Bebeğinizin Sizi Duyuyor mu?

Türkiye’de her yıl dünyaya gelen 1 milyon 300 bin bebekten 2 bini işitme engelli doğmaktadır. Bebeklerde işitme kaybı problemleri olup olmadığını anlamak her zaman için kolay olmamaktadır. Özellikle ebeveynlerin bu durumu fark etmesi zaman alabilmektedir. Oysa ki bebeklerde işitme kaybı problemlerinin erken teşhisi, ileride yaşanabilecek dil gelişimi sorunlarının da önüne geçmektedir.

Bebeklerde işitme kaybı, doğuştan veya sonradan oluşabilmektedir.

İşitme Kaybı Neden Olur?

Bebeklerde işitme kaybının nedeni değişik faktörlerden kaynaklanıyor olabilir. En önemli işitme kaybı nedenleri arasında ise; annenin hamileliğinde geçirmiş olduğu viral enfeksiyonlar ve bebeğin prematüre doğmuş olması gösterilmektedir. Bununla birlikte; bebeğin iç kulağında normal dışı bir gelişme olduysa, doğumdan sonra enfeksiyon, yaralanma vb. durumlarda iç kulaktaki sinirler hasar gördüyse, işitme kaybı problemleriyle karşılaşılır.

Bazı durumlarda kulakta sıvı dolması da bebeklerde işitme kaybı problemlerine yol açabiliyor. Yalnız, sıvı dolmasından kaynaklı işitme problemleri, genellikle geçici bir durumdur. Sıvı dolmasından dolayı işitme kaybı yaşayan bebeklerin, kalıcı olarak işitme problemlerinin olması çok nadir görülmektedir.

İşitme Kaybını Nasıl Anlarsınız?

Günümüzde yenidoğan bebekler hastaneden çıkmadan önce işitme tarama testlerine tabii tutulmaktadır. Bebeklerde işitme kaybı problemlerinde erken teşhis oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Araştırmalara göre; geç fark edilen işitme kaybı problemleri, bebeklerin ileride dil gelişimini olumsuz etkiliyor ve konuşmada aksaklıklar meydana gelebiliyor. Dolayısıyla bebeğinizin bu testlerden geçtiğine emin olmalısınız. Bununla birlikte bebeğinizin hareketlerini gözlemleyerek de bebeğinizde işitme kaybı meydana gelip gelmediğini anlamanız mümkün olmaktadır.

Yenidoğanlar, ilk iki ay anne sesini duyduğunda sessizleştikleri gibi yüksek seslerde irkilir ve ağlarlar. 6 aylık bebekler ise anne sesini duyduğunda annelerine doğru bakarlar. 1 yaşından itibaren de bebekler müzik seslerine tepkiler vermeye başlar.

Bebeğiniz Sizi Ne Zaman Duymaya Başlar?

Bebeklerde duyma dahil diğer duyu organlarının faaliyetleri hamileliğin 8. haftada bebeğin kulağının oluşmasıyla başlar. Bu haftalarda duyma yetisinden sorumlu olan kemiklerin ve sesi beyine taşıyan sinirlerin büyük ölçüde oluşumunu tamamlandığı belirtilmektedir. Hatta anne karnındaki bebeğin dışarıdan gelen bazı seslerle sakinleştiği ya da öfkelenebildiği de belirtilmektedir.

Uzmanlar anne karnındaki bebeğin, hamileliğin 13. haftasından itibaren sesleri algılayabildiklerini belirtirler. Bu nedenle anne adayının karnını okşarken bebekle konuşmasının bebek üzerinde olumlu etkiler yaratacağı belirtilmektedir. Bunu yaparken olumlu ve alçak sesle konuşulması gerektiği de vurgulanmaktadır. Bebeğin duyma yetisinin 24. haftada tamamlandığı ve 25. haftadan itibaren bebeğin annesini duyabildiği ifade edilir. Bebeğin 32. haftalık olmasıyla seslere tepki vermeye başladığı belirtilir.

Doğum sonrasında da bebeklerin duyduğu ve seslere tepki verdikleri hatta ani ses ve gürültüden ürktükleri belirtilir. Doğumun gerçekleşmesinden sonra doktor tarafından yapılan rutin muayene sonrasında bebeğin kulağında ya da işitmesinde sorun olup olmadığı test edilerek kontrol edilir.

  • Bir aylık: Duyduğu sesleri ayırt edebilir.
  • Üç aylık: Bir ses duyduğunda sesin yöne doğru bakabilir.
  • Dört aylık: Sesin geldiği yeri bulabilir.
  • Beş aylık : Alt veya üst taraftan gelen sesleri bulabilir. Sesin tonlarını ayırt edebilirler.
  • Altı aylık: Kendi adını tanır ve söylenen sesleri birleştirebilir.
  • On aylık: Bazı nesnelerin adlarını bilir ve söylenen küçük komutlara uygun davranabilirler.

 

Bir Cevap Yazın

En Çok Okunanlar

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...