Bebeğiniz Yemek Seçiyorsa Ne Yapmalısınız?

Beslenme şeklinin ve beslenme alışkanlıklarının rolü, bebeklerin gelişimi için rolü oldukça önemlidir. Bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimi üzerinde, tükettiği besin çeşitliliği büyük bir rol oynar. Dengeli beslenen bebeklerin zihinsel aktiviteleri, boyu ve kilosu gibi fiziksel özellikleri yaşına göre olması gereken düzeyde ve daha çabuk gelişim gösterir.

Bu bağlamda, anne babalar olarak bebeğiniz ile ilgili en hassas olduğunuz konulardan biri, onun beslenmesi olmalıdır.

Bebeğiniz, bir süre size bağımlı olarak beslenir. Daha sonrasında ise kendi kendine yemek yemeye başlar. Bebeğiniz bu dönemlerde yiyecekleri tanımayı ve damak zevkine göre seçim yapmayı da öğrenir. Kendi seçimlerini yapmayı öğrendikleri bu dönemde; bebeklerin bazılarında yiyeceğe daha çok yönelme, bazılarında ise yiyeceği hiç tercih etmeme gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Bebeklerin yemek seçmesi, gelişimlerinin doğal bir parçasıdır. Bu dönemde sabırlı olmak, onlara çeşitlilik sunmak ve olumlu bir yeme deneyimi yaratmak önemlidir. Bebeğinizin yemek seçimlerini anlayarak, sağlıklı alışkanlıklar kazandırmak için doğru bir ortam sağlayabilirsiniz. Her çocuğun bireysel ihtiyaçları ve tercihleri olduğunu unutmamak, süreci daha yönetilebilir hale getirecektir.

Bebekler Neden Yemek Seçer?

Bebekler, bazı yiyecekleri reddetme veya seçme eğiliminde olabilirler. Bu durum, ebeveynler için zorlayıcı olabilir. Bazen bebeğinizin yeteri kadar yemediğini düşünerek siz de zorlayıcı davranabilirsiniz ancak bu da kesin çözüm olmamaktadır. Siz ısrar ettikçe bebeğiniz de sizinle inatlaşacaktır. Bu sebeple, öncelikli olarak yemek seçen çocuğun neden seçici davrandığını tespit etmeye çalışmalısınız.

  • Bebekler, özellikle 1-3 yaşları arasında, kendi kararlarını verme isteği duyarlar. Bu dönem, bağımsızlık arayışının başladığı bir süreçtir.
  • Bebeğiniz, tadını bilmediği yiyecekleri denemeye karşı ön yargılı olabilir. Bu bağlamda ilk defa yiyeceği bir besini, tadına alışık olmamasından kaynaklı olarak yemeyi reddedebilir.
  • Anne sütünden katı beslenmeye yeni geçen bebeklerde, püre veya sebze karışımlarından oluşan bulanık görüntülü yemekler hazırlamak onun için itici gelebilir.
  • Anne ve babaların sofrada yemek seçmeleri, örneğin et ağırlıklı yemekleri tüketmesi ve sebze tüketmemeleri, ebeveynlerini rol model alan bebeklerin taklitçi özelliğini tetikleyerek aynı şekilde davranmasına yol açar.
  • Bazı bebekler, belirli tatlara veya dokulara karşı duyarlı olabilir. Bu nedenle, hoşlanmadıkları yiyecekleri reddedebilirler.

Bebeğinizin Yemek Seçmesini Nasıl Engelleyebilirsiniz?

Bebeğinize Tanıtabileceğiniz Tüm Yemekleri Tanıtmalısınız!

Bebeğiniz katı gıdalarla beslenmeye başladığında ona muhakkak her besin grubundan gıdaları az da olsa tattırmanız yemek alışkanlığı kazanması açısından oldukça önemlidir. Bebeğiniz ne kadar fazla yiyeceğin tadını öğrenir ve alışırsa kendisi yemek yemeye başladığında da alışık olduğu tatları tanıyacak ve yemek yerken zorlanmayacaktır.

Bebeğiniz yiyeceklerin tadına bakmazsa, tanımadığı bir yiyeceği yemek istemeyebilir. Bunu engellemek için, mümkün olan en erken zamanda bebeğinizi tüm besinlerle tanıştırmaya çalışın.

Yeni Keşiflere Yönlendirmelisiniz!

Yemek konusunda seçici bir bebeğiniz varsa, tadını bilmediği yiyecekleri tanıyabilmesi için ona yardımcı olmanız gerekmektedir. Sevdiği bir yiyeceğin içine ilk defa tadacağı bir yiyecek karıştırarak ona bu keşif yolculuğunda yardımcı olabilirsiniz.

Yiyecekleri eğlenceli ve çekici bir şekilde sunmak, bebeğin ilgisini çekebilir. Örneğin, yiyecekleri sevimli şekillerde kesmek veya renkli tabaklarda sunmak.

Başka bir alternatif olarak da onunla aynı anda bu besini yiyerek onu özendirici hareketler ve sözel teşviklerde bulunabilirsiniz. Bebeğiniz böyle bir durumda bu yeni yiyeceği merak ederek sizi taklit edecektir. Ayrıca bebeğiniz yeni bir yiyeceği denediğinde onu övebilirsiniz. Bu pozitif pekiştirme, daha fazla denemesi için cesaretlendirici olacaktır.

Porsiyonlarını Dikkatli Ayarlamalısınız!

Bir anne olarak bebeğinizin yemek yemesi konusunda hiçbir zaman yeteri kadar yemek yediğini düşünmemeniz oldukça normaldir. ‘O gelişme çağında yemesi lazım’ diyerek, çoğu zaman hatalı şekilde bebeğinizin önüne yiyebileceğinden fazla yemek koyabilirsiniz.

Ancak kaçırdığınız bir nokta var ki, belki de gerçekten bebeğiniz doymuştur. Aslında yemek seçmiyor sadece az yiyerek doygunluğa ulaşıyordur. Doyduktan sonra yemeyi reddetmesi sizin ‘yemek seçiyor!’ hissine kapılmanıza sebep oluyor olabilir.

Bu nedenle, bebeğinize küçük porsiyonlarla ve ara öğün sayısını arttırarak yemek vermeyi deneyebilirsiniz. Bebeğiniz önünde devasa bir tabak görürse, zaten bitiremeyeceğini düşünerek gözü korkabilir ve yemek yemeye karşı olumsuz duygular içerisine de girebilir.

Onun Yemesine İzin Vermelisiniz!

Çatal-kaşık tutabilecek duruma geldiği andan itibaren çocuğunuzun kendi kendine yemek yemesini sağlamanız oldukça önemlidir. Yemeğini kendiniz yedirerek daha hızlı ve daha temiz olabileceği düşüncesine aldanmamalısınız. Bebeğiniz sofrada kısmen de olsa kendi kararlarını vererek istediği yiyecekten yiyebileceği kadar yemelidir.

Bebeğinizin Yeme Alışkanlıklarını Gözden Geçirmelisiniz!

Bebeklerin zihinleri berrak olduğu için çevrelerinde ne görürlerse onu taklit ederler ve aynı davranışta bulunmaya çalışırlar. Aile üyeleriyle birlikte yemek yemek, bebeğin diğer yiyecekleri denemesi için teşvik edici olabilir. Onlar sizi izleyerek yeni tatlara açık hale gelebilir. Bunun yanı sıra kimi zaman bu özelliklerini bazı durumlardan kurtulma yöntemi olarak da kullanabilirler. Eğer bir yiyeceği sevmediğinizi belli ederseniz bebeğinizin sizi taklit etmesi oldukça normaldir.

Baskıcı Davranmamalısınız!

Bebeğinize yemeğini bitirmesi için uyguladığınız her baskı, size tam tersi davranış olarak geri dönecektir. Siz tabağını bitirmesi için ısrar ettikçe o da yememek için daha dirençli davranacak ve size kendi istediğini yaptırmaya çalışacaktır. İleriki zamanlarda bu baskı, bebeğinizin o yemekten ömür boyu nefret etmesine bile sebep olabilir.

Yine alternatif bir çözüm olarak, yemek bittikten sonra belki 15-20 dakika daha tabağının önünde kalmasına izin verin. Hala yemiyorsa tabağını kaldırın ve bir sonraki öğüne kadar başka bir yemek yiyemeyeceği fikrine alıştırın.

Atıştırmalıkları Dikkatli Ayarlamalısınız!

Bebeğinize düzenli öğünler ve atıştırmalıklar sunarak, açlık hissi yaratın. Aç olan bir bebek, yeni tatlara daha açık olabilir. Koyulacak bu sınır ile birlikte yemek yemediği zaman başka yiyecek bulamayacağının farkına varan bebeğiniz, yemek sırasında tabağını bitirmek için daha hevesli davranacaktır.

 

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...