Bebeğinizin Beyin Gelişimini Destekleyecek Ev Aktiviteleri!
Bebeğinizin beyin gelişimi, henüz anne karnındaki dönemden başlayarak ilk 2 yılında büyük oranda tamamlanır. Bu sebeple bebeğinizin doğumundan itibaren yapacağı etkinlikler, onun beyin gelişimini büyük oranda destekleyecektir.
Bebeğiniz ile birlikte etkinlik yaparken hem kaliteli zaman geçirebilirsiniz hem de onun birçok gelişim alanını destekleyebilirsiniz.
Bebeğiniz bu etkinlikler sırasında düzenli ve detaylı çalışmayı öğrenebilir. Planlı ve düzenli çalışmak, organize olabilmek günlük yaşam için çok gerekli olan bir beceridir. Akademik yaşantıda da organize olabilen, düzenli ve planlı olan çocuklar daha başarılı olurlar.
Aynı zamanda yaptığı etkinliğin aşamalarına dikkat etmek, sabretmek, gerekli malzemeyi kullanmak gibi süreçlerde bebeğinizin dikkat becerileri de desteklenir.
Yaptığınız etkinliklerin birçoğu, bebeğinizin yaratıcılığını ateşler. Bebeğinizin kendinden bir şeyler katabileceği etkinlikler seçmeniz bu açıdan önemlidir. Böylece duygusal yaşamını da etkinliklere yansıtabilir.
Ayrıca bebeğiniz ile birlikte yaptığınız etkinlikler, onun sözel olarak ifade edemediği şeyleri yansıtmasına sizinle paylaşması için fırsat oluşturur.
Etkinlik yapımı sırasında bebeğiniz ile aranızdaki ilişki ve iletişim kuvvetlenir. Kendisini özel hisseder ve başarıyı tadar. Etkinlikler yolu ile kendini, özelliklerini, güçlü yönlerini tanır. Etkinliklerde bazı yerlerde zorlansa bile tamamlayabildiğini görmek, gerektiğinde yardım isteyebilmeyi öğrenmek, denemeye devam etmek bebeğinizin öz güvenini olumlu yönde etkiler.
Etkinlik 1: Boyama!
Bebekler ilk karşılaştıkları andan itibaren pastel boyalarla ve kağıtla haşır neşir olmayı eğlenceli bulurlar. Bebeğiniz duygularını, kağıda renkler aracılığıyla dökerken hem erken yaştan duygularını ifade etmeyi öğrenebilir hem de siz onun duygularını algılayabilirsiniz.
Boyama aktiviteleri ona renkleri, nesnelerin şekillerini, nelerden yapıldığını, boyut ve dokunma gibi kavramları öğretecektir. Boyama yaparken paylaşmayı ve uyum sağlamayı öğrenir ve bu etkinlik boyunca beyninin sağ ve sol beyni aktif olarak çalışır.
El-göz koordinasyonunun artmasını sağlayan boyama aktiviteleri; kavrama, çizme, kesme tutma gibi becerileri gelişir. Yaptığı karalamaların beğenilmesi ve takdir edilmesi ise, bebeğinizin kendine olan öz güvenini artırır.
Etkinlik 2: Masal!
Masalların bebek gelişiminde birçok önemli ve değerli katkıları vardır. Masal anlatımı esnasında bir yandan anlatan kişi ile bebek arasında iletişim kurulurken diğer yandan da bebeğin bütün zihinsel faaliyetleri harekete geçer.
Masal okurken bebeğiniz sizin varlığınızı hissederek güven içinde uykuya dalar, bu yüzden uykuya dalması kolaylaşır. Masal okuduğunuzda bebeğinizin iyi bir dinleyici olmasını sağlayabilirsiniz. Dikkat problemi olan bebekler, masallarla sabretmeyi öğrenebilir ve daha iyi bir dinleyici olabilirler. Ayrıca bebeğinize masal okuduğunuz sırada, onun kelime dağarcığına birçok kelime ekleyebilirsiniz.
Ancak anlatacağınız masalın, bebeğinizin yaşına uygun olması gereklidir. Çünkü bazen korkutucu masallar bebeğinizin yaşına uygun olmayabilir, ya da masaldaki karakter çocuğun ilgisini çekmeyebilir.
Etkinlik 3: Müzik ve Dans!
Bebekler daha küçük yaşta ritim ve sesi kavrayabilirler. Ninniler bebeğiniz için dil, duygusal ve sosyal gelişimlerinde önemli katkılar sağlar. Müzik ve ritimle erken yaşta tanışacak olan bebekler birçok yönden gelişim sağlarlar.
Örneğin bebeğiniz sesi keşfetme ve tanımada, hece ve sözcükleri öğrenme becerisini geliştirir. Böylece yaşıtlarından daha erken konuşabilir ve okuma alt yapısı daha sağlam olabilir. Müzik aletlerini tanır. Şarkıların ve müzik aletlerinin hangi toplumdan geldiğini öğrenir ve kültürleri tanıma imkanı bulur. Zamanı geldiğinde hangisini çalmak istediğine karar verebilecek bilgiye sahip olur.
Bebeğiniz için pet şişeler ve çeşitli boyutta boncuklarla bile harika müzik aletleri yapabilirsiniz! 🙂
Etkinlik 4: Anne-Bebek Yogası!
Yoga; evde kendi başınıza yapabileceğiniz, fiziksel yönden sınırlarınızı çok zorlamanıza gerek kalmadan uygulanabilecek bir egzersiz türüdür. Diğer sporlardan farklı olarak ruhunuzu da dinlemenize olanak tanır. Hem kasları esneten hem de zihinleri boşaltan yoga, hem size hem de bebeğinize önemli yararlar sağlar.
Yoga, vücut direncini artırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi ile daha mutlu ve huzurlu olur. Bebek yogası ile bebeğinizin vücudu fiziksel yönden kuvvetlenir.
Yoga sayesinde bebeğinizin tüm duyu organları, uyarıcı etki gösterir. Yapılan basit egzersiz hareketleri bebeğinizin kas gelişimini destekler. Bebeğinizde oluşabilecek kabızlık, gaz sancısı ve kolik gibi sindirim ve bağırsak sorunlarını gidermede yardımcı olur.
Bebeğinizin daha iyi ve kaliteli bir uyku uyuyabilmesine yardımcı olurken, omurga esnekliğini artırır. Bebeğiniz için eğlenceli bir aktivitedir ve yoga ile yaptığınız temaslar, bebeğinizin sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler oluşturur.
Bununla birlikte yoga yapmak, sizin de doğum sonrası vücudunuzu sıkılaştırmada ve forma girmenizde faydası bulunur.
Lohusa psikolojisinden kurtulmanıza yardımcı olur, stresi azaltır. Bebeğiniz ile aranızdaki bağın ve iletişimin kuvvetlenmesini sağlar. Ayrıca yoga, bebeğinizi doğru ve güvenli bir şekilde tutabilmek için ideal bir antrenmandır. Hem kendinize hem de bebeğinize aynı anda zaman ayırabileceğiniz bir aktivitedir.