Yeni Anne Rehberi 4: Doğru Bebek Bezi Nasıl Seçilir?
Yeni anne-baba olmuş ebeveynler için, bebeklerinin ihtiyaçları göz önüne alındığında kuşkusuz en önemli noktalardan bir tanesi bebek bezleridir.
Bebek bezi ararken piyasada çok fazla bebek bezi olduğunu, bir diğer deyişle seçeneklerin sonsuz olduğunu görebilirsiniz.
Seçtiğiniz markanın emicilik, uyum ve rahatlık açısından hangi markayla karşılaştırıldığını ya da aldığınız fiyata değip değmeyeceğini maalesef denemeden bilemeyeceksiniz.
Bebek bezinin, bebeğiniz için doğru bez olup olmadığını anlayana kadar toplu olarak satın alma işlemi gerçekleştirmemenizi öneririz. Bebeğinizin bezini doğmadan hemen önce ya da hemen hemen sonra satın almanız kilo değişimi açısından da daha sağlıklı olacaktır.
Bebeğiniz İçin Doğru Bezi Bedenini Nasıl Seçmelisiniz?
Bebek bezi alırken dikkat etmeniz gereken ilk kural, satın alacağınız bezin bedeninin bebeğinizin bedeniyle uyumlu olmasıdır.
Aşağıdaki grafik, bebeğinizin kilosuna ve evresine göre bir bebek bezi boyutu seçmenize yardımcı olacaktır. Ancak bebeğiniz giydikten sonra kötü bir uyumun belirtilerini kontrol etmeniz gerekecektir.
Kalıcı sızıntılar, bebeğinizin cildindeki kırmızı lekeler veya boşluklar uygun olmayan bir uyumun işaretleridir. Bebeğiniz ağırlık aralığının üst kısmına yaklaşıyorsa, bir beden büyütmeyi düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.
- Prematüre: 2-5 kg
- Yeni doğan çocuk bezi: 3-6 kg
- 3 Numara: 4-9 kg
- 4 Beden: 7-18 kg
- 5 Beden: 9-20 kg
- 6 Beden: 11-25 kg
Piyasada bulunan bebek bezi markalarının beden büyüklüklerine birbirine yaklaşık olsa da tam olarak aynı değildir. Bu sebeple bebeğinize uygun olan markadaki bir beden, diğer bir markadaki bedenle uyum sağlamayabilir.
Bu bağlamda bebek bezi deneme aşamasında daha hesaplı olduğundan toplu siparişler yapmak yerine, mümkünse markaların deneme ürünlerini ya da az adetli olanlarını tercih etmelisiniz.
Bebeğiniz için doğru bebek bezi bedenini seçmede işinize en çok yarayacak en önemli faktör kilosu olmalıdır. Bebek bezi paketlerinde üzerinde yer alan ay ibareleri, bebeklerin kiloları birbirinden büyük ölçüde farklılık gösterdiğinden dolayı her zaman uyum sağlayamayabilir.
Örneğin bebeğiniz 6 kg ve bebek bezi paketinin üzerinde yer alan ay ibaresi 3-6 ay ise, bir büyük beden bezi tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.
Aksi halde bebek bezinin içerisinde bulunan lastikler, bebeğinizin rahat hareket etmesini engelleyerek rahatsızlık hissi yaşamasına neden olabilir.
Doğru Bebek Bezi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Emicilik: İyi bir bebek bezi, ıslaklığı bebeğinizin cildinden uzak tutar, tahriş, kızarıklık ve sürtünmeye karşı koruma sağlar. Pişiğin temel nedeni ıslaklıktır. Bu sebeple bebeğinizin hassas cildini korumak için, satın alacağınız bezin emici olmasına dikkat etmelisiniz.
Yumuşaklık ve Esneklik: Yumuşak bir yüzey bebeğinizin hassas cildini nazikçe korur ve esnek kenarları, bebek bezini özel bir uyum için bebeğinizin benzersiz şekline rahatça ayarlamanıza olanak tanır. Yumuşak ve esnek olmayan bir bebek bezi, bebeğinizin cildinde kolayca tahrişe neden olabilir.
Islaklık Göstergesi: Islaklık göstergesi, bebek bezi üzerinde değişim zamanının geldiğini bildirmek için sarıdan maviye dönen renkli bir çizgidir. Özellikle tecrübesi olmayan yeni anneler için oldukça kullanışlı bir özelliktir.
Yeni Doğanlar İçin Şekillendirilmiş: Bebek bezinin önündeki bir kesik bebeğinizin göbek çevresinde dolaşır. Bu, iyileşmesine yardımcı olmak için alanı kuru tutmaya ve havaya maruz kalmaya yardımcı olur. Göbek bağının bez içerisinde kalması, bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Ancak bu özellik tercih edeceğiniz bezde mevcut değilse, bezinizin ön kısmını bir kat kıvırarak göbek bağı çevresinin kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
Doğru Bebek Bezi Seçilmediğinde Meydana Gelebilecek Sorunlar
Pişik: Cildin bebek beziyle temas ettiği bölgede oluşan kızarıklık ve tahrişe pişik adı verilir. Pişiğin temel nedeni ıslaklıktır.
Bebek bezinin hassas bebek cildine sürtünmesi ve kapalı bez bölgesindeki idrar ve dışkının da cildi tahriş etmesi kızarıklık ve pişiğe yol açan en önemli sebepleri oluşturur.
Yanlış tercih edilmiş bir bez, bezin ciltte uzun süre kalması, çok sıkı bağlanmış olması veya bebeğin cildinin aşırı hassas ya da alerjik olması pişiği hızlandıran nedenlerin başında gelir. Bebeğin anne sütünden mamaya veya ek besinlere geçmesi sırasında, diş çıkarma dönemi ile antibiyotik tedavisi süresinde de pişik oluşumunda artış görülebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu: Özellikle kız bebeklerde genital bölgenin özel yapısı nedeni ile idrar yolu enfeksiyonu gelişme riski fazladır. Yeterince emici olmayan bir bez, dışkının genital bölgeye bulaşmasına ve enfeksiyon geliştirmesine neden olabilir.