Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?
Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu dönemde bebekler, çevrelerini keşfetmeye ve hareket etmeye başlarlar. Emekleme, sadece fiziksel gelişim açısından değil, aynı zamanda bilişsel ve sosyal gelişim açısından da kritik bir süreçtir.
Bebekler Ne Zaman Emekler?
Bebekler 6. ayı ile birlikte artık büyük gelişim özellikleri göstermeye başlar. Bebeğiniz bu zamanlarda dik oturabiliyor, katı gıdalarla besleniyor ve seninle iletişim kuruyor olmalı. Bu özelliklerden sonra ise her annenin merakla beklediği emekleme yer almaktadır. Emeklemek, bebeğinin kollarını ve bacaklarını güçlendirir ayrıca gelişimi hakkında sana bilgi verir. Bebeğinin zamanında ve doğru emeklemesi, kaba motor becerilerinin geliştiğini gösterir.
Bebeğin 8. ayıyla birlikte emekleme alıştırmalarına başlayacaktır. Bu süreçte emekleme işini tam manasıyla becerebilir ya da şimdilik sadece sürünerek 9. aya kadar alıştırmalar yapabilir. Ortalama olarak 9. ay, bebeklerin bir karınca misali yürümeye başladığı ay olmaktadır. Ancak “8 aylık bebeğim emeklemiyor!” diye telaşlanmana gerek yok! Çünkü bazı bebekler 6 aylıkken emeklemeye başlar, bazıları ise poposunun üzerinde sürünerek emekleme işlemini gerçekleştirir. Emeklemeden yürüyen bebekler bile olmaktadır ve bunların hepsi normaldir! Bilmeniz gereken şey, tüm bu faaliyetlerin en erken 6. ve en geç 10. aylar arasında muhakkak gerçekleşmesi gerektiğidir.
Bebekler Nasıl Emekler?
Bebeğinin ilk emekleme denemelerinde muhtemelen yüzünü güldürecek görüntüler ortaya çıkacak. Çünkü henüz bu işin nasıl yapılacağını kavrayamayan miniğiniz, çeşitli denemelerle kendisi için uygun pozisyonu aramaya başlayacaktır. Bebeğinin ilk aşamalarda sadece kollarını kullanarak komandolar gibi yerde yürünmesi seni korkutmasın. Bunu yapma sebebi kollarının bacaklarından çok daha güçlü olması! Bebeğin bunun dışında olayı henüz kavrayamadığı için geri geri de hareket edebilir.
Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda ona doğrusunu göstermek için yolundan alıkoyma! Bebeğin eninde sonunda kol ve bacaklarını senkronize şekilde kullanmayı öğrenecek.
Bebeğin Emeklemesine Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
Bebeğin 9. ayda beklediğin gibi emeklemeye başlamadı ya da emeklemek için isteksiz mi görünüyor? Bu gibi bir durumda kafanda hemen “Bebeğimin emeklemesi için ne yapmalıyım?” sorusu oluşacak. Onu bu eyleme teşvik etmek için yapabileceklerinden bahsedelim.
- Uzanabileceği uzaklıktaki mesafelere ilgisini çeken eşyalar koy. Bir oyuncak, televizyon kumandası veya renkli herhangi bir nesne olabilir. Bebeğin nelerle oynamaktan hoşlanıyorsa o olsun!
- Bebeğiniz sırt kaslarının gelişmesine egzersizler yaptırarak yardımcı olabilirsiniz.
- Bebeğinizin yerde vakit geçirmesine izin ver. Bırak dönsün, sürünsün. Yer pis, soğuk kapar, hasta olur düşüncelerinden uzaklaş.
- Bebekleri emeklemeye teşvik etmek için bazı emekleme oyuncakları da mevcut olmaktadır. Dilersen bu ürünlerden edinebilirsin.
- Aynadaki görüntüler bebeğinin ilgisini çeker ve ona dokunmak ister. Emeklemesini sağlamak için önüne bir ayna koyabilir ve bebeğinin ulaşmasını sağlayabilirsin.
- Bebeğin emekleme pozisyonunu alıyor ama ilerlemekte zorlanıyorsa arkasına geçip ona fark ettirmeden poposundan ya da bacaklarından bebeğini hafifçe ittirebilirsin. Bu sayede bebeğin gereken ivmeyi alır ve yoluna bakar.
- Emeklemesini engellememelisin. Çoğu ebeveyn, bebeği oturmaya başlayıp hareketlendiği zaman emeklemesine izin vermeden bebeğini bir yürütece koyuyor. Yürüteçler yürüme alıştırmaları yapan bebekler için işe yarayabilir ama emekleme çağındaki bir minik için uygun değil!
- Emeklemeyi çözdükçe bu faaliyeti hep zinde tutmak için işin içine küçük heyecanlar katabilirsin. İlerlediği yola oyuncak, yastık gibi küçük engeller koymak ve sonunda sana ulaşmasını sağlamak eğlenceli bir yöntemdir. Bebeğinin bu engelleri aşması için onu cesaretlendirmeli ve el hareketlerinle yönlendirmelisin. Göz teması kurmayı da unutma!
Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlarlar?
Bebeğiniz emeklemeyi başardı. Artık çevresindeki herkesin yürüdüğünü görecek ve kendisi de bu eylemin içine girmek isteyecektir. Başlarda henüz nasıl gerçekleştireceğini bilemese de bulduğu her fırsatta ayakta durma denemeleri yapmaya başlayacak.
Bebeğiniz ortalama 12 aylıkken ilk adımlarını atmaya başlar. 12-18 aylık süreç içerisinde de bu işe iyice adapte olurlar. Fakat bazı bebekler çeşitli sebepler yüzünden 18 aya kadar yürüme işini gerçekleştiremeyebilir. Bunlar, altında ciddi bir sorun yatmadığı sürece normaldir. Ancak bebeğiniz 18. ayını geçmesine rağmen hala yürüyemediyse bir uzmana danışmanı öneririz.
Bebeğinizin Geç Yürüme Nedenleri
- Bebeğinizin yürümeye başlama yaşı, genetik mirasıyla bağlantılı olabilir. Ailedeki diğer bireylerin yürüyüş zamanları, bebeğinizi etkileyebilir.
- Kas gücü ve iskelet yapısının gelişimi, yürüme için önemlidir. Eğer kas tonusu düşükse veya motor beceriler yeterince gelişmemişse, bu durum yürümeyi geciktirebilir.
- Aşırı kilo, bebeklerin yürüme sürecini etkileyebilir.
- Duyusal algılama, bebeğin çevresini keşfetmesi için kritik öneme sahiptir. Duyusal sorunlar, bebeğin hareket etme isteğini ve yeteneğini etkileyebilir.
- Bebeğinizi aşırı derecede destekliyorsanız, kendi kendine deneme fırsatını bulamayabilir. Bu durum, bağımsız hareket etme becerisini geciktirebilir.
- Çok iyi emeklemesi ve ulaşmak istediği şeylere emekleyerek ulaşması da yürüme ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.
- Bebeğin yaşam alanı, yürüme sürecini etkileyebilir. Güvenli bir ortamda hareket etme fırsatı bulamayan bebekler, yürümeye geç başlayabilir. Duygusal olarak güvende hissetmediklerinde veya yürümeye çalışırken geçirdiği travmalar (düşme, korkma, canının acıması gibi) yaşadıklarında, yeni beceriler öğrenme konusunda isteksiz olabilirler.
- Nadir durumlarda, bazı sağlık sorunları veya doğuştan gelen bozukluklar da yürümeyi geciktirebilir. Bu gibi durumlar için bir doktora danışmak önemlidir.