebilmelerine yardımcı olur. Bu sesi, elektrik süpürgesi ya da benzeri aletlerle oluşturmaya çalışmak, tasarruf ve bebeğin sağlığı için çoğu zaman akıllıca olmayabilir.

Bu sesin, kontrolsüz seviyelerde dinletilmesi ve uzun yıllar boyunca kullanılması, yalnız bebekler için değil yetişkinler için de tehlikeli olabilir. 85 desibelin üzerindeki beyaz gürültü, bebekler gibi yetişkinler üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir. Örnek olması açısından cep telefonlarında en yüksek ses seviyesinde dinlenilse dahi bu seviyeye erişilemez.

Yaşanılan her ortamda; evde, dışarıda ve yolculuklar sırasında herkesin yanında bulunduracağı cep telefonu ile bebeklerin ihtiyacı karşılanabilir.

Beyaz gürültü bebeklerinin uyku düzeninin oluşturulacağı süreç içinde, ebeveynlere oldukça yardımcı olacaktır. Uyku düzeni tam olarak oturuncaya kadar kullanılabilir.

Uzmanlar, bebeklerin ağlama krizleri için de beyaz gürültüden destek alabileceğinizi belirtirler.

Bebeklerin duymaktan rahatsız olacağı dış sesleri maskeleyen bu seslerle, kesintisiz bir uyuma süreci yaşamasına katkı sağlanabilir. Sakinleştirici etki sunan beyaz gürültü, bebeklerin gece ve gündüz uykuları için kullanılabilir.

Bebeklerin rahat ve kesintisiz biçimde uyuması, ebeveynleri de mutlu edecek, aynı zamanda rahat bir aile düzeninde olmanızı sağlayacaktır.

Beyaz Gürültü Bağımlılık Yapar mı?

Beyaz gürültü; her ne kadar bebeklerin çoğunun sakinleşmesine yardımcı olsa da bir kısım bebekte işe yaramayabilir. Bu tabii zararlı değil sadece o bebek için yararsız olduğu anlamına gelir. Ancak bu sesler kontrolsüzce kullanılırsa bebekler için zararlı hale gelebilir. Beyaz gürültünün 85 desibelin üzerinde kullanılması kulaklar için sıkıntılı olabilir.

Ayrıca bağımlılık açısından incelendiğinde bu sesler çok uzun süre kullanılırsa bir süre sonra etkisini kaybedebilir.

Bu bağlamda uzmanlar bebeklere yalnızca ilk 3 ay dinletilmesi taraftarıdır. Üçüncü aydan sonra ise kesinlikle aniden değil, yavaş yavaş miktarı azaltılarak beyaz gürültü dinletme kesilebilir.

HappyMomApp Youtube kanalımızda Beyaz Gürültü Oynatma Listesine buradan bakabilirsiniz.

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...