BLW Yöntemine Uygun Yiyeceklerin Hazırlanması
BLW Yöntemi (Baby-Led Weaning) yönteminin dilimize uyarlanışı, bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminden itibaren kendi kendini beslemesidir. Bebeklerin katı gıdalara geçişinde kendilerini yönlendirmelerine olanak tanıyan bir beslenme yaklaşımıdır. Bu yöntemde bebekler, kaşıkla beslenmek yerine, kendi başlarına gıdaları seçer ve yerler.
Ek gıdaya geçiş, bir bebeğin tek besin kaynağı olarak anne sütü ya da formül mama aldığı bir düzenden, sıfır anne sütü veya formül mama alarak tamamen katı gıdayla beslenme sürecine girdiği zaman aralığını kapsar.
Bu süreç yavaş gelişmekle birlikte, her bebekte farklılık gösterebilir. Çoğu ailede bebeğin beslenme stili ve beslenme geçişleri ebeveynler tarafından direkt yönetilir. Bebeklerini kaşıkla beslediklerinde aslında onların ne zaman ve ne kadar besleneceklerine, ne zaman mamayı ya da memeyi bırakacağı tamamen ebeveyn kontrolü altındadır. Buna geleneksel beslenme yöntemi adı verilir.
BLW’ye genellikle bebek 6 ayını doldurduğunda başlanması önerilir. Bu dönemde bebekler, oturabilme ve kendi başlarına gıda alabilme becerisine sahip olurlar. Yine de yönteme başlamadan önce bebeğinizin kendi kendisine yemek yemeye hazır olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Buna göre bebeğiniz;
- Dili ile yemeği dışarı atma refleksini kaybetmiş
- Desteksiz olarak dik konumda oturabiliyor
- Elleri ve parmakları nesneleri kavrayabiliyor
- Çiğnemeye hazır ve istekli
- Sizinle birlikte sofraya oturmaya hevesli ise Baby Led Weaning yani BLW metodunu deneyebilirsiniz.
BLW ve Geleneksel Beslenme Arasındaki Farklar
Bebek liderliğinde beslenme yönteminin geleneksel beslenmedeki püre ve lapa türü yiyeceklere tamamen karşı olmasının en temel sebebi, bebeğin bu gıdaları çiğnemeyi öğrenmeden direkt olarak yutmasıdır.
Bu durum, bebeğin çiğnememesinden ötürü doyduğunu daha geç anlamasına neden olarak gereksiz kilo almasını beraberinde getirir. Çoğu anne için bu problem oluşturmayan, hatta sevindirici bir durum olsa da asıl önemli olan bebeğin kilosu değil gelişimidir.
Ayrıca çiğnemeyi öğrenmeden direkt yutarak beslenen bir bebeğin, ilerleyen dönemlerde pütürlü gıdaları tüketmesi zorlaşır. Bu tür durumlarda bebek alışık olmadığı bu gıda türüne direnç gösterebilir.
Ayrıca geleneksel kaşıkla besleme yönteminde bebek daha hızlı ve daha çok yemek yer. Bu durum çoğu zaman, bebeğin asıl temel besini olan anne sütünü alma oranını azaltır.
BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır? Faydaları Nelerdir?
BLW’ye özel bir pişirme yöntemi bulunmaz. Ancak ek gıdaya ilk geçiş aşamasında sunulan tüm yiyecekler, bebeklerin avuçlarıyla kavrayabilecekleri boyutta ve damaklarıyla ezebilecekleri yumuşaklıkta olmalıdır. Başlangıçta sebzeler (havuç, tatlı patates) ve meyveler (muz, avokado) gibi yumuşak gıdalar tercih edilebilir. Bu kıvamı sağlamak için de en sağlıklı yöntem buharda pişirme yöntemidir.
Burada amaç, bebeklerin rahatlıkla kavrayıp tutabilecekleri ve yiyebilecekleri sağlıklı gıdalar sunmaktır. Meyveler, kesilerek ve buharda yumuşatılarak verilebildiği gibi, bütün halinde de sunulabilir.
BLW yönteminde kaşıkla beslemek uygun olmadığı için sıvı gıdalar, küçük ve kırılmayacak fincan ya da bardaklarla bebeğe sunulur. İlk denemede bebeğe bardağı nasıl ağzına götüreceği gösterilir ve gerekmedikçe müdahale edilmez.
Faydaları
- Motor Beceriler: Bebeklerin ince motor becerileri gelişir.
- Duyusal Deneyim: Farklı tat, doku ve renklerle tanışarak, yemek yeme deneyimi zenginleşir.
- İştahtan Yararlanma: Bebekler, kendi iştahlarını ve doyumlarını daha iyi tanır. Bebeğin kendine özgü bir tempoda yemek yemesine izin vermek, beslenmeye karşı olumlu tutum kazanmasını sağlar.
- Özgürlük: Bebekler, kendi iştahlarını ve tercihlerini keşfederler. Süreç içerisinde özgüvenleri ve özbakım becerileri gelişir.
- Bağımsızlık: Bebekler, kendi kendine yiyecekleri tutma, ısırma ve çiğneme becerilerini geliştirirler.
- Sosyal Gelişim: Aile üyeleriyle birlikte sofrada oturarak, bebekler gıdaların tadını alabilir ve sosyal etkileşimde bulunabilirler.
BLW Yöntemine Uygun Yiyecekler Nasıl Hazırlanmalıdır?
- Bu yöntemin temelinde bebeğin kendi kendine yeyip içmesi yer aldığından dolayı ona hazırlayacağınız öğünler kolayca yiyebileceği özelliklere sahip olmalıdır.
- Yiyecekler, bebeğin damakları ile kolayca koparıp ezebileceği yumuşaklıkta olmalıdır.
- Besinlerin vitamin değerini kaybetmemesi için buharda ya da fırında pişirilmesi gerekir. Yiyecekleri kendi tadıyla pişirmeniz; içerisine salça, baharat, tuz gibi malzemeler katmamanız daha sağlıklıdır.
- Meyve ve sebzeleri parmak yiyecekler şeklinde hazırlamanız, bebeğinizin kolayca kavramasına ve rahatça yemesine yardımcı olur.
- BLW yöntemi ile beslenen bebekler içeceklerini de kendileri tüketebilir. Bunun için kırılmaz ve bebeğinizin kolayca kavrayabileceği boyuttaki bir bardak içerisine az miktarda içecek koyup verebilirsiniz.
- İlk etapta çoğunu dökecek, ancak sonrasında alışacaktır. Alıştırma bardağı kullanmak da bu süreçte işinizi oldukça kolaylaştırır.
- BLW yöntemini uygulamaya başlarken, ilk günden önüne koyar koymaz yemesini beklemeyin. Koyduğunuz besinlerin %90’ı yere inecek mıncıklanıp ezilecek belki kulağından yumurta parçası parmaklarının arasından yeşil mercimekler çıkacak ama inanın değecek! 😊
- Yemek saatinizi bebeğinizin öğün saatine göre hazırlamalı, önce bebeğinizin yemesini sağlayıp sonra sizin sofraya oturmanızdan kaçınmalısınız. Ailece masaya oturup aynı anda yemeğe başlamanız onu motive edecek, özgüvenini arttıracak ve kendisini ailenin bir ferdi olarak hissedecektir.
- Bebeğiniz sizin gözetiminiz altında yemek yemelidir. Besinin nefes borusuna kaçıp boğulmaya sebep olması gibi istenmeyen kazaların önüne geçebilmek için miniğinizi sofrada asla yalnız bırakmamalısınız.
- Hazırladığınız yiyecekler, bebeğinizin kolayca kavrayıp tutabileceği boyutlarda olmalıdır.
- Bebeğinizin boğazına kaçma ve takılma olasılığı olan sert ve taneli yiyecekleri bebeğinizin eline vermemelisiniz.
- Bebeğinizin 6. ayda dişleri olmadığını, varsa da maksimum 1 ya da 2 tane olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, yiyecekleri bebeğinizin damağı yardımıyla koparıp çiğneyebileceği yumuşaklıkta hazırlamalısınız.
- Mama sandalyesinin altına bir örtü sermenizi tavsiye ederim. Böylece bebeğiniz yerken yere döküldü mü dökülmedi mi stresi yaşayıp hem kendinizi hem de bebeğinizi huzursuz etmemiş olursunuz.
- Bebeğinizin alerjik bir bünyesi ya da yutma ve çiğnemede zorlanma gibi sindirim problemleri varsa bu metot sizin için uygun olmayabilir. Doktorunuza danışmadan denememenizi tavsiye ederiz.
- Bebeğiniz bu şekilde yemediğinde hemen pes etmeyin; çünkü henüz hazır olmayabilir. Belli zaman aralıklarında tekrar denemekten çekinmeyin.