Bebeklerde Doğum Lekeleri Neden Olur?

Doğum lekeleri, ailelerin doğum sonrası çocuk doktorlarına en sık sorduğu sorular arasında yer almaktadır.

Bu lekeler doğal olarak aileleri tedirgin etmektedir. Bu lekelerden en sık rastlanan halk arasında “leylek ısırığı” olarak bilinen lekedir. Genelde göz kapakları, iki kaşın arası ve ensede olur. Kabarık olmayan bu lekeler, ince kan damarlarının genişlemesi ile oluşmaktadır.

Sağlığı tehdit etmediği gibi çoğunlukla 6 ay- 1 yıl içerisinde kaybolmaktadır. Bazen bu süreç uzayabilir. Özellikle de ensedeki lekeler kalıcı olabilmektedir. Lekelerin %90’ı ciltten kabarık değilse ilk 5 yaş içinde kaybolmaktadır.

Ancak bazı durumlarda zararsız gibi görülen doğum lekeleri, başka durumların habercisi olabilir. Bu bağlamda doğum lekeleri hakkında yeterli bilgiye sahip olunması gerekir.

Doğum Lekesi Nedir?

Doğum lekesi; cilt yüzeyinde veya altında beliren, derideki pigmentlerin yarattığı veya kan damarlarının anormal büyümesi sonucu ortaya çıkan renk değişimleridir.

Doğum lekeleri;

  • Vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Bu; yüz, boyun, ense, kol ve benzeri gibi görünür bir yer veya farklı bir yerdir.
  • Mavi, kırmızı, pembe, siyah, kahverengi, mor, mavi-gri gibi farklı renklerde olabilir.
  • Boyutları farklıdır. Büyük, küçük, yassı, belirgin veya pürüzsüz olabilir.
  • Kalıcı ya da geçici olabilir.
  • Çoğunlukla zararsız ve acısızdırlar.

Doğum Lekesinin Nedenleri Nelerdir?

Doğumdan hemen sonra veya günler sonra oluşabilen bu renk değişimlerinin, çoğu zaman belli bir sebebi yoktur. Genellikle deri altında oluşan renk değişimleri ve anormal büyüyen kan damarları nedeniyle meydana geldikleri görülür. Kan damarlarının aşırı büzüşmesi ve toplanması da sebepler arasında sayılabilir. Bu izler, genetik faktörlerden kaynaklı olarak oluşabileceği gibi, doğum esnasında tutma, çekme sırasında oluşan cilt hassasiyetleri de olabilir.

Ancak bilinenin aksine doğum lekesi, aşağıdaki sebeplerden kaynaklı olarak meydana gelmemektedir:

Hamilelik döneminde bir yiyeceğin sahibinden izin alınmadan yenmesi,

Gebelikte bir şeyin çok aşerilmesi ve gebenin bunu tüketememesi gibi durumlar sadece halk arasında söylenen bazı söylentilerdir ve hiçbir bilimsel doğruluğa dayanmaz.

Doğum Lekesi Çeşitleri

Sütlü Kahve Lekeleri: ‘Cafe au lait’ de denilen sütlü kahveye benzeyen açık kahverenginde lekelerdir. Açık tenli bebeklerde daha soluk, koyu tenli bebeklerde daha belirgin olabilir. Pürüzsüz ve kalıcıdır. Fakat herhangi bir zararı bulunmaz. Sıklıkla gövde ve bacaklarda oval şekilde ortaya çıkar.

Moğol Lekeleri: Daha çok koyu tenli bebeklerde görünen, mavi, mavi-gri veya morumsu renkte, çürük ile oldukça sık karıştırılan pürüzsüz lekelerdir. Sırt, bel, kalça gibi bölgelerde daha sık çıkar. Kalıcı olabilmekle beraber çoğunluğu okul çağına kadar geçebilir.

Nevüsler: Halk arasında ‘ben’ olarak tabir edilen izlerdir. Genellikle kahverengi, hafif engebeli ve yuvarlak görünümdedir. Açık kahverengi, pembe ve siyah olanları da vardır. Bebeğin büyümesi ile beraber bu benler büyüyebilir. Bazıları silikleşip kaybolur, bazıları ise kalıcıdır. Benlerin renk ve görünümünü takip etmek gerekir. Cilt kanseri riski taşıyabilen benler vardır.

Porto Şarabı Lekeleri: Bu izlerin genetik olduğu düşünülür. Yüz ve boyun bölgesinde daha sık çıkan, açık pembe, pembe ve kırmızı renklerde doğum lekeleridir. Doğumda oldukça açık renkte olup zaman ilerledikçe bordo ve mora kadar koyulaşabilir. Kalıcıdır. Ciltte bulunduğu yeri daha kuru ve pürüzlü gösterebilir. Gerek duyulduğunda lazer tedavisi uygulanabilir.

Somon Lekeleri: Halk arasında ‘Leylek Isırığı’ ve ‘Melek Öpücüğü’ olarak da bilinir. Bu isimleri şeklinden dolayı alır. Genelde yüz, alın ve ensede daha sık görülür. Göz kapağı ve üst dudakta çıktığı da bilinir. Birçoğu kendinden solduğu için çoğu zaman herhangi bir tedavi gerektirmez. Yeni doğanlarda birkaç sene içerisinde kaybolabilir.

Hemanjiyomlar: ‘Çilek Lekesi’ veya ‘Gül Lekesi’ de denir. Cildin üst tabakasındaki damarların aşırı büyümesi ile ortaya çıkar. En yaygın görünen izlerden biridir. Her 100 bebekten 2’sinde rastlanır. İlk zamanlarda daha hızlı büyüdüğü gözlenir. Ancak ergenliğe kadar çoğu yok olur. Pembe, kırmızı veya mavi renkte olabilir. Baş, boyun, kol ve bacakta daha sık çıkar.

Bebeğinde Doğum Lekesi Olanlar için Tavsiyeler

  • Dokunun büyüyüp büyümediğini ve şeklindeki değişiklikleri gözlemleyin.
  • Renginde ani morarma, kızarma gibi renk değişimleri olup olmadığına dikkat edin.
  • Kanama veya enfeksiyon benzeri bir durum oluştuğunda mutlaka çocuk doktorunuza danışın.
  • Eğer herhangi bir bitkisel karışım, krem veya merhem kullanmak istiyorsanız öncesinde doktorunuza sormayı unutmayın.
  • Belli aralıklarla bebeğinizin lekelerini muayene ettirin.
  • Unutmayın ki, doğum lekesi genelde zararsızdır ve bebeklerde kendi kendine geçme potansiyeli yüksektir. Ancak bazı durumlarda başka bir tıbbi duruma işaret edebileceği için kontrol altında tutulmalıdır. Endişeye kapılmadan bebeğinizi gözlemleyerek bu döküntüleri takip etmeniz yeterli olacaktır.

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...