Bebeğinizi Kışa Hazırlayın

Havaların iyice soğumaya başladığı şu günlerde, pek çok ebeveyn bebeğini soğuk hava şartlarından korumak için önlem almaya başlayacaktır. Bu mevsimlerde bebeğin nasıl giydirildiği, onun hastalıklardan korunması açısından oldukça önemlidir. Bu yazımızda kış aylarında bebeğinizi kışa hazırlamanız konusunda size yardımcı olacağız.

Bebekler Nasıl Giydirilmeli?

1)Ebeveynlerin çoğu, kış aylarında bebeğine fanila ve onun üzerine kalın bir kazak giydirir. Ancak uzmanlar bunun yanlış bir yöntem olduğunu savunmaktadır. Tek kat kıyafet yerine bebeğinize üst üste ince, vücudu saran, pamuklu giysiler giydirmelisiniz. Böylece kıyafetler arasındaki hava tabakası bebeğinizi üşümekten korur. Ayrıca uzmanların ‘soğan sistemi’ adını verdiği bu yöntem sayesinde, ortam sıcaklığı değiştiğinde bebeğinizin kıyafetini bir kat azaltabilir veya arttırabilirsiniz. Unutmayın bebeğinizin vücudunun sıcaklığı ile sizinki aynı olmamaktadır.

2)Yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da kıyafet tercihleriniz pamuklu kumaştan yana kullanmalısınız. Polyester gibi maddelerden yapılan bebek kıyafetleri, bebekte bakteri oluşumuna neden olur ve bebeğinizi terletebilir. Bu durum bebeğinizin hem hasta olmasını kolaylaştırır hem de hassas cildinin çabucak tahriş olmasına sebep olur. Siz en iyisi pamuklu ancak sıcak tutan kıyafetlerden şaşmayın.

3)Kış aylarında bebeğin üşüyüp üşümediğini anlayabilmek ve kıyafetlerini buna göre tercih etmek oldukça önemlidir. Bu nedenle bebeğin ara ara ateşinin ölçülmesi gerekir. İdeal vücut sıcaklığı 36 – 37.2’dir. Bu değerlerin üstü veya altı, bebeğinizin üşüdüğünü veya terlediğini gösterir. Bebek kıyafetlerini seçerken bebeğinizin vücut sıcaklığını baz almanız gerekmektedir.

4)Bebeğiniz evin içinde terlediyse, kalın giydirmişsiniz demektir. Zaman kaybetmeden üzerindeki terli giysileri çıkartıp, temiz ve pamuklu kıyafetler giydirmelisiniz. Bebeğinizin terlemesi de üşümesi kadar zararlı olmaktadır. Bebeğiniz terlerse çok rahat hastalanabilir.

5)Büyüme sürecinde olan bebeklerin metabolizması uyurken daha hızlı çalışır. Bu nedenle kat kat giydirilen, üstü aşırı kalın battaniyelerle örtülen bebekler hem aşırı terler hem de rahat uyuyamazlar. Uzmanlar; kışın uyuyan bebeklere bir fanila ve üzerine çıtçıtlı bir pijama giydirilebileceğini, üstünün ise aşırı kalın olmayan bir örtü ile örtülebileceğini belirtmektedir. Bebeğinizi gözlemleyerek rahat olup olmadığını anlayabilirsiniz.

6)Vücut ısısının büyük bir kısmı baş bölgesinden kaybedilir. Özellikle yenidoğanlar vücut ısısını dengeleyemez. Bu nedenle dışarı çıkarken mutlaka şapka gibi soğuk havadan koruyucu aksesuarlar tercih edilmelidir. Şapkanın kulakları da örtmesine dikkat edilmelidir. Şapkalar ilk başta bebeğinizi rahatsız edebilir. Bebeğinizi rahat ettirecek şapkalar seçerken kullanılan maddeye dikkat edebilirsiniz. Örneğin bebeğiniz yünden rahatsız oluyor mu gözlemleyebilirsiniz.

7)Bebeğinizin özellikle ayaklarını sıcak tutmaya özen gösterin. Kıyafet tercihlerinizde olduğu gibi burada da pamuklu çoraplar tercih edin. Alacağınız ayakkabının bebeğinizin ayağından büyük olmamasına önem verin. Çünkü büyük ayakkabı giyildiğinde, bebeğinizin çorabı öne doğru toplanacağından, ayakları korunmasız kalacak. Bu da hastalığa davetiye çıkartabilir. Bebişinizin minik ayaklarının üşümemesi oldukça önemlidir.

8)Araba ile seyahat edileceği zaman, aşırı ısınmayı önlemek için bebeğinizin koruyucu aksesuarlarını veya üzerinden bir kat kıyafetini çıkartabilirsiniz. Yanınızda taşıyacağınız bir çanta yolculuklarda size oldukça yardımcı olacaktır.

9)Eğer bebek arabası ile dışarı çıkacaksanız, hem bebek arabasının hem de bebeğinizin üzerine örtmek için 2 ayrı battaniyeye ihtiyacınız olacaktır. Eğer hava çok soğuksa, bebek arabasının rüzgârlığını mutlaka kullanın. Bebeğinize yumuşak bir battaniye ile rahat bir konfor sağlayabilirsiniz.

10)Rüzgarlı bir havada dışarı çıkıyorsanız, evden çıkmadan önce bebeğinizin cildini koruma altına almak adına ince bir tabaka halinde nemlendirici sürebilirsiniz. Böylece olası çatlamaların önüne geçersiniz. Tabii ki krem tercihinizi doktorunuzun önerdiği, bebekler için uygun olanlardan yana kullanmalısınız. Kremlerin içerisinde bulunan bazı maddeler bebeğiniz için oldukça zararlı olmaktadır.

11)Karlı ama güneşli bir havada dışarı çıkacaksanız, uzmanların çoğu bebeğin cildini korumak için siperli bir şapka takılmasını önerir. Çünkü kar, güneşin ultraviyole ışınlarının %85’ini yansıtır. Bu da güneşin en az yaz güneşi kadar tehlike olduğu anlamına gelir. Gerekirse, evden çıkmadan önce bebeğinizin açıkta kalan bölgelerine, bebekler için uygun olan güneş kremi sürün. Cildi daha hassas olacağından dolayı güneş kremi bebeğiniz için oldukça önemli olmaktadır.

12)Kış aylarında bebeğinizin oda sıcaklığı da hasta olmaması açısından oldukça önemlidir. İdeal sıcaklık değeri 22 – 24 derece arasında olmaktadır. Nemin oranının ise %40-60 arasında olması normaldir.

13)Eğer bebeğiniz sürekli ağlıyorsa, hareketleri azaldıysa, yorgun görünüyorsa, el ve ayakları soğuksa üşüdüğünden şüphelenebilirsiniz. Bu gibi durumlarda uzmanlar bebeğin direkt kaloriferin önüne oturtulmasını pek doğru bulmuyor. Bunun yerine bebeğinizin ısısını kendi vücut ısınızla dengelemeye çalışmak veya ılık hava üflemek gerektiği belirtiliyor. Eğer işe yaramazsa mutlaka bebeğinizin doktoruna danışmanız önerilir. Bebeğinizin demir eksikliği olabilir.

14) Havalar soğuk olduğu için bebeği sürekli evde tutmak, bebeğinizin temiz hava almasını engelleyeceği gibi güneşten D vitamini almasını da önler. Rüzgarsız ve güneşli kış günlerinde kısa da olsa, bebeğinizle dışarıda kısa bir tur atmanız onun sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir.

 

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Sütünüzün Daha Rahat Akmasını Sağlayacak İpuçları ve Meme Masajı!

Anne sütü ilk 6 ay bebeğin tüm besin gereksinimlerini...

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...