Güzel kokuların olumlu duyguları uyandırıyor olduğu bilinen bir gerçek. Kokular hem sizin hem de bebeğinizin rahat ve kaliteli bir uyku deneyimi yaşamasına yardımcı olabilir. Ayrıca kokuların rahatlatıcı bir yönü de vardır. Peki, hangi koku neyi etkiler, en rahatlatıcı kokular nelerdir?

En Rahatlatıcı Kokular Nelerdir?

Yiyeceklerin aroması nasıl iştahı etkiliyor ise kokular da çeşitli duyguları tetikleyebiliyor. Bazı kokular enerji verirken bazı kokular ise rahatlatarak uyku getirebiliyor. Bilinen en eski ve en gizemli duyuya hitap eden kokuların enerjisi saymakla bitmeyecek kadar çok.

Canlandırıcı Kokular

Beyaz vanilya, portakal, zambak ve yeşil elma kokusu kişi üzerinde canlandırıcı etkilere sahiptir. Vücudu canlandıran ve rahatlamaya yardımcı olan beyaz vanilya kokusu; depresyon, endişe ve gerginlik gibi semptomları hafifletmek amacıyla sıklıkla kullanılır. Portakal kokusu ise neşeli ve yüceltici bir etkiye sahiptir. Zambak kokusunun, stres seviyesini azaltıcı ve mutluluk verici etkisi vardır. Yeşil elma kokusu ise insan zihninin canlanmasına ve enerji dolmasına yardımcı olur.

Stresi Azaltan Kokular

Günümüz çağının en büyük problemi strestir. Bu nedenle stresten uzaklaştıracak, stresin getirdiği negatif etkilerden uzak tutacak her şey önemlidir. Bergamot, iris çiçeği, misk ve yasemin kokusu; tam olarak bu konuda oldukça etkilidir. Bergamot kokusu, stresin vücuttan uzaklaşmasına destek olur. Ayrıca stresten kaynaklı uykusuzluklardan da kurtarır. Süsen çiçeği adıyla da bilinen iris çiçeği kokusu ise yumuşak ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Temiz ve doğal bir koku olan misk, ferahlatıcı etkisinin yanı sıra kötü kokuları giderici etkiye de sahiptir. Son olarak yasemin kokusunun, sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği bulunur. Özellikle stres seviyesini azaltarak huzuru artırması sayesinde sıklıkla tercih edilir.

Sağlık Üzerinde Olumlu Etki Yaratan Kokular

Bazı kokuların baş ağrısına iyi geldiği bilinir. Oysa kokuların bundan daha fazla faydası vardır. Örneğin menekşe kokusunun baş ağrısı ve uykusuzluğa karşı olumlu etkileri vardır. Ayrıca göğsü yumuşatır. Üstelik bebek ve çocukların sıklıkla geçirdiği boğmaca gibi hastalıklar için de iyileştirici ve rahatlatıcıdır. Manolya ise hoş kokusu ile rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Huzur ve dinginlik hissi verir. Üstelik manolya kokusunun ateş düşürücü etkisi vardır. Son olarak amber kokusunun etkisi gerçekten çoktur. Öncelikle beyin için oldukça faydalıdır, hipofiz bezini tesir ettiği bilinir.

 

 

Çocukluğunuzu anmak için görsele tıklayabilirsiniz! 😊

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı