Kaliteli Uyku Tüyoları

Bebek sahibi anne babaların en büyük hayali gece boyu kesintisiz uyuyan ve mutlu uyanan bir bebek. Size hayal gibi geliyor olabilir ama ufak bir kaç dokunuşla “uyanma sayısını” azaltabilir ve bebeğinizin uyku kalitesini artırabilirsiniz.

1. KUNDAKLAYIN

  Bebeğiniz 5 aydan küçükse kundak iyi bir fikir olabilir. Kundak, sadece ünlü uyku koçlarının tavsiye etiği rahatlama yöntemlerden biri değil aynı zamanda ananelerimizin de sık kullandığı bizim kültürümüze ait bir yöntemdir. Bebekler belli reflekslerle doğarlar. Bazen bebeğinizin durup dururken irkildiğini ve eğer uyuyorsa bunun etkisi ile uyandığını gözlemlersiniz. Kundaklama bebeğin bu istemsiz hareketlerini sınırlandırmak ve ana rahmindeki gibi sıkı ve çevresi sarılmış hissetmesi için kullanılır.

2. BEYAZ GÜRÜLTÜ DİNLETİN

Yine beş aydan küçük bebekler için beyaz gürültü denen bazı makina sesleri rahatlatıcı olabiliyor ve uykuyu kolaylaştırır. Yapılan çalışmalar “beyaz gürültü” seslerinin bebeğin anne karnında duyduğu seslere benzediği ve bebeklerin dünyaya geldikten sonra kendisine tanıdık gelen bu tür sesleri duyduğunda sakinleştiğini kanıtlıyor. Peki nedir bu beyaz gürültü? Fön makinası, elektrikli süpürge, akan su, arabada giderken duyulan sesler, çamaşır makinası çalışma sesi.

Uygulamamızda Bebek Takibi bölümünde bulunan Bebek Uyutucu özelliğini keşfetmenin tam zamanı!

3. UYKU ARKADAŞI OLSUN

Bebeğiniz 4 ay veya daha büyükse uyku arkadaşına alıştırabilirsiniz. Sarılması ve uyumadan önce dokunup iletişim kurması için beşiğine bir battaniye, yumuşak ve hijyenik bir oyuncak, veya “uyku arkadaşı” olarak tasarlanmış bir obje yerleştirebilirsiniz.

4. UYKU SAATLERİNDE SADIK KALIN

Her gün aynı saatte uyumak bebeğinizin uyku kalitesi açısından çok önemlidir. Değişken saatlerde uyuyan bebeğin kafası karışır ve uyku ile iyi bir ilişki geliştiremez. Her gece aynı saatte uyuması iyi bir uyku alışkanlığı kazanmasını sağlar ve o saatte beyni melatonin gibi uyku hormonları salgılamaya başlar.

5. UYKU RUTİNİ OLUŞTURUN

Bebeğinizin ayına göre ve sizin şartlarınıza göre basit ama sürekli uygulayabileceğiniz “uyku rutinleri” oluşturun. En yaygın uyku rutini uyku öncesi banyo diye bilinir ama her gün banyo yaptırabileceğinizden emin değilseniz rutininize banyo yerine başka bir şey ekleyebilirsiniz. Alt değiştirme, öpücük, ninni söyleme gibi basit şeyler de olabilir. Önemli olan her gün aynı saatte ve aynı sırayla yapıyor olmanızdır.

6. GÜNDÜZ UYKULARINI LİMİTLENDİRİN

Her ne kadar bizim kültürümüzde “uyuyan bebek uyandırılmaz” gibi yaygın bir kanı olsa da iyi bir uyku düzeni için bazen uyandırmak gerekebilir. Bebeklerin gündüz uykularında tek uykusunun maximum iki saat olmasına dikkat edin. Daha fazla uyumaya meyilliyse uyandırın. Gündüz tüm uykularının toplamının maximum 5 saat olması da yine gece uyku kalitesi açısından önemlidir.

7. RÜYA ÖĞÜNÜ

Bebeğinizi yatırdıktan 3-4 saat sonra gece saat 11 veya 12 gibi yaptığınız beslemeye “rüya öğünü” denir. Bebeğinizin gece beslemesi devam ediyorsa ve sık sık uyanıp beslenme ihtiyacı hissediyorsa “rüya öğünü” uygulaması ile beslenme ihtiyacını kontrol altına alabilirsiniz.

8. ÇOK YORULMASINA İZİN VERMEYİN

Bebek ne kadar uykusuz kalırsa o kadar kolay uyur inanışı doğru bilinen yanlışlardan biridir. Tam tersi çok yorulan ve uyarılan bebek daha uykuya geçmekte zorlanır ve gece uykusu daha kolay bölünür. Bunun önüne geçmek için gece uykusundan önceki uyanık kalma süresine dikkat edin. 7 aydan küçük bebekler için ortalama 3 saat, 7 aydan büyük bebekler için 4-5 saat uyanık kalma süresi bırakabilirsiniz.

9. BEBEĞİNİZE TEKRAR UYUMASI İÇİN SANŞ VERİN

Gece uyanmalarında bir ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız tabii ki vakit kaybetmeden gidip ihtiyacını gidermelisiniz. Ancak genellikle sık uyanma probleminin altında yatan sebep ihtiyaç dışı yani alışkanlık gereği uyanmalar olur. Bu durumda bebeğiniz gece saatlerinde uyandığında uyandığını anlar anlamaz hemen koşmak yerine biraz bekleyip ona tekrar uyuyabilmesi için bir şans verin. Bebekler bir ihtiyaçları yoksa bir kaç dakika sonra kendilerinden uykuya döner ama anne-babanın korumacı refleksleri devreye girip ilk mırıldanmada hemen uyutmak için uğraşmaları sonucu bebek bu becerisini kullanma fırsatı bulamayabiliyor.

10. UYKU SAATİNDEN EN AZ BİR SAAT ÖNCE EVDEKİ ELEKTRONİK CİHAZLARI KAPATIN.

Tv, tablet, akıllı telefon gibi elektronik cihazların beyaz ışığı, kapatıldıktan bir saat sonra bile beyinin akit kalmasını sağlarlar. Bebeğiniz uyuyor gibi görünse bile beyni uyanık kalacağından derin uykuya geçemeyecektir. 

1 Yorum

  1. Merbalar arkadaslar benım kızım 8 aylık ve asırı huysuzlanmıs ust dıslerı bır kereden fazlasıyla cıktı kızımda ıstahsızlık yem3k yememe alıskanlıgı basladı bırde agzında yemek bekletıyor bu benım canımı cok sıkıyor ve zorluyor benı ne yapmalıyım bırde kılo kaybı var yorumlarınızı dıkkate alacagım ve beklıyorum

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Bebek Gelişim Aşamaları: İlk 6 Ay

Yenidoğan bebeklerin gelişimi, özellikle ilk 6 ay içinde hızla...

Happy Mom Ödülleri🏆 Toplam Ödül 100.000 TL

Merhaba Canımız Annelerimiz, Bu sene de en iyi markaları annelerimiz...

Bebeklerde Cinsiyete Göre Ay Ay Boy ve Kilo Cetveli!

Annelerin en çok merak ettikleri durumlardan biri de bebeklerinin...

Doğum Sonrası Hormonların Cinsel İsteğe Etkisi

Doğum sonrası dönem (postpartum), kadın vücudunda fiziksel, duygusal ve...

4. Atak Dönemi: Bebeğinizin 19. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Çocuklarda Ahlaki ve Etik Gelişim

Ahlaki ve etik gelişim, çocukların doğru ile yanlışı ayırt...

Devam Sütü ile Beslenen Bebeklerde Sindirim Sorunları ve Çözüm Önerileri

Devam sütüyle beslenen bebeklerde sindirim sisteminin yeni beslenme şekline...

3. Atak Dönemi: Bebeğinizin 12. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımı

Yenidoğan bebeklerin göbek bağı bakımı, enfeksiyon riskini önlemek ve...

Bebeklerde Yiyecek Seçme Sorunu

Bebeklerde yiyecek seçme sorunu, ebeveynler için yaygın bir endişe...
Önceki İçerik
Sonraki İçerik