Uyku Eğitimi Vermenin Doğru Yöntemi
Çocuklarını destek alarak ya da almadan büyüten tüm anne babalar; çalışan ya da çalışmayan tüm anneler; kaygılı olan ya da rahat davranan tüm ebeveynler; emzik alanlar ya da biberon, emzik vb. tümünü reddedenler; gündüz uykusunu daha çok sevenler, gece uykusunda daha iyi uyuyanlar… Birbirinden farklı sayısız aile, birbirinden tamamen farklı sayısız bebek ve her ikisinin de saymakla bitmeyen kombinasyonları varken, bebeğin uyku sürecini bir metotla, birkaç şablon süreciyle yürütmeye çalışmak niye?
Uyku Eğitimi Hakkında Doğru Bilgileri Nasıl Bulacağım?
Bebeğin ayına bağlı olarak, yapılması uygun olan ve olmayan davranışlar vardır. Örneğin, uyku eğitim kesinlikle yatakta ağlatarak verilmemelidir. Yatakta bir başına, ağlatarak verilen uyku eğitiminin bebeği duygusal olarak hırpaladığı ve güvenli bağlanmaya dair çeşitli sorunlar yarattığı araştırmalarca kanıtlanmıştır.
Uyku Eğitiminin Faydası
- Gece uykusunu alan bebek, gün boyu mutlu olur, oyunlar oynar, gece de aynı şekilde çok daha uzun ve huzurlu uyur. Gece ağlayarak uyanma sayılarının hızla azaldığı görülür.
- Uyku, büyüme hormonlarının salgılanmasını artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. İyi bir uyku, genel sağlık için kritik öneme sahiptir.
- Yeterli uyku alan çocuklar, dikkatlerini daha iyi toplar ve daha olumlu davranış sergilerler. Uyku yoksunluğu, irritabiliteyi artırabilir.
- Bebeğin düzenli bir uyku rutini, ebeveynlerin de dinlenme fırsatı bulmalarını sağlar. Bu, ebeveynlerin fiziksel ve zihinsel sağlıklarını korumalarına yardımcı olur. Düzenli bir uyku rutini, aile içinde daha az stres ve daha fazla kaliteli zaman geçirilmesini sağlar. Ebeveynler, bebekleri uyuduktan sonra kendi zamanlarını değerlendirebilir.
- Uyku düzeni için bebeklerin ve çocukların genel olarak aynı saatlerde uyumaları önemlidir. Her gün aynı saatte uykuya dalmak için bir rutin belirleyin. Uyku öncesi aktiviteler (banyo, kitap okuma) bebeğinizi uykuya hazırlamak için faydalıdır.
- Oda sıcaklığını uygun seviyede (20-22°C) tutun. Karanlık ve sessiz bir ortam, bebeğin daha iyi uyumasına yardımcı olur.
- Uyku öncesi hafif müzik veya beyaz gürültü makineleri kullanarak rahatlatıcı bir ortam oluşturabilirsiniz.
- Bebeğinize, kendi kendine uykuya dalma yeteneğini geliştirmesi için fırsatlar verin. Huzursuzlandığında hemen müdahale etmekten kaçının. Ancak mutlaka orada olduğunuzu dokunarak ya da sözel olarak hissettirmelisiniz.
- Gün içinde bebeğinizi oynatmak ve hareket ettirmek, akşam uyku saatinde daha iyi uyumasına yardımcı olabilir. Uyku öncesi aşırı uyarıcı aktivitelerden kaçının. Bebeğinizi sakinleştirecek, huzur verici bir ortam yaratın.