Doğumdan Sonra Cinsellik Hakkında Her Şey!

Doğum sonrası dönem, yani lohusalık dönemi, kadınların hem fiziksel hem de duygusal anlamda büyük değişimler yaşadığı bir süreçtir. Normal doğum veya sezaryenden sonra, vücut hamilelik süresince meydana gelen değişiklikleri hızlı bir şekilde eski haline döndürmeye başlar. İlk 6 hafta, bu değişimlerin yoğun olarak yaşandığı kritik bir dönemdir.

Bu dönemde:

  • Hamilelik süresince yaklaşık 1500 grama kadar büyüyen rahim, eski boyutlarına dönerek yaklaşık 60 gram ağırlığına ulaşır.
  • Doğum sonrası meydana gelen kanama ve lohusalık akıntıları (lohialar) zamanla azalır ve tamamen kesilir.
  • Hormon seviyeleri hamilelik öncesi düzeyine geri döner.
  • Doğum dikişleri (normal doğumda epizyotomi ya da sezaryen dikişleri) büyük ölçüde iyileşir.

Lohusalık dönemi boyunca kadınlara cinsel ilişki önerilmez; çünkü vücut henüz tam anlamıyla iyileşme sürecindedir ve enfeksiyon riski olabilir.

Doğum Sonrası Cinsellik

Doğum sonrası cinsellik, hayatın diğer tüm dönemlerinde olduğu gibi duyguya dayalı bir şekilde ortaya çıkan bir eylemdir.

Bir diğer deyişle; yalnızca cinsel organların değil, bütün bedenin ve aklın devrede olduğu bir süreçtir. Bu sebeple evliliğin sağlam bir şekilde yürütülebilmesi için cinsellik, oldukça önemli bir unsurdur.

Yeni anne olan bir kadının hayatı tümüyle değişmiş durumdadır. Anneliğe alışma süreci, doğum travması, hormon dalgalanması, toplum baskısı, hamile kalma korkusu veya canı acıyacağı endişesiyle cinsel birliktelikten çekiniyor olması oldukça normaldir.

Önemli olan, bu sürecin ne kadar sürdüğüdür. Cinsel isteksizlik, kimi kadınlarda lohusalık ile birlikte son bulurken kimi kadınlarda ise 1 seneye kadar devam edebilir. Bu süreç uzadıkça, hormonal ve fiziksel etkenlerden çok psikolojik etkenler ön plana çıkmaktadır.

Doğum sonrasında cinsel isteksizliği artıran diğer faktörler ise; uyarılmanın azalması, vajinal kuruluk, ilişki sırasında ağrı, memelerde aşırı hassasiyet ve süt gelmesi gibi sorunlardır. Özellikle normal doğum sonrası vajinada esneme, gevşeme, idrar kaçırma gibi sorunlar olabilir. Bu sorunlar cinsel ilişkiyi etkileyebilir ancak çoğunlukla çok büyük şikayetlere neden olmaz.

Kadınlar genital bölgelerinde görüntü bozukluğundan endişelenebilirler ve estetik kaygıları olabilir. Epizyotomi estetik onarıldığında çabuk iyileşir ve neredeyse izi kalmaz. Erkekte de eşindeki doğum sonrası fiziksel ve ruhsal değişikliklere bağlı olarak cinsel isteksizlik olabilir. Bu nedenle uyarılma ve boşalma sorunu yaşayabilirler.

Bu tür durumlarda eşlerin birbirleriyle olan iletişimleri oldukça önemlidir. Gerekirse psikolojik veya estetik yardım almak, kısa sürede bu sorunun çözüme kavuşmasını sağlayacaktır.

Doğum Sonrası Vajinal Kuruluk

Doğum sonrası vajina bölgesindeki kuruluk ve bu sebeple ilişki sırasında ağrı-acı duyma durumu, psikolojik değil hormonlara bağlı olarak gelişen bir durumdur.

Çünkü emzirme sırasında, süt hormonu adı verilen prolaktin hormonu kanda oldukça yüksek miktarlarda salgılanır. Buna karşılık, vücutta östrojen hormonu düşüktür ve bu da vajinadaki salgı üretimine direkt olarak etki eder.

Bu hormonal farklılaşma, emzirme dönemindeki kadınların vajinal salgılarının baskılanmasına ve doğal olarak vajina bölgesinde kuruluğun gelişmesine neden olur.

Vajina bu dönemde, normalde olduğundan çok daha geç ıslanır ve bazı durumlarda neredeyse hiç ıslanmaz. Bu da sürtünmeden dolayı tahrişlerin ve acı hissinin meydana gelmesine sebep olur. Kayganlaştırıcı kullanımı ise, bu konuda alınabilecek tek önlemdir.

Doğum Sonrası Doğurganlık

Doğurganlığın doğum sonrası ne zaman geri döneceği tam olarak bilinmemektedir. Düzenli regl kanamaları görmeye başlamadan önce bile geri dönebilir.

Emzirmek, belirli bir süre regl kanamalarının geri gelmesini engelleyebilir. Bu süre, 1 yıla kadar uzayabilir. Düzenli emzirmeyen kadınlarda ise, 6 haftadan önce de yumurtlama olabilir.

Doğum kontrol yöntemleri ilk ilişkiden önce, tercihen doğum sonrası 3. haftadan sonra kullanılmaya başlanmalıdır. Halk arasında bilindiği şekilde, emzirmek hamile kalmayı engelleyen bir durum değildir. Aksine, doğum sonrası doğurganlığın arttığına yönelik bilimsel görüşler mevcuttur.

Bu sebeple, doğum sonrası ilk ilişki de dahil olmak üzere korunmak oldukça önemlidir.

Cinsel İsteksizlik İçin Öneriler

  • Cinsel isteksizlik, normal doğum sonrasında kişinin görüntüsünden duyduğu kaygı sebebiyle de oluşabilir. Her ne kadar vajina çok esnek bir organ olsa da doğum sonrasında kaçınılmaz olarak gevşer ancak bu durum kadınların büyük bir kısmında pek bir sorun oluşturmaz. Yine de bu gevşemeyi bir miktar azaltmak ve vajina kaslarınızı güçlendirmek için kegel egzersizlerini uygulayabilirsiniz. Bunun için idrar yaparken kullandığınız kasları arka arkaya gevşetip kasmanız gereklidir.
  • Vajinal kuruluk için su bazlı kayganlaştırıcılar kullanmak, sürtünmeyi ve doğal olarak acı hissini hafifletecektir.
  • Emziren kadınların göğüsleri, doğum sonrası dönemde özellikle ilk aylarda çok hassas olur. Bu sebeple cinsellik öncesi bebeğin emzirilmesi veya sağılması, birliktelik sırasında süt gelmesini engeller ve hassaslığı bir miktar azaltabilir.
  • Bu dönemde daha rahat bir cinsellik yaşanabilmesi için, daha çok kadınların aktif olacağı pozisyonların tercih edilmesi gerekebilir.
  • Çiftlerin bu dönemde karşılıklı olarak anlayış ve hoşgörüyü hak ettiği unutulmamalıdır. Partnerinizle daha fazla zaman geçirin. Sarılma, öpüşme gibi fiziksel yakınlık, cinsel isteği artırabilir.
  • Vücudunuzun iyileşmesi için zamana ihtiyacı olduğunu unutmayın. Kendinize baskı yapmayın.
  • Eğer isteksizlik devam ediyorsa, bir doktora danışarak hormonal değişikliklerinizi kontrol ettirin. Gerekirse bir terapist veya cinsel sağlık uzmanından destek almayı düşünün.

En Çok Okunanlar

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...

Anne Bebek Burç Uyumu!

Koç Burcu Annelerin Uyumu Koç Anne - Koç Çocuk Koç burcu...

Uyku Eğitimi Vermenin Doğru Yöntemi

Bebeklerin uyku düzeni, hem onların hem de ebeveynlerin sağlığı...