Hamilelik bir kadın için dünyanın en güzel dönemi olabilir. Ah bir de şu kilolar olmasa… 😊

Hamilelik döneminde ideal oranda kilo alan kadın çok nadirdir. Neredeyse her kadın istemeden de olsa fazla kilo alır ve doğum sonrasında bir an önce eski hallerine dönmenin yollarını arar.
Aslında hamilelikte öncelik, bebeğin sağlıklı bir şekilde kilo alması için beslenmektir. Ancak hamilelikle birlikte gelen iştah artışı, kontrolsüz beslenme, hareket azlığı, toplum baskıcı gibi nedenlerle çoğu anne adayı hedeflediği kilonun çok daha üzerinde bir kilo ile hamileliğini tamamlar.

Doğum sonrası kilo verme miktarı ve hızı, daha çok hamilelik dönemi boyunca alınan kilo ile ilgilidir.

Gebelik dönemini sağlıklı beslenme ile geçiren ve ortalama 9 -12 kg alarak tamamlamış bir kadın, kısa sürede hamilelik öncesi kilosuna ulaşacaktır. Gebelik döneminde gereğinden fazla kilo alan hatta 20-30 kg gibi aşırı kilo alan kadınların ise, normal kilolarına dönmeleri daha uzun zaman alacaktır.

Doğum Sonrası Başvurulan Düşük Kalorili Diyet

Doğum sonrası yaşanan sancılı lohusa süreci, birçok kadının hayatında yaşadığı en zorlayıcı dönemlerden biri haline gelir. 9 ay boyunca kanda oranı yavaşça artan hormonlar, 40 gün gibi kısa bir sürede eski haline döner ve lohusalık süreci, hem fizyolojik hem zihinsel anlamda çalkantılı bir döneme sebep olur.

Doğum sonrası sarkan göbeğini, fazla kilolarını fazlasıyla kafasına takan kadınlar hızlı zayıflama diyetlerini araştırma içerisine girebilirler. Buna uykusuzluk, yorgunluk ve ağrıların da eşlik ettiğini düşündüğümüzde, ortaya oldukça hassas ve eski hayatını özleyen bir kadın çıkmış olur.

Doğum sonrası yapılan en sık hata, düşük kalorili diyetler ile hızlı bir şekilde kilo verilmenin hedeflenmesidir.

Düşük kalorili diyetler yeni doğum yapmış kadınlar için sakıncalıdır. Hızlı kilo kaybı için yapılan düşük kalorili diyetler, sağlığa zararlarının yanında en çok annenin süt verimini olumsuz yönde etkiler. Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenmek, süt kanallarının büyük oranda üretimini sekteye uğratarak sütün azalmasına neden olur.

Emzirirken Kilo Verme Planı Nasıl Olmalıdır?

Emzirme döneminde kadınlar, ilk günlerde oranı az olsa da zaman geçtikçe her gün yaklaşık 500-900 ml süt salgılar. Bunun için her gün fazladan 500 -700 kalori harcar ve bu kalori kaybı, bir saat orta seviyede egzersize eş değerdir.

Bu nedenle emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan kadınlar, eğer doğumu normal kilo artışıyla bitirdiyse altı ay sonunda doğumda aldığı fazla kilolardan kurtulabilir.

Doğum sonrası ilk 4-6 ay arasında ortalama olarak aylık 500 gram ile 2000 gram aralığında zayıflamak normal kabul edilir. Ancak aylık 2000 gramın üzerinde kilo kaybı, zayıf ya da fazla kilolu fark etmeksizin süt üretimini sekteye uğratacaktır.

Doğum Sonrası Kilo Verme Tüyoları

Bol Su Tüketmek!

Vücudun açlık mekanizması ile susuzluk mekanizması birbirine çok benzer. Bu sebeple, genellikle susuzluk hissedildiğinde yemeklere yönelinir. Bu da gereksiz kalori alımında büyük bir faktör olarak karşımıza çıkar.
Neredeyse tüm diyet listelerinin başında ‘Bol miktarda su tüketin.’ cümlesi geçer. Elbette ki sağlıklı kilo kaybı için tek başına bu yöntem yeterli değildir ancak çok ciddi bir destekçidir. Günde minimum 2 litre su tüketmiyorsanız, hali hazırda vücudunuz sıvı eksikliğine bağlı birçok olumsuzluk yaşayacaktır. Bu yüzden diyette olmasanız ve emzirmeseniz de günlük su tüketiminizi sağlamalısınız.

Ayrıca fit bir görünüme sahip olmak istiyorsanız, hafif yürüyüşler ve düzenli beslenmenin yanında su tüketiminin büyük önem taşıdığını unutmamalısınız. Vücudunuzun sindiriminde ve boşaltımında etkin rol oynayan su tüketimi, doğum sonrası kilo vermeniz sırasında size büyük destek sağlar.
Hem sağlıklı bir şekilde süt üretebilmek için, hem de vücudunuzdaki ödemleri hızlı bir şekilde atabilmek için günde en az 3 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz.

Süt Olsun Diye Tatlı Yememek!

Toplum baskısı ve yanlış bilinen görüşlere göre, emziren kadınların sütünün artması sebebiyle bol bol tatlı tüketmesi sağlanır.
Aslında tatlı yemekle birlikte süt üretiminin artmasıyla ilgili hiçbir bilimsel veri yoktur. Süt yapsın diye her fırsatta tatlı yemek sadece kilolarınızı arttırmayı sağlar. Bu görüşü çürüttüğümüze göre, kilo vermek için mutlaka tatlıdan uzak durmalısınız, tatlı ihtiyacınızı daha çok günde 1-2 porsiyon meyve tüketerek karşılamalısınız.

Sabırlı Olun!

Eski hayatınızı düşündüğünüzde ya da eski fotoğraflarınıza baktığınızda, o halinizi şimdiki haliniz ile kıyaslıyor ve bir an önce aldığınız kiloları vermek istiyor olabilirsiniz.
Ancak vücudunuzdaki bu değişimin sadece kilodan ibaret olmadığını unutmamalısınız. Siz dünyaya bir mucize getirdiniz. Bebeğiniz 9 ay gibi bir sürede sizin bedeninizde gelişti, büyüdü ve dünyaya geldi.

Dolayısıyla ortalama 38-40 haftada alınan kiloları kısa bir sürede vermek hem sizin için hem de bebeğinizin anne sütüyle yeteri oranda beslenebilmesi için doğru bir düşünce değildir.
Uzmanlara göre doğum sonrasında ayda 2 kilodan fazlasının verilmemesi gerekir. Bunun için sabırlı olmalı ve kilo verme konusunu zamana bırakmalısınız. Acele etmemeli, düzenli beslenme ile kısa sürede kilolarınızdan kurtulacağınızı bilmelisiniz.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı