Gaz Sancısı İle Mücadele Yöntemleri

Bebeklerde gaz sorunları, özellikle birkaç haftalıkken ortaya çıkabilen yaygın bir durumdur. Bebeklerin sindirim sisteminin henüz tam olarak olgunlaşmamış olması ve beslenme sırasında hava yutma eğilimleri, gaz birikimine yol açabilir. Genellikle, bu gaz problemleri bebekler dört ila altı aylıkken azalır, ancak bu durum bazı bebekler için daha uzun sürebilir.

Bebeklerde Gaz Neden Olur?

Bebeklerde gaz oluşumunun iki nedeni vardır. İlk neden henüz sindirim sisteminin yeterince gelişmemiş olmasıdır. Sindirimin yetersiz olması nedeniyle gaz oluşur, oluşan gazın dışarıya atılması da henüz gelişmemiş boşaltım sistemi nedeniyle zor gerçekleşir. Aynı zamanda laktozun sindiriminde rol oynayan laktaz enzim düzeyi yenidoğan bebeklerde az olabilmektedir.

İkinci neden ise beslenme ve ağlamalar sırasında yutulan havanın sindirim sisteminde hava kabarcıkları oluşturmasıdır. Oluşan gaz bağırsaklar içerinde birikerek gerginlik ve basınç oluşturur. Bu da ağrıya yol açar. Şiddetli ağlamaların sebebi biriken gazların oluşturduğu ağrıdır.

Bebeklerde Gaz Ne Kadar Sürer?

Her bebekte görülebilen gaz sancısı genellikle bebek birkaç haftalık olduğunda başlamaktadır. Çoğu bebek 4 ila 6 aylık olduktan sonra gaz sancısını aşabilir. Bazı bebekler için bu süre daha uzun olabilir. Bebeklerde gaz sancısı özellikle akşam saatlerinde başlayarak, 3 saat süren ağlama nöbetleri olarak görülebilmektedir.

Gaz Sancısı Belirtileri

Gaz nedeniyle ağlayan bebeklerin karınlarında şişlik ve gerginlik olmaktadır. Dizlerini karınlarına doğru çekerek ağlarlar. Ancak aşırı miktarda ağlayan bir bebekte gaz olduğunun anlaşılması için öncelikle doktor tarafından muayene edilerek başka bir sebebin olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde gaz sancısı, şiddetli olabilmektedir. Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Huzursuz ve huysuz görünüyorsa
  • Uzun süreli ağlıyorsa
  • Beslenme ve uyumada sorun yaşıyorsa
  • Yemek yedikten sonra rahatsız görünüyorsa
  • Ağlarken acı çekiyormuş gibi görünüyorsa
  • Karnı olduğundan daha şişkin gözüküyorsa
  • Bacaklarını göğsüne doğru çekiyorsa, bebek gaz sancısı yaşıyor olabilir.

Gaz Çıkarma Yöntemleri

  • Bu şekilde bebeğinizin karnına hapsolmuş gazın çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu uygulamayı yapmak için bebeğinizi son emzirmenizin üzerinden en az yarım saat geçmesini bekleyin.
  • Bebeğinizi yüzü üstü bir şekilde çenesi dirsek kısmınıza gelecek şekilde ön kolunuza yatırın. Başının size doğru değil, dışarı doğru olmasına dikkat edin ki gaz çıkarma sırasında nefes alıp vermesi engellenmesin. Bebeğinizi bu şekilde tutup taşımanız, aynı şekilde karın kısmına baskı yaparak gaz çıkarmasını sağlayacaktır.

Gaz Oluşumunu Azaltmak İçin;

  • Bebeğinizi belli bir açıyla emzirin. Emzirirken bebeğinizin başının ve boynunun vücudundan daha yukarıda olduğundan emin olun.
  • Bebeğinizi uzun sürelerle emzirmeyin. Bir emzirme boyunca mutlaka birkaç kez ara verin ki emme sırasında yuttuğu havayı minik geğirmelerle çıkarabilsin.
  • Bebeğiniz yatar pozisyondayken karnını saat yönünde hareketlerle nazikçe ovalayın. Bu şekilde, bebeğinizin karnındaki gazın bağırsaklarına doğru hareket etmesine yardımcı olursunuz.
  • Beslenme şekliniz bebeğin gaz sorunu yaşamasında nadir de olsa etkili olabilir. Yediğiniz yemeklerin listesini tutmanız, bebeğinizin her zamankinden fazla gaz sancısı yaşadığınız günkü yediklerinizi hatırlamanızı ve sonrasında bu yiyeceklerden uzak durabilmenizi sağlar.
  • Bebeğiniz uzanırken bacaklarını tutarak pedal çevirme hareketi yaptırın. Bu hareket, bebeğinizin karnında biriken gazın bağırsaklarına doğru hareket etmesini sağlar.
  • Bebeğinizi rahatlatmak için doktorunuza danışarak gaz damlaları kullanın. Gaz damlaları sindirim sistemince emilmez, yalnızca bebeğinizin sindirim sisteminde hapsolmuş gazın çıkmasına yardımcı olur ve vücuttan atılır.
  • Bebeğinizi sık sık ve az az olacak şekilde emzirin.
  • Gaz çıkartılırken mide üzerine fazla baskı yapmak kusmasına sebep olabileceği için fazla baskı yapılmamasına dikkat edilmelidir.

Gaz İçin Neler Verilebilir?

Özellikle sezaryen doğum ile dünyaya gelen bebeklere ilk günlerinde başlanan probiyotik takviyesi gaz oluşumunu azaltabilmektedir. Simetikon etken maddeli tedaviler uygun görülen bebeklerde başlanabilir.

Dereotu, kimyon yağı gibi çeşitli bitkisel yağlar içeren şuruplar mevcuttur. Laktoz sindirimindeki yetersizliğe bağlı huzursuzlukta da laktoz içeren destek tedavileri kullanılabilmektedir. Hangi tedavinin bebeğe uygun olduğunun anlaşılabilmesi için mutlaka doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Bebeğinize uygulayabileceğiniz, annelerin memnun kaldığı gaz damlalarını araştırmak için BURAYA TIKLAYINIZ

 

 

 

En Çok Okunanlar

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...

Anne Bebek Burç Uyumu!

Koç Burcu Annelerin Uyumu Koç Anne - Koç Çocuk Koç burcu...

Uyku Eğitimi Vermenin Doğru Yöntemi

Bebeklerin uyku düzeni, hem onların hem de ebeveynlerin sağlığı...