Doğumdan Sonra Kilo Verme Yöntemleri!

Hamilelik bir kadın için dünyanın en güzel dönemi olabilir. Ah bir de şu kilolar olmasa… 😊

Hamilelik döneminde ideal oranda kilo alan kadın çok nadirdir. Neredeyse her kadın istemeden de olsa fazla kilo alır ve doğum sonrasında bir an önce eski hallerine dönmenin yollarını arar.
Aslında hamilelikte öncelik, bebeğin sağlıklı bir şekilde kilo alması için doğru bir şekilde beslenmektir. Ancak hamilelik sürecinde yaşanan iştah artışı, kontrolsüz beslenme, hareket azlığı ve toplumsal baskılar gibi nedenler, birçok anne adayının hedeflediği kilonun çok üzerinde bir kilo ile hamileliğini tamamlamasına yol açabilir.

Doğum sonrası kilo verme miktarı ve hızı, daha çok hamilelik dönemi boyunca alınan kiloların niteliği ile ilgilidir.

Gebelik dönemini sağlıklı beslenme ile geçiren ve ortalama 9-12 kg alarak tamamlamış bir kadın, kısa sürede hamilelik öncesi kilosuna ulaşacaktır. Gebelik döneminde gereğinden fazla kilo alan, hatta 20-30 kg gibi aşırı kilo alan kadınların ise, normal kilolarına dönmeleri daha uzun zaman alacaktır.

Doğum Sonrası Başvurulan Düşük Kalorili Diyet

Doğum sonrası yaşanan sancılı lohusa süreci, birçok kadının hayatında yaşadığı en zorlayıcı dönemlerden biri haline gelir. 9 ay boyunca kanda oranı yavaşça artan hormonlar, 40 gün gibi kısa bir sürede eski haline döner ve lohusalık süreci, hem fizyolojik hem zihinsel anlamda çalkantılı bir döneme sebep olur.

Doğum sonrası sarkan göbeğini, fazla kilolarını fazlasıyla kafasına takan kadınlar hızlı zayıflama diyetlerini araştırma içerisine girebilirler. Buna uykusuzluk, yorgunluk ve ağrıların da eşlik ettiğini düşündüğümüzde, ortaya eski hayatını özleyen, oldukça hassas bir kadın profili çıkabilir.

Doğum sonrasında yapılan en sık hatalardan biri, düşük kalorili diyetler ile hızlı bir şekilde kilo verilmenin hedeflenmesidir.

Düşük kalorili diyetler, yeni doğum yapmış kadınlar için sakıncalıdır. Hızlı kilo kaybı amacıyla uygulanan bu diyetler, sağlığa zarar vermenin yanı sıra, en çok annenin süt verimini olumsuz etkiler. Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenmek, süt kanallarının üretimini büyük oranda sekteye uğratarak sütün azalmasına neden olabilir.

Emzirirken Kilo Verme Planı Nasıl Olmalıdır?

Emzirme döneminde kadınlar, her gün yaklaşık 500-900 ml süt salgılar. Bunun için her gün fazladan 500 -700 kalori harcar ve bu kalori kaybı, bir saat orta seviyede egzersize eş değerdir.

Bu nedenle emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan kadınlar, eğer doğumu normal kilo artışıyla bitirdiyse altı ay sonunda doğumda aldığı fazla kilolardan kurtulabilir.

Doğum sonrası ilk 4-6 ay arasında ortalama olarak aylık 500 gram ile 2000 gram aralığında zayıflamak normal kabul edilir. Ancak aylık 2000 gramın üzerinde kilo kaybı, zayıf ya da fazla kilolu fark etmeksizin süt üretimini sekteye uğratacaktır.

Doğum Sonrası Kilo Verme Tüyoları

Bol Su Tüketmek!

Vücudun açlık mekanizması ile susuzluk mekanizması birbirine çok benzer. Bu sebeple, genellikle susuzluk hissedildiğinde yemeklere yönelinir. Bu da gereksiz kalori alımında büyük bir faktör olarak karşımıza çıkar.
Neredeyse tüm diyet listelerinin başında ‘Bol miktarda su tüketin’ cümlesi geçer. Elbette ki sağlıklı kilo kaybı için tek başına bu yöntem yeterli değildir ancak çok ciddi bir destekçidir. Günde minimum 2 litre su tüketmiyorsanız, hali hazırda vücudunuz sıvı eksikliğine bağlı birçok olumsuzluk yaşayacaktır. Bu yüzden diyette olmasanız ve emzirmeseniz de günlük su tüketiminizi sağlamalısınız. Ayrıca fit bir görünüme sahip olmak istiyorsanız, hafif yürüyüşler ve düzenli beslenmenin yanında su tüketiminin büyük önem taşıdığını unutmamalısınız.

Hem sağlıklı bir şekilde süt üretebilmek için, hem de vücudunuzdaki ödemleri hızlı bir şekilde atabilmek için günde en az 3 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz.

Süt Olsun Diye Tatlı Yememek!

Yanlış bilinen görüşlere göre, emziren kadınların sütünün artması niyetiyle bol bol tatlı tüketmesi dayatılır. Aslında tatlı yemenin süt üretiminin artmasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Süt yapsın diye her fırsatta tatlı yemek sadece kilolarınızı arttırmayı sağlar. Bu görüşü çürüttüğümüze göre, kilo vermek için mutlaka tatlıdan uzak durmalısınız, tatlı ihtiyacınızı günde 1-2 porsiyon meyve tüketerek karşılamalısınız.

Sabırlı Olun!

Eski hayatınızı düşündüğünüzde ya da eski fotoğraflarınıza baktığınızda, o halinizi şimdiki haliniz ile kıyaslıyor ve bir an önce aldığınız kiloları vermek istiyor olabilirsiniz.
Ancak vücudunuzdaki bu değişimin sadece kilodan ibaret olmadığını unutmamalısınız. Siz dünyaya bir mucize getirdiniz. Bebeğiniz 9 ay gibi bir sürede sizin bedeninizde oluştu, gelişti ve dünyaya geldi.

Dolayısıyla ortalama 38-40 haftada alınan kiloları kısa bir sürede vermek hem sizin için hem de bebeğinizin anne sütüyle yeteri oranda beslenebilmesi için doğru bir düşünce değildir.
Uzmanlara göre doğum sonrasında ayda 2 kilodan fazlasının verilmemesi gerekir. Bunun için sabırlı olmalı ve kilo verme konusunu zamana bırakmalısınız. Acele etmemeli, düzenli beslenme ile kısa sürede kilolarınızdan kurtulacağınızı bilmelisiniz.

En Çok Okunanlar

Happy Mom Ödülleri🏆 Toplam Ödül 100.000 TL

Merhaba Canımız Annelerimiz, Bu sene de en iyi markaları annelerimiz...

Çocuklarda Ahlaki ve Etik Gelişim

Ahlaki ve etik gelişim, çocukların doğru ile yanlışı ayırt...

Devam Sütü ile Beslenen Bebeklerde Sindirim Sorunları ve Çözüm Önerileri

Devam sütüyle beslenen bebeklerde sindirim sisteminin yeni beslenme şekline...

3. Atak Dönemi: Bebeğinizin 12. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımı

Yenidoğan bebeklerin göbek bağı bakımı, enfeksiyon riskini önlemek ve...

Bebeklerde Yiyecek Seçme Sorunu

Bebeklerde yiyecek seçme sorunu, ebeveynler için yaygın bir endişe...

2. Atak Dönemi: Bebeğinizin 8. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Doğumdan Sonra Başlayabileceğin Egzersizler: Yoga Pilates Düşük Etkili Kardiyo!

Hamilelik ve doğum, bir kadının vücudu üzerinde büyük değişimlere...

Doğum Sonrası Vajinal Kuruluk ve Çözüm Önerileri

Doğum sonrası dönemde birçok kadın, vücutlarında çeşitli değişiklikler yaşar....

Sevgililer Günü: Canımız Annelerimize 💜

Sevgililer Günü, aşkı ve sevgiyi kutladığımız özel bir gün....