Sütüm Yeterli Geliyor mu?

Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk gün ya da ilk iki gün günde yalnızca bir ya da iki bez ıslatır. Üçüncü ya da dördüncü günden itibaren günde en azından beş ya da altı bez ıslatmalıdır ve bu bezler oldukça ıslak olmalıdır.

Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk gün ya da ilk iki gün yeşil-siyah renkte ilk kaka, döneminden geçecektir. Üçüncü gün itibariyle rengi yeşil olup geçiş kakasına dönüşecektir. Beşinci günden itibaren kakasının rengi genelde parlak sarı renkte olur.

Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk üç ya da dört gün içinde doğum kilosunun en fazla %7’si kadar kilo kaybedebilir. Üçüncü ya da dördüncü gün sütünüz daha çok gelmeye başladığında bebeğinizin artık kilo almaya başlamasını bekleyebilirsiniz. Bebeğiniz 10-14 günlük olduğunda doğum kilosuna ulaşmış olmalıdır. Bundan sonra anne sütü alan bebeklerin çoğu ilk dört ay haftada ortalama 170-210 gr. alır.

Bebeğiniz sık sık, genellikle her 1,5 saat ile 3 saat arasında, meme emecektir, bu da 24 saatte ortalama en az 8-12 defa demektir. İlk günlerde sık sık emzirmek anne sütünün gelmesine yardımcı olur.

Bazı bebekler birkaç saat çok sık emerler ve sonra birkaç saat uyurlar. Beslenme her zaman düzenli aralıklarla olmaz.

Bebeğin beslenme işaretlerini takip edin ve bir beslenme çizelgesi oluşturmaya çalışmayın. Ağlıyorsa bebeğiniz çoktan acıkmış demektir.

Yeterli miktarda süt alıyor mu?

Bebeğiniz sağlıklı görünüyor, ten rengi iyi durumda, cildi sıkı, kilo alıyor, boyu uzuyor, baş çevresi gelişiyor ve hareketliyse bebeğiniz yeterli miktarda süt aldığına emin olabilirsiniz.

Başınıza gelirse endişelenmeyin!

Baştaki dolgunluk hissi hafifler ve memeleriniz yumuşamış gibi gelir. Bu daha az süt ürettiğiniz anlamına gelmez; sadece süt miktarınız bebeğinizin ihtiyaçlarına uygun hale gelmiştir.

İki emzirme arasında memelerinizden artık süt sızmıyorsa sütün ve bebeğin ihtiyaçları artık birbirleriyle uyumlu demektir. Biri diğerinden önce atağa geçmiyor, ne mutlu!

Eğer huzursuz bebeğiniz meme verdiğinizde sakinleşiyorsa devam edin ve onu emzirin. Fakat bunu doymadığına dair bir işaret olarak algılamayın. Bazen sevgi istediğinden bazen sakin bir ortam istediğinden gibi sebeplerle bebeğiniz huzursuz görünebilir. Bunlar siz bebeğinizin isteklerine cevap vermeye alıştığınızda sizi eskisi kadar endişelendirmeyecektir.

Bebekler büyüdükçe daha verimli emmeye başlarlar, dolayısıyla bu durum endişelenilecek bir işaret değil aksine emzirmenin başarılı bir şekilde devam ettiğini gösteren olumlu bir işarettir.

Daha sık emmek istiyor ise de bebeğiniz büyüyor demektir, ne mutlu…

Sütü artırmak ve emzirmek hakkında öneriler:

Bebeğiniz emdiği kadar sık sık emzirin. Uykusu gelen bebeğin uyandırılması ve sık emmeye teşvik edilmesi gerekir. Sık sık emzirmek bol süt gelmesine yardımcı olur. Memeler ne kadar çok uyarılırsa o kadar fazla süt üretir.

Her beslenmede iki memeden de emzirin. Böylece bebeğinizin var olan bütün sütü aldığına emin olabilirsiniz ve iki meme de sık sık uyarılmış olur. Bebeğinizin işaretlerini takip edin, ilk memeyi emmeyi bitirdiğini anladıktan sonra diğer memeye geçin. Emzirme sürelerini sınırlamaya çalışmayın.

Bebeğinizin doğru pozisyonda olduğuna ve memeyi iyi kavradığına emin olun. Bebeğin dudaklarının areola’da (meme ucunun etrafındaki koyu renk bölge), meme ucunun hemen arkasında olmalıdır. Bebeğinizin yutkunduğunu duymanız gerekir.

Bebeğinizin ilgisini çekmek için meme sıkmayı deneyin. Süt akışını artırmak için bir yandan başparmağınızla diğer yandan da kalan parmaklarınızla memeyi iyice sıkın. Bebek emmeyi bırakana kadar sıkın sonra durun. Parmaklarınızı memenin etrafında döndürün ve yeniden sıkın. İki memeyi de her emzirmede iki defa kullanacak şekilde diğer memeye geçin. Memenizi iyice sıkın ama meme dokusunda herhangi bir zedelenmeye sebep olmamaya dikkat edin.

Eğer bebeğiniz ek mama alıyorsa bunu birden kesmeyin. Emzirme tekniklerinizi geliştirdikçe ve sütünüz arttıkça ek mamayı kademeli olarak azaltabileceksiniz. Fakat bebeğinizin yeterli miktarda süt aldığına emin olabilmeniz için ıslak ve kirli bezlerine bakmanız gerekir. Bebeğinizin kilo alıp almadığını gözlemleyin ve doktorunuzla irtibatta olun.

Dinlenme, rahatlama, yeme içme ve yeterli içecek gibi kendi ihtiyaçlarınıza da özen gösterin. Kendinizle ilgilenmek süt üretmenize ve genel olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Sütünüzü arttırmak için otlardan ya da reçeteli ilaçlardan faydalanabileceğinizi dikkate alın. 

Pek çok anne şifalı otların süt miktarları üzerinde olumlu etkisi olduğunu düşünmektedir. Bunları tek başınıza kullanmadan önce bu konularda bilgisi olan birine danışın. 

Bol sütler, iyi günler…

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Sütünüzün Daha Rahat Akmasını Sağlayacak İpuçları ve Meme Masajı!

Anne sütü ilk 6 ay bebeğin tüm besin gereksinimlerini...

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...