Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?
Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az ya da çok değişir. Bu değişimler, aslında hamile kalındığı andan itibaren siz fark etmeseniz de çoktan başlamıştır. Bebeğinizi öğrendiğiniz daha ilk anda daha sağlıklı bir yaşam tarzı seçmeniz, zararlı alışkanlıklardan uzak durmanız, hatta yüksek bir yere uzanmaya bile çekinmeniz bunun en büyük göstergelerinden bir tanesi!
Peki genel bir bakış açısıyla bakarsak, anne olduğunuzda hayatınızda neler değişti? Hepsi burada! 😊
1.Beyin! Kesinlikle mecazi anlamda değil, evet beyniniz de anne olduktan sonra değişti! Yapılan araştırmalara göre anne olan kadınlar ile anne olmayan kadınlar arasında, beyinde ‘gri madde’ adı verilen kısımda farklılıklar saptanmış. Gri madde, anne olan kadınlarda bir miktar daha büyüme eğilimi içerisine girmiş. Bunun sebebini ise bilim adamları vücutta prolaktin ve östrojen miktarının artmasına bağlamışlar. Bu değişim, bebeğinizi büyütmede ve annelik duygunuzu sağlamada size oldukça yardımcı oluyor!
2.Stresle Başa Çıkabilme Yeteneği! Beyinde ‘amigdala’ adı verilen duygu jeneratörü bölgesinde anne olduktan sonra birtakım değişimler meydana geliyor. Bu da stresle uzun süre başa çıkabilmenize yardımcı oluyor. Kısacası küçük ve tamamen size bağımlı olan bebeğinize karşı hissettiğiniz sorumluluk ve tüm bu yorucu tempoyla başa çıkabilmeniz, bu sayede gerçekleşiyor!
3.Anne Sevgisi! Doğumdan hemen sonra beyninizde, eskiye oranla dopamin ağınız daha hassas çalışmaya başlar. Bu da bebeğinizi her şeyden nasıl çok sevdiğinizin bir kanıtıdır!
4.Koku Hassasiyeti! Henüz hamilelik döneminizde, başta prolaktin hormonu olmak üzere bazı hormonların işleyişi ve miktarında değişimler meydana gelir. Aslında bu durum, tüm o kalabalığın içerisinde dahi bebeğinizin kokusunu ayırt etmenize yarar!
5.Hafıza Gelişimi! Özellikle lohusalık döneminizde beyninizin ‘hippokampus’ adı verilen hafıza bölümünde birtakım değişimler ortaya çıkar. Bir nevi daha ayrıntılı, görsel ve uzamsal hafızanın gelişiminden söz edilebilir. Dün ne yediğinizi hatırlamasanız bile bebeğinizin çantasından ihtiyaç duyduğunuz bebek bezini hiç bakmadan alabilme yeteneğiniz, tam olarak bu sebepten! 😊
6.Daha Takıntılı Olma! Aslında bu durum tamamen bebeğinizi koruma içgüdüsü. Yapılan bazı araştırma sonuçlarına göre, doğum yapan kadınların daha obsesif davranışlar sergilediği ortaya çıkmıştır. Bu konuda bilim adamları, özellikle ilk aşamada bebeğin başının ve boynunun hep korunaklı olmasını, sarsılmamasını ve sallanmamasını kontrol etmek amacıyla oluştuğunu düşünmüşler. Bebeğinizi koruyup kollama hissi, kimseyle paylaşmak istememeniz ve her konuda 5 düşünüp 1 yapmanız, tam olarak bu durumdan kaynaklanıyor! 😊
Canımız Annelerimiz iyi olduğunda her şey iyi olur. Bu tüm anneler tarafından kabul edilen bir cümle ama bunun doğruluğunu biliyor olmamıza rağmen kendimizi gerçekten iyi hissetmek için bir şeyler yapmıyoruz.
Bebeğinizin hayatınızdaki en önemli role sahip olduğunu bilseniz bile, sizin kendi duygusal sağlığı kişisel ve ailevi gelişimimizin temelini oluşturur. Ve bunu çok iyi bilmemize rağmen, bazen kendimizi ihmal ediyoruz.
Kendinizi de ihmal etmeyin! Mutlu Bebekler İçin, Mutlu Anneler!