Bebeğiniz büyüyor ve büyümesiyle birlikte kişiliği de değişiyor. Bu değişikliklerden bazıları sizi mutlu edebileceği gibi bazıları da endişelendirebilir. Bebekte oluşan ayrılık korkusu da bu değişimlere bir örnek olmaktadır. Bu yazımızda size yeni yeni oluşan bu ayrılık korkusu ile baş etmenize yardımcı olmaya çalışacağız.

Bebeğinizi bir bakıcıyla tanıştırdığınızda ya da onu ilk kez yuvaya bıraktığınızda bebeğinizde ayrılık endişesi gözlemleyebilirsiniz. Dışarıya çıkmak için hazırlandığınız sırada bebeğinizin ağladığını, kapıya doğru gittiğini ya da evin içinde sizi izlediğini görebilirsiniz. Bu durumla sık sık karşılaşmanız oldukça mümkündür. Bu anlamda, bebeklerde ayrılık endişesi şaşırtıcı değildir. Ancak, hem kendiniz hem de bebeğiniz için bu endişeye dair püf noktalarını bilmeniz de yarar olacaktır.

Bebeklerde Ayrılık Korkusu Başlangıcı

Ayrılık korkusu bazı bebeklerde daha erken görülebilecek olmakla birlikte, genellikle 9 aylık bebekte de ayrılık kaygısı görülmektedir.

Çoğu anne bebeğin 6 aylık olduğu dönemde bakım için başkasından yardım almanın, onun gelişimi açısından iyi olacağını düşünmektedir. Bebeğinin ayrılık korkusu başlamadan başka insanlara alışması daha kolay sağlanmaktadır. 2-3 aylık bebekler, sadece ihtiyaçlarının karşılanmasıyla mutlu olabiliyorken, 8- 9 aylık olduğu dönemlerde sürekli sizi yanında istemeye başlar. O yüzden başka insanların varlığına erkenden alışması önemlidir.

Bebeklerde Ayrılık Korkusunun Nedenleri

  • Bebeğinizin hafızası oldukça gelişti! Paltonu giymenin, çantanı almanın neye işaret ettiğini hatırlıyor ve ardından yaşanacakları hemen kavrıyor. Belirsiz bir süreliğine ortadan yok olmanız onu oldukça rahatsız edecektir.
  • Normal olan bu durumun dışında, bebeğinizin geçmişte yaşadığı ayrılık deneyimleri de tepkilerini etkiler. Örneğin, bebeklerin sadece ebeveynlerinden uzak kalmaya ya da ayrılmaya değil, bakıcı değişikliklerine de tepki ile yaklaştıkları biliniyor. Ayrıca, aileden birini kaybetmek, çocuklar için de yetişkinler kadar sarsıcı olabiliyor. Eğer bebeğin de bu tür bir ayrılık deneyimi yaşadıysa, bebeklerde ayrılık endişesini daha derin yaşayacağını tahmin edebiliriz.
  • Bebeğinizin geçmiş ayrılık deneyimlerinin yanı sıra sizinle olan ilişkisi ve gelişim seviyesi de bu ayrılık korkusunu nasıl yaşadığı, ne şekilde üstesinden gelmeye çalıştığı konusunda belirleyicidir.

Ayrılık Korkusu ile Nasıl Baş Edebilirsiniz?

  • Kendinizi Suçlamamalısınız

Bebeğinin ağlamasının ve mutsuz görünmesinin size suçluluk duygusu hissettirmesine izin vermemelisiniz. Bebeklerde anneden ayrılma korkusu, normaldir ve çok nadiren annenin yaptığı ya da yapmadığı bir şeyden kaynaklanmaktadır.

Siz evden çıktıktan kısa bir süre sonra, bebeğiniz ağlamasının artık bir işe yaramayacağını fark edecek ve her ne yapıyorsa, onu yapmaya devam edecektir.

  • Bakıcı Seçimi Oldukça Önemli

Sadece güvenilir değil, ayrıca bebeğinizin her türlü huysuzluğuna karşı anlayışlı ve sabırlı bir bakıcı tuttuğunuzdan emin olmalısınız. Ayrıca, bakıcının siz evden ayrılmadan yarım saat kadar önce eve gelmesi ve bebeğinizle ilgilenmeye başlaması ya da üçünüzün belli bir süreyi birlikte geçirmesi iyi olabilir. Ayrıca, bu yöntem bebek bakıcıya nasıl alıştırılır sorusunun cevaplarından da biri olmaktadır.

  • Gitmeden Önce Bebeğinize Haber Verin

Bebeğinizin ağlamasını engellemek için farkında olmadığı bir anda evden çıkmak kötü bir fikir olmaktadır. Bu şekilde davranmanız bebeğinizde her an bir yere gitmiş olabileceğinizin korkusunu yaratır. Böylece ayrılık anksiyetesi bebekte artar ve size olan güveni azalır. Bunun yerine, evden çıkmadan on ya da on beş dakika kadar önce ona haber vermeniz, ne zaman geleceğini açıklamanız size olan güvenini sağlamlaştırır ve dönmeyeceğine dair endişelerinizi de ortadan kaldırır.

Bebeğiniz sizden ayrıldığında sürekli olarak ağlıyor, uzunca bir süre bu ağlaması sürüyorsa, yanlış bakıcı ile çalıştığınızı düşünmenizi öneririz. Bebeğinizle birlikteyken, onunla nasıl vakit geçirdiğini, birlikte neler yaptığınızı, ona ne kadar güven verdiğini gözden geçirmenizde de fayda vardır.

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir