Balık Bebeklere Ne Zaman ve Nasıl Verilmelidir?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığımız tarafından bebeklerde ideal katı gıdaya geçiş 6. ay ile başlar. Ancak bu durum her bebek için farklılık gösterebilir.
Bu sebeple doktor kontrolü altında 4. ay itibariyle ek gıdaya geçiş mümkündür.
Fakat ek besine geçiş beraberinde birçok soruyu da getirir, bunlardan bir tanesi de bebeklerde balık yeme konusudur. Balığa ne zaman başlanacağı ya da hangi balık ile başlamanın uygun olduğunu bilmek önemlidir.
Bebekler Ne Zaman Balık Yemeye Başlayabilir?
Bebeklerde balık yemek için en uygun zaman genellikle 10-11. aydan sonrası olarak belirlenir. Çünkü balık, bazı bebekler için ağır gelebilecek bir besindir, daha erken başlamak sindirim sistemini zorlayabilir.
Et ve balık gibi besinler bebeğin bünyesinde alerji oluşturabilir. Bu nedenle beslenme menüsüne almadan önce doktora başvurmakta fayda bulunur.
Bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde ya da rahatsızlandıkları zamanlarda iştahları kapanabilir. Yine böyle dönemlerde balık gibi ağır besinler yerine, midelerini rahatlatacak yiyecekler verilmesi daha uygun olacaktır.
Bebekler için Balık Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Balık içerdiği mucize bileşenlerle en sağlıklı besinlerin başlarında yer alır. Vitamini bol, gelişimine katkı sağlayacak olan balığın, bebeğiniz için en iyi besin kaynaklarından biri olduğu biliyor olsanız da öncesinde balık seçerken dikkat etmeniz gerekenler vardır;
- Bebeğiniz için seçeceğiniz balıklar hafif ve küçük olmalıdır.
- Mutlaka taze olmalıdır.
- Küçük ve kılçığı az olmalıdır.
- Konserve balıklardan uzak durulmalıdır.
- Cıva seviyesi az balıklar olmalıdır. Bunun için dipte yaşamayı seven köpek balığı, iri ton balığı, kılıç balığı, iri uskumru, levrek gibi balıkları tercih etmemenizde fayda bulunur.
Bebekler için Faydalı Balık Seçenekleri
Somon bebek beslenmesi için oldukça hafif ve uygun bir balıktır. Somon gibi yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri açısından zengin olduğu ve kokusu az olduğu için tercih edilebilecek balıkların en başında yer alır. Tabi balığın taze olmasına, dondurulmuş olmamasına özellikle dikkat edilmelidir.
Hamsi, mezgit, istavrit gibi balıkların kendileri gibi kılçıkları da çok küçüktür. Bu türleri yedirirken kılçıklarını iyice ayıklamış olduğunuzdan emin olmalısınız.
Levrek, iri uskumru, çipura gibi balıklar tercih edilmemelidir. Bu tarz büyük balıklarda cıva oranı yüksektir. Bu seviye yetişkinler için bünyeye zarar verecek miktarda değildir. Fakat bebekler henüz gelişim çağında olup, besinlerle yeni tanıştığı için bu az miktarlar bile bünyesine zarar verebilir. Bu nedenle cıva oranı yüksek olan büyük balıklardan kaçınmanızda fayda vardır.
Balıklar Nasıl Pişirilmelidir?
Söz konusu ise bebekler ise, diğer besin çeşitlerinde olduğu gibi balıklarda da pişirme teknikleri ve balığı bebeğe sunma şekli önemlidir.
Besinleri Birbiriyle Çok Fazla Karıştırmadan Sunmak: En büyük yanlış, çok sayıda farklı besin çeşidini karıştırarak sunmaktır. Balık başlı başına ağır bir besin olduğundan bebeklerde balık yeme alışkanlığı kazandırma sürecinde çok sayıda besin içeriğini karıştırmadan vermek gerekir. Aksi takdirde balığı sevdireyim derken, sevdiği diğer besinlere karşı bebekte olumsuz duygular geliştirebilirsiniz.
Balık kolayca alerjik reaksiyon gösterebilen bir besindir. Tek başına alerjik etki riski olan bu içeriği diğer alerji riski yüksek yiyecek ve içeceklerle birlikte aynı öğün içerisinde vermemeye dikkat etmelisiniz. Balığı başka besinlerle karıştırdığınızda birden çok alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir.
Buğulama Yöntemi ile Balık Pişirmek: Buğulama, bebeğinizin sebzelerini pişirirken de başvurmanız gereken sağlıklı bir yöntemdir. Sindirim sisteminin yeni yeni geliştiği bu yaşlarda besinleri kızartma, kavurma benzeri ağır ve besin değerini azaltan yöntemler yerine buğulama gibi daha hafif ve sağlıklı bir yöntemle pişirmek gerekir.
Bebeğinize seçtiğiniz en uygun, en taze balığı yağsız olacak şekilde sağlıklı bir tava yardımı ile kendi yağında, kendi buharında, kısık ateşte pişirin. Bu şekilde pişirdiğiniz balığı, bebeğinizin sevdiği sebzeler ile servis edebilirsiniz.
Balığı Fırında Pişirme Yöntemi: Fırında pişirme yönteminde kullandığınız balığın ya da balığın yanında kullanacağınız diğer besinlerin çok fazla önemi yoktur. Dilediğiniz balığı, dilerseniz yanına sebzeler ekleyerek fırına sürebilirsiniz. Bu yöntemde önemli olan fırının özelliklerine göre yemeği uygun sıcaklıkta ve yeteri kadar pişirmektir.
Bebeklere hem sağlıklı hem de lezzetli öğünler sunarken aynı zamanda balık yeme alışkanlığını pekiştirmek için fırında pişirdiğiniz yemeğe ufak lezzet dokunuşları yapabilirsiniz. Örneğin üzerine çok az tereyağı, ince bir dilim limon, bir parça defne yaprağı koyabilirsiniz.