Bebeklerde Büyüme Atakları Nasıl Geçer?

Bebekler 1 yaşına gelmeden doğum ağırlıklarının 3 katından fazlasına ulaşırlar. Beyinleri hiç durmadan büyür, boyları 1.5-2 kat uzar. Konuşmak, yürümek gibi becerileri öğrenirler. Minik bedenlerinin bu hıza ayak uydurması kolay olmaz. Yani bebeğinizin yaşadığı tüm o ağlamalar, iştah artışlarının sebebi büyüme atağı olabilir.

Bebeğiniz;

5 haftalıkken, 6 haftalıkken, 12 haftalıkken, 15 haftalıkken, 23 haftalıkken, 34 haftalıkken, 42 ve 54 haftalıkken büyüme atağı geçirebilir.

Büyüme Atağı Belirtileri

İştah artışı: Nadiren iştah kesilmesi yaşansa da, büyüme atağının en önemli belirtilerinden birisi iştah artışıdır. Bebeğiniz gün içinde çok daha sık emmek ister, daha büyük bebekler daha fazla katı gıdaya ihtiyaç duyarlar. Bu durumda bebeğinizi emziriyorsanız emzirmeye devam etmeli, katı gıda ile beslenmeye başlamışsa da, istediği kadar doyurmalısınız.

Beslenirken huzursuzluk: Bebek büyüme atağını atlatabilmek için daha fazla besine ihtiyaç duyar, beslenirken bile huzursuzlanmaya devam edebilir.

Uyku: Bazı bebekler büyüme atakları sırasında daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Geceleri daha nadir uyanır, gündüz uykuları daha uzun sürer. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, uyuma sırasında beyinde HGH (büyüme hormonu) adı verilen bir protein üretilmektedir. Bu protein bebeğinizin büyüme evresinde ihtiyaç duyduğu yakıt gibidir.

Bazı bebeklerse, tam aksi daha az uyurlar büyüme atakları sırasında, gece uyku düzeni oturmuş olmasına rağmen defalarca uyanabilir, gündüz uykuları kısalabilir.

Davranışları değişebilir: Büyüme atakları sırasında bebeğiniz normalden farklı davranabilir, daha fazla kucak isteyebilir, daha çok ağlayabilir. Uyumak üzereyken yani sakin ve huzurlu olması gerekirken bile yüzü ağlamaklı olabilir. Bunun sebebi tam olarak bilinemiyor, ancak büyüme atakları sırasında daha fazla enerji harcıyor olması bebeğinizin yorulmasına ve bunalmasına neden oluyor olabilir.

Ebeveynler Ne Yapmalı?

  • Bebeğinizi iyi gözlemleyerek ihtiyacı olanları karşılamalısınız.
  • Büyüme ataklarının ilk gününde vücudunuz bebeğinizin süt ihtiyacını karşılamıyor gibi görünebilir. Ancak endişelenmeden emzirmeye devam ederseniz, vücudunuz kısa sürede bu duruma adapte olacaktır.
  • Bebeğinizin başka bir sorunu olduğundan endişeleniyorsanız, bez sayısını ve kilo artışını kontrol edebilirsiniz, ateşini ölçebilirsiniz. Ancak yine de endişeleriniz devam ediyorsa, doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

  • Eşlerin birbirine destek olmaları, bu dönemin geçici olduğunu birbirlerine hatırlatmaları önemlidir. Annenin biraz da olsa dinlenebilmesi için babanın ya da bir akrabanın bebeğin bakımına yardımcı olması gerekir.
  • Annelerin bu dönemde yardım istemekten çekinmemeleri önemlidir. Unutmayın, bebeğinizden bir an bile olsa ayrı kalmak istemeseniz de, sizin dinlenmiş, sakin ve huzurlu olmanız bebeğinizi etkileyecektir. Ayrıca yorgunluğun süt üretimini azalttığı da bir gerçek.

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Misafir Trafiği ve ‘Açık Ev’ Durumu: Lohusa Annelerin Sınırları

Doğumdan sonraki ilk günler, her yeni annenin hem fiziksel...

Terleyen Bebeklerde Pişik Sorunu ve Çözüm Yolları

Yaz mevsimi, güneşli günleri ve açık hava aktiviteleriyle birçok...

Formül Mama Nasıl Hazırlanır? Doğru Ölçü ve Hijyen İpuçları

Bebeğiniz için en iyisini istediğinizin farkındayız. Bu yüzden formül...

Bebekler İçin 10 Maddede Mışıl Mışıl Uyku Rehberi

Elde edilen verilere göre, ülkemizdeki bebeklerin yaklaşık olarak %72'sinin...

Minik Adımlarla Büyük Gelişim: Çocuğunuzun Boyunu Neler Belirler?

Bir bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte anne babaların aklında onlarca...

Yenidoğan Bebekte Uyku Düzeni ve İyi Uyku Alışkanlıkları Oluşturmanın 5 Yolu

Yenidoğan bebeklerin uyku düzeni, hem anne babalar hem de...

Bebeklerin Babalarından Aldığı Özellikleri

Çılgınlık Bilim insanlarına göre risk alma ve adrenalinli bir hayat...

Doğum Sonrası Yorgunluk: Cinselliği Nasıl Etkiler?

Doğum sonrası dönem, ebeveynler için yoğun ve duygusal olarak...

Her Gün Temiz Hava: Bebeğiniz İçin Neden Önemli?

Bebeklerin, çocukların ve hatta yetişkinlerin her gün dışarıya çıkmaları...

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...