Yenidoğan bebekler çoğunlukla ebeveynleriyle aynı odayı paylaşırlar. Anne ve babalar bu durumu, bebeğin rahat beslenmesi ve güvende olması şeklinde düşünürler. Çünkü çocuklar geceleri uyandıklarında, ağladıklarında ya da acıktıklarında, ebeveynler için, onların yanı başında olması kolaylık olarak görülür. Annenin, bebeği emzirmek için yakınında tutmak ve onunla olan bağını güçlü kılmak istemesi de yine doğal olarak görülebilen durumlardandır.

Peki bebekler ne zaman odasında uyur ve bebek odası ne zaman ayrılmalı? Çocuğunuzun odasını ayırma sürecinde bu soruların cevaplarını öğrenmek oldukça önemlidir.

Kaç Aylıkken Bebeği Kendi Odasına Yatırmalıyım?

Bebekler yalnız başına ne zaman uyumalı ve kaç yaşından sonra ayrı odada yatmalı gibi konularda tavsiye edilen yaş aralığı 6 ila 7 aylıktır. Eğer altıncı aydan itibaren anne sütü ile birlikte bir de ek gıda ile besleniyorsa, 12. aydan itibaren de odasını ayırabilirsiniz. Fakat bebek odası ne zaman ayrılmalı sorusunda, yaş olarak bir üst sınır verilecek olunursa, uzmanların görüşüne göre bu 2 ila 3 yaşı geçmemesi şeklindedir.

Bebeğinizin odasını erken ayırdığınızda;

  • Uyandığında ve siz de ona yakın olamadığınızda hızlı davranamayabilirsiniz.
  • Geceleri onu, istediğiniz zaman kontrol edemeyebilirsiniz.
  • Gece emzirmeleri için, odalar arasındaki gidiş gelişiniz sizi yorabilir.
  • Özellikle 0-3 aylık bebekler, geceleri 4 ya da 5 kez uyanabilirler. Eğer odaları ayrı ise kendilerini o yaşta güvende hissedemeyebilirler.
  • Bebeğinizin odasını geç ayırdığınızda ise;
  • Uyku problemleri ya da uykuda düzensizlikler görülebilir.
  • Çocuğun, bireyselleşme ya da özgüven kazanma sürecinde birtakım sorunlar yaratabilir.
  • Kişilere bağımlı bir gelişim gösterebilir.
  • İleriki zamanlarda, okul çağına alışma da problemler yaşanabilir.

Birlikte Uyumanın En Uygun Hali Nedir?

Çocukların gelişimindeki en önemli ve en zor konulardan biri anne babasıyla uyuyan çocuğun yatağını ayırmaktır. Aslında ilk andan itibaren bebeğinizin uykusunda sizin yanınızda olma isteği olacaktır. Uykusunda sizin dokunuşlarınızla, sizin kokunuzla sakinleşecektir. Ancak bu aynı yatak olma gerekliliğini getirmez. Oda paylaşımı ile bu dokunuşlar yine sağlanabilir. Yeni üretilen yataklar annenin yatağının yan tarafına takılan aparatlar ile sadece anne ile temas halinde uyuyabilir bebeğiniz. İlk zamanlarda bebeğinizin hemen ayrı odaya konulması pek önerilmez. Ayrı odada yatan bebeğin hem her acıktığında hem de her size ihtiyaç duyduğunda yanına gitmeniz hem sizi yıpratır hem de bebeğinizin ihtiyacı olduğu anda size ulaşma zamanı geciktikçe kurduğunuz bağ zedelenecektir. İlk anlarda bebeğinize bir şey olacağı ve ağlarsa duyamam kaygısı ile sürekli kontrol ihtiyacı hisseden annelerin yorgunluğu oda paylaşımı ile azalacaktır.

Aynı Yatağı Paylaşmanın Zararları

Bebek sahibi olmaya çok hevesli birçok anne baba gibi senin de onun her anında kokusunu içine çekmeye bayıldığını tahmin ediyoruz. O nedenle kendi yatağı, park yatağı veya sepet yatağı olsa bile, birçok ebeveyn bebeklerini kendi yataklarına almayı tercih ediyor. Fakat bunun yarardan çok zararı olduğunu bilmelisin. İşte nedenler:

  • Yapılan araştırmalar, ebeveynleri ile uyuyan bebeklerin çoğunda uyku problemleri olduğunu saptamış ve kendi başlarına uykuya dalmalarında güçlük çektiklerini göstermiştir. Bu durum, 3 aylık bebek ve uyku düzenini sağlamaya dair sarfettiğin bütün çabalara zarar verebilir.
  • Ailesi ile aynı yatakta uyuyan bebekler kendini ayrı bir insan olarak algılamakta güçlük çekmektedir.
  • Bebeğinle aynı yatakta yatman eşinle yaşayacağın cinsel ilişki sürecini de kötü etkileyecektir.
  • Uyurken istemesen de bebeğine zarar verebilirsin.
  • Sen ve eşinle birlikte uyuduğu zaman ne kadar çok olursa, yatakları ayırmak da o kadar güçleşecektir.

Bunları aklının bir köşesinde tutarak aynı yatakta yatmanızı tavsiye ediyoruz.

Ayrı Odada Uyumanın Artıları Nelerdir?

Beslenmenin yanı sıra çocuğun psikolojik gelişimi açısından da ilk yıl çok önemlidir. Terapist ve teorisyen Bowbly’in bağlanma kuramına göre ihtiyaçları zamanında karşılanan bebek kendine ve dış dünyaya ilişkin olumlu bir benlik algısı geliştirmektedir. Yani bu dönemde bebeği ile aynı odayı paylaşan anne ve babaların bebekleri; ebeveynlerinin varlığını ve sevgisini yakından hissetmesi, ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde giderilmesi bebeğin temel duygusu olan güven duygusunun gelişimine katkıda bulunacaktır. Ayrı odada yatarak bebek her ağladığında gitmeyerek özgüveninin gelişeceği düşüncesi ise ne yazık ki ağladığında gelmeyen anne ile koşullu refleksi ihtiyacım olduğunda gelmeyen anne olarak oluşturmaktadır. İhtiyaç duyduğunda çağırdığı annenin gelmemesi bebekte ciddi bir kaygı ve gerginlik oluşturur.

Bebeği Kendi Odasına Taşımak için Yapılabilecekler

  • Bebeğinizi kendi odasına taşırken, ilk önceliğiniz kararlı ve tutarlı davranmak olacaktır. Buna karar verdiğinizde, konuyla ilgili bir uzmana danışabilir ve bu konuda kitaplar ve dergiler okuyup araştırabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun odasını hazırlamadan ve onu odasında yatırmaya başlamadan önce odada onunla vakit geçirmeniz size büyük kolaylık sağlayacaktır. Bebeğinizi odaya alıştırabilmek için, oyuncaklarını getirebilir ve beraber oyun oynayıp, keyifli vakit geçirebilirsiniz.
  • Bebek odasının kurulumu ve düzeni de çok önemlidir. Odayı kurarken huzurlu ve güvenli bir ortam yaratmaya dikkat edin. Sağlam bir beşik (yatak), ona uygun bir çarşaf ve isteğe göre küçük bir gece lambası, koyulabilecek öncelikli eşyalardır. Bebeğinizin uyuması için odaya koyacağınız yatağın sert olması gerekir. Bunun yanında, yatağın içinde yastık, yorgan ya da benzeri nesnelerin olmaması önemlidir.
  • Odada, dışardan ışık gelmesini engelleyebilecek karartma perdeleri ve uykuya yardımcı bir beyaz gürültü makinası da önerilebilecekler arasındadır. Bebeklerin uyudukları odanın karanlık olması, uykuya geçiş evresini kolaylaştırabilir ve uyku süresinin daha uzun ve sağlıklı olmasını sağlayabilir. Beyaz gürültü makinası da bebeğe, odasında büyük rahatlık sunabilir. Beyaz sesle uyutulan çocukların, odalarında uyudukları sırada, dışarıdan gelen diğer seslerden rahatsız olmayacakları ve bu sayede uykularının da bölünmeyeceği bilinmektedir.
  • Yatağın yanına bir de küçük koltuk yerleştirmeniz sizin için faydalı olacaktır. Çocuğunuz uyku evresine geçmek üzereyken, koltuğunuzda oturarak, onunla ilgilenebilir, saçını okşayabilir ve onu ufak dokunuşlarla sevebilirsiniz. Ayrıca başucunda sakince kitap okumanız da onu rahatlatabilir.
  • Odaların ayrılması, ebeveynler için zor ve endişeli bir süreç olabilir. Örneğin; bebeğinizin ağladığını duyduğunuzda, onu alıp kendi odanıza götürmek yerine, yatağın yanına koyduğunuz koltuğa oturup, ona usulca yaklaşarak güven verebilirsiniz. Onunla konuşmadan uykuya dalmasını beklerken, bebeğiniz de kendini bu sayede güvende hissederek huzurlu bir şekilde uyku evresine geçecektir.
  • Bebeğiniz için hazırlayacağınız odanın da evin en uygun tarafında olmasına dikkat edin. Kolay kontrol edilebilir ve evin içindeki gürültüden rahatsız olunmayacak yerde olması önemlidir. Gündüzleri güneş alabilen ve soğuk havalarda da sıcak kalabilen odalar tercih edilmelidir. Bu sebeple odanın kuzey cepheye bakmaması daha iyi bir seçenek olacaktır. Bunun yanında rahat havalandırılabilecek olmasını da göz önüne alabilirsiniz.

Bebeğin Kendi Odasındaki Uyku Düzeni için Öneriler

  • Bebeğinizi, uykusundan sık sık uyandırmamaya özen gösterin.
  • Yatmadan önce ya da uykudan uyandığında, ihtiyacı olan şeyleri zamanında karşılayın.
  • Kendi odasındayken ona karşı ne çok korumacı ne de çok ihmalkâr davranın. Aradaki güven bağını koparmadan, bireyselleşmesine de destek olun.
  • Uyku öncesi hazırlıkta, odanın ortamını düzenli bir hale getirin. Gürültüsüz ve hareketsiz bir oda, bebeğinizin uyku evresine geçmesinde büyük önem taşır.
  • Uyku öncesinde, bebeğinizle düzenli olarak vakit geçirin. Oyunlar oynayın ve keyifli aktiviteler yapın. Çocuğunuzla aranızdaki bu güzel paylaşımlar onun huzurlu ve rahat olmasını sağlayacaktır.
  • Çocuğunuz kendi odasında uyuyamıyor ise, bunun nedenini anlamaya çalışın ve kesinlikle bu durumdan dolayı onu yargılamayın. Onu huzurlu edecek ve rahatlatacak yaklaşımlarda bulunun. Korku, yalnız uyumak istememe ya da sıkça uyanma gibi problemler yaşıyorsa, bu konuda, çocuğunuz için psikolojik destek alabilirsiniz.

Bebek ne zaman ayrı odada yatmalı konusunda, ebeveynler olarak kararlı bir tutum sergilemeyi unutmayın. Odaları ayırdığınızda, belki birkaç gece hem sizin hem de bebeğiniz için zor geçebilir. Ama burada önemli olan şey, çocuğunuza kendi odasında yatma fırsatını veriyor olmanızdır. Tabi bu değişiklik bebeğiniz üzerinde, az bir zaman olumsuz bir etki gösterebilir. Ancak bu olumsuz durum emin olun ki geçicidir. Bu yüzden endişe etmeden, kendinize güvenerek, yeniden huzurlu bir ortam sağlanacağına inanın.

 

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı