3. Atak Dönemi – On İkinci Hafta Atağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler dış dünyaya geldiklerinde, hayatları boyunca en çok ilk iki yılında büyürler. Bu yoğun gelişim periyodunda, bazı bebekler boy ve kilo artışında kısa süreli sıçramalar, büyüme atakları yaşarlar.

Büyüme atakları, çoğu annenin bebeklerini kucağına almadan önce hiçbir fikre sahip olmadığı konulardan bir tanesidir.

Büyüme, atak ya da sıçrama olarak bilinen bu dönemler, bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra başlar ve 20. aylık olana kadar geçen sürede 10 kez gerçekleşir.

Her bebek farklıdır, dolayısıyla bu büyüme ataklarını kesin bir frekansa oturtmak mümkün değildir. Bu sebeple bebeklerin geçirdikleri büyüme ataklarının süreleri bir miktar değişkenlik gösterebilir.

Bu büyüme atakları hem zihinsel hem de fizyolojik olarak gerçekleşebilir. Bebekler atak dönemlerinde içerisinde oldukları çevrelerin daha çok farkına varırlar, ihtiyaçları değişir, beslenme ve güven ihtiyaçlarına yenileri eklenir.

Gülmek, oyuncağına vurarak çıkardığı sesi dinlemek, alkış yapmayı öğrenmek, ebeveynini tanıyıp izlemek, yüzüstü dönebilmek, oturmak, emeklemek ve yürümeye başlamak gibi beceriler bu gelişimlerden bazılarıdır.

Bebekler atak dönemlerinde motor ve zihinsel gelişimlerinin yanı sıra sosyal gelişim anlamında da ciddi değişimler gösterebilirler.

Çünkü bebeğin zaman içinde sinir sisteminin olgunlaşması, beyninin süratle gelişmesi ve bunlara bağlı olarak duygularının çeşitlenmesi, her büyüme atağı sonrasında onun dünyaya adapte olmasını daha da kolaylaştırır.

Bununla birlikte atak dönemlerinde yeni kazanılan beceriler; bebeğin çevredeki uyaranlara ilgisinin artması, beslenmeye vakit ayırmak istememesine ve beslenmeyi reddetmesine neden olabilir.

Atak döneminde meydana gelen değişimler, atak döneminin içerisinde gözlemlenebildiği gibi atak dönemi bitiminde de fark edilebilir.

Atak Dönemleri Nelerdir ve Hangi Haftada Gerçekleşir?

  1. Atak: Beşinci Hafta Atak Dönemi – Değişen Duyular Dünyası
  2. Atak: Sekizinci Hafta Atak Dönemi – Oluşumlar Dünyası
  3. Atak: On ikinci Hafta Atak Dönemi – Yumuşak Geçişler Dünyası
  4. Atak: On Dokuzuncu Hafta Atak Dönemi – Olaylar Dünyası
  5. Atak: Yirmi Altıncı Hafta Atak Dönemi – İlişkiler Dünyası
  6. Atak: Otuz Yedinci Hafta Atak Dönemi – Kategoriler Dünyası
  7. Atak: Kırk Altıncı Hafta Atak Dönemi – Zincirleme Olaylar Dünyası
  8. Atak: Elli Beşinci Hafta Atak Dönemi – Programlar Dünyası
  9. Atak: Altmış Dördüncü Hafta Atak Dönemi – İlkeler Dünyası
  10. Atak: Yetmiş Beşinci Hafta Atak Dönemi – Sistemler Dünyası

Üçüncü Atak Dönemi: 12. Hafta Atağı

Bir bebeğin 40. Haftada doğduğu düşünüldüğünde, üçüncü atak dönemi 12. hafta civarında gerçekleşir. (40 haftadan önce doğan bebekler için atak dönemi hesaplaması, muhtemel doğması gereken tarih ile doğduğu tarih arasındaki fark eklenerek tespit edilir. Örneğin: 39 Haftada doğan bir bebek, 12. Hafta atağına doğumunun ardından 13 hafta sonra girer.)

Üçüncü Atak Dönemi: Kazanılacak Özellikler

  • Bebekler 3. Atak döneminde, 2. Atak döneminde kazandığı yeni beceriler konusunda uzmanlaşmaya başlar.
  • Bu atak dönemi ile birlikte, önceleri zihinsel olarak kazandığı becerilerin artık fiziksel yansımaları gözlenebilir.
  • Atak döneminde bebeklerin algılama biçimi sadece görsellik olarak değil, tüm duyularıyla etkileşim içerisindedir.
  • Bebek artık bulunduğu ortamda bir nesne dikkatini çektiğinde, sadece gözleriyle incelemek yerine ellerini ve ayaklarını o nesneye doğru uzandırabilir.
  • Bebekler bu atak döneminde, dikkatini çeken ya da ona uzatılan bir nesneyi İki eliyle yakalayabilir, kavrayabilir ve tutabilir. Eğer bir çıngırağı varsa, bilinçli bir şekilde onu sallayabilir.
  • Ellerini inceleyen bebek, parmaklarıyla oynamaya ve parmaklarını daha yakından keşfetmeye başlar. Bunun sonucu olarak parmaklarını ağzına sokabilir ve yoğun olarak öğürmeler meydana gelebilir.
  • Çoğu bebek, bu atak dönemi ile birlikte dönmeyi de keşfeder. Bu durum, gelişen kasları ve kaslarını nasıl kullanacağı ile doğrudan ilgilidir.
  • Algıları artık oldukça gelişmiş olduğu için, bu atak döneminde veya atak döneminin bitiminde kendi çıkardığı seslerin ilginçliğini fark edebilir ve sürekli bunu deneyimlemek için sessiz harfleri kullanabilir.
  • Bebekler bu atak dönemi ile birlikte, ses çıkarma konusunda oldukça ustalaşırlar. Ses tellerinden hava üflerken, tellerin pozisyonu daha yumuşak bir şekilde değiştirebilir ve bu da değişik sesler çıkarabilmesini sağlar.
  • Çığlık atmaya başlama da bu atak dönemi ile birlikte görülmeye başlanır.
  • Bebekler bu atak dönemi ile birlikte, artık başını net bir şekilde desteksiz olarak kaldırabilir.
  • Başını desteksiz bir şekilde kaldıran bebek, oturmak için de oldukça çaba sarf edebilir.
  • Doğuştan getirdiği ve yaşamının ilk aylarında hayatta kalmasına yardımcı olacak reflekslerinin, bu atak dönemi ile birlikte oldukça kaybolduğunu söylemek mümkündür. Örneğin bu atak dönemiyle birlikte, bebeklerin artık elle kavrama refleksi kaybolmuş durumdadır. Bunun yerine, kavramayı bilinçli bir şekilde gerçekleştirebilir.

Üçüncü Atak Dönemi Nasıl Kolaylıkla Atlatılabilir?

  • Bebekler üstlerinde kalın kıyafetler olmadığında daha rahat hareket ederler. Bu yüzden sıcak ortamlarda bir süre üzerinde fazlalık olan giysilerini çıkarın, kol ve bacaklarını daha rahat büküp salladığını gördükçe bedenini daha çok tanıyarak kontrol etmeyi öğrenebilirler.
  • Bazı hareketli bebekler bu 12 haftalık atak döneminde dönmeyi başarabilirler. Bazıları ise, tam olarak hazır olduğunu hissetmeden dönmeyi tercih etmezler. Yine de ona başarması için yardımcı olmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Bebeğiniz için bulunduğu ortam oldukça ilgi çekicidir. Bu sebeple onu kucağınıza alarak etrafı gezdirin, nesneleri tanıtın.
  • Bebeğiniz ile birlikte vakit geçirirken, özellikle oyun saatlerinde yaptığınız hareketlerde nazik olmaya çalışın. Hızlı ve yükseğe hoplatmak gibi ani hareketler bebeğinizi eğlendirmekten çok korkutabilir.
  • Bebeğiniz artık dış dünyaya çok daha adapte olmuş olsa da hala sizinle yoğun tensel temasa ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.
  • Bebeğinizin bu atak döneminde de her atak döneminde olduğu gibi kucaklanmak istemesi normaldir. Bu sebeple alışacak korkusuyla onu kucağınıza almamanız anlamsız olacaktır.
  • Bebeğinizin bu atak döneminde de uyku sorunları yaşaması normaldir. Çünkü artık dış dünyayı etkin bir şekilde anlamlandırmış durumdadır ve daha keşfedeceği çok şey vardır. Bu sebeple uykuya direnmesini, anlayışla karşılamanız gerekir.
  • Aynı şekilde beslenmeye vakit ayırmak istememe de bu atak döneminde karşılaşabileceğiniz problemler arasındadır. Bu sebeple aşırı zorlamadan sık sık meme ya da mama teklif etmeniz daha etkili olacaktır.

1 Yorum

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...