Bebeğiniz ile Nasıl İletişim Kurmalısınız?
Anne ile yenidoğan arasındaki iletişim bebek anne karnında iken başlamaktadır. Doğumun ardından kurduğunuz bu iletişim bir kaynaşmaya ve fiziksel bir yakınlaşmaya dönüşecektir. Çoğu anne bebeği ile birlikte uzun uzun sohbet etmektedir. Bunu anneliğin keyfini süren birçok kadın yapmaktadır. Annelerin genellikle içgüdüsel olarak yapmış olduğu bu davranış, bebeğin gelişim sürecini hızlandırmakta ve IQ seviyesini ise olumlu bir yönde etkilemektedir. Çocuğunuz konuşmasa dahi doğduğu andan itibaren sizinle iletişime geçmek için çabalayacaktır. Bebeğiniz siz konuşurken gözlerinizin içine odaklanır, size gülümser ve bakışlarınızı takip eder. Anne ile çocuk arasındaki sağlıklı iletişimin ilk adımları bebeklik döneminde atılmaktadır. Bebeğiniz ile iletişimde kaçınmanız gereken bazı yanlışlar bulunmaktadır. Bu yazımızda size bu yanlışlardan bahsedeceğiz.
Bakışlarına Karşılık Verin
Bebeğiniz gözlerinizi seyrediyorsa muhtemelen sizinle zaman geçirmek ve konuşmak istiyordur. Bebeğinize yönelik kullandığınız kelimeleri özenle seçmeniz gerekmektedir. Bebeğiniz ne yaparsa yapsın sizin için değerli olduğunu hissettirmeniz son derece önemlidir. Bir kelimeyi sıklıkla kullanmanız kafasında bir konsept geliştirmekte ve ne zaman o kelimeyi kullansanız bu durum bebeğin aklına gelecektir. Siz de bebeğinizin bakışlarına karşılık vererek onunla uzun muhabbetler etmelisiniz. Bebeğiniz ile göz temasında bulunmanız ve muhabbet etmeniz ona yalnız olmadığını hissettirecektir. Aksi taktirde bebeğiniz sevilmediğini ve yalnız olduğunu hissedebilir.
Bebeğinizle Bebek Dili Konuşmamalısınız
Çocuğunuzun dil gelişimi için olumlu bir başlangıç yapmak istiyorsanız öncelikle bebek gibi konuşmamalı ve bebek gibi konuşma yaklaşımına son vermelisiniz. Sesleri yatarak ve yarım yamalak konuşmanız bebeğinizin dil gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Yumuşak ve tatlı sözler ile konuşmaya başlamanız ve kimi zaman müzikli sesler çıkarmanız yeterli olacaktır. Bebeğiniz dünyayı gözlemektedir. Sizin kurduğunuz cümleler ona örnek olacaktır. Bu yüzden güzel bir dil kullanmanız büyük önem taşımaktadır.
Bebeğinizi Dinlemelisiniz
Sürekli olarak konuşmak ve kendinizi ifade etmek yerine bir konuşun ve biraz durun. Bebeğinizin konuşmasını beklemek ve onun da cevap hakkının olduğunu anlamasına fırsat vermelisiniz. Böylelikle bir süre sonra sizin konuşmalarınıza yanıt verecektir. Aynı şekilde bebeğinizi dinleyerek ve gözlemleyerek bu hiç bilmediğiniz dili zamanla çözmeye başlayabilirsiniz. Bebeğiniz kendini anlatmak için belli mimikler ve sesler kullanmaktadır. İlk sözcüklerini eğer ki kaçırmak istemiyorsanız, konuşmanızın ardından biraz sessiz kalmayı denemelisiniz. Kim bilir belki onun da size söylemek istediği bazı şeyler vardır…
Bebeğinizi Erken Yaşta Kitap ve Müzikle Tanıştırın
Bebeğinizin kelime haznesini geliştirmek için bebeğinizle bol bol konuşun ve ona sıklıkla kitap okuyun. Yapılan araştırmalar, bebeklik döneminde kitap okunan çocukların dil seviyelerinde yaşıtlarına göre daha ileri olduğunu göstermektedir. Bebek daha anne karnındayken ritim duygusuyla tanışır ve dünyaya geldiklerinde de müzik dinlemeye devam ettiklerinde daha sosyal, başarılı ve mutlu insanlar olurlar. Uzmanlar ise müzik dinleyen bebeklerin, ileri yaşlarına göre daha sakin ve duygusal açıdan da daha huzurlu olduklarını söylemektedirler. Bebeğinize klasik müzik dinletmenin onun zeka gelişimine yardımcı olabileceği ise kanıtlanmış bir bilgi olmaktadır.
Duygusal Beslenmeye Önem Verin
Tekrarlanan sarılma, dokunma, konuşma, şarkı söyleme ve mimikler, bebeğinizin beyin gelişimine yardımcı olur. Bu eylemler, bebeğin duygusal ve fiziksel gelişimini sağlayan kimyasalları ve hormonları harekete geçirerek etkili olurlar. Bebeğinizle sağlıklı bir iletişim kurmak ve onun zeka gelişimini desteklemek için, duygusal beslenmesine de dikkat etmelisiniz.
Bebeğiniz yalnızca sütle ya da mamayla beslenerek veya uyuyarak büyümez. Sevgi, bebeğin fiziksel olarak büyümesini de sağlar. Bunun sebebi, sevgi dolu bir ortamda bulunmasının beynin hücrelerinin birbirine bağlanması ve gelişmesi için gerekli kimyasalları üretmesine neden olmasıdır.
- Fiziksel Sevgi
Sarılmak, sallamak, konuşmak, gülmek, şarkı söylemek bebeğinize göstermeniz gereken fiziksel sevginin içinde yer almaktadır. Bebekler kucaklandığında kendilerini güvende hissederler ve kendilerine bakan insanların kokularını ayırt edebilirler. Sıcak dokunuşları ve yumuşak güven veren okşayışları severler. Altlarının değiştirilmesi, yıkanma ve emzirme gibi rutinler onlar için keyif vericidir ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.
- Yumuşak ve Sabırlı Davranın
Bazen bebekler bir şeyler ters gittiği için ağlar, altları ıslandığı, aç oldukları ya da ışık çok parlak olduğu için de ağlarlar. Şartları düzelttiğinizde daha rahat ve güvende hissedeceklerdir. Onun neden ağladığını her zaman bilemezsiniz ama ağladığında her koşulda tepki vermeniz, size güvenmesine sebep olacaktır.
- Ona Güven Verin
Yeni doğmuş bebeğinizi tutarken iyi bir baş ve boyun desteği sağlayarak güvenli hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca onu sarıp sarmalamak da kendisini yeniden anne karnındaymış gibi güvende hissetmesini sağlar.