Bebekler Banyo Yapmaktan Neden Hoşlanmaz? Bebeğinize Banyo Yapmayı Sevdirecek Öneriler!
Bebekler anne karnında su içinde olmaya alışıktır. Bu nedenle çoğu bebek banyo yapmaktan ve sudan çok hoşlanır ancak bu durumun istisnaları da mevcuttur.
Bebeklerin bazıları banyo yapmaktan hoşlanmaz, hatta korkar ve ağlama krizlerine girer. Bu durum bebeğin yapısı ile ilgili olabileceği gibi sonradan da meydana gelmiş olabilir.
Annelerin oldukça zorlandığı bu konuda ise, bebeklerine nasıl yaklaşacaklarını bilmeleri oldukça önemlidir.
Bebekler Banyo Yapmaktan Neden Korkar?
Banyo yapmaktan nefret eden bir bebeği yıkamak kadar insanı zorlayan çok az şey vardır. Bu durumun sebepleri oldukça geniş bir şekilde açıklanabilir ancak temel olarak gelişim evrelerine ayırmak anlaşılabilirlik açısından önemlidir.
Yenidoğan Dönemi: Bebekler genel anlamda kendilerini rahatça ifade edecek yaşa gelene kadar yaşadıkları korkuyu, endişeyi ağlayarak, bağırarak ya da hareketleriyle anlatmaya çalışırlar. Yenidoğanlarda ise ağlama eyleminin sebebini bulmak bazen oldukça zorlayıcı olabilir.
Yenidoğan bebekler için doğum büyük bir travmadır. Henüz dünyayı anlamlandıramayan ve 9 ay boyunca tamamen izole ortamda olan bir bebek için vücuduna bir anda su dökülmesi oldukça ürkütücü olabilir. Bu durum yenidoğan bebeğin banyo yapmayı sevmemesi ya da sudan korktuğu anlamına gelmez. Sadece alışılmışın dışında olan bir şey onun için rahatsızlık vericidir ve geçici bir süreçtir.
2-6 Ay Dönemi: Bu dönemde bebeklerin özellikle başına su dökülmesi onda boğulma hissi ve korku oluşturabilir. Bu sebeple banyo yaparken onun bu hissi yaşamasına engel olunmalıdır.
Ancak genel anlamda bebeklerin en rahat yıkandığı dönem bu aralıktır. Çünkü bebek, annesinin ona sunduğu günlük aktiviteleri yapmaya hazırdır.
6 Aydan Sonra: Bebeklerin bu dönemde banyo yapmayı istememesinin nedeni ‘yıkanma’ eyleminden ziyade, daha eğlenceli aktivitelerin bulunduğunun bilincinde olmasından kaynaklanır. Başka bir deyişle, oyun oynamak veya etrafını keşfetmek varken daha az eğlenceli olan ‘banyo’ rutinine vakit ayırmak istemez.
Aynı zamanda banyo yapmanın bir uyku rutini olduğu durumlarda, pek çok bebek uyumamak için banyo yapmayı da reddeder.
Banyo yapmak istemeyen bebeğinizle baş etmek için asıl yapmanız gereken yıkanmayı daha eğlenceli ve bebeğinizin hoşlanacağı bir aktivite haline getirmektir. Bu şu şekilde sağlanabilir;
- Bebeğin acıkma, uykusuz olma gibi fiziksel gereksinimleri karşılanmadan banyo rutinine geçilmemelidir. Fizyolojik ihtiyaçları karşılanmamış bir bebeği, ne yaparsanız yapın memnun edemezsiniz.
- Banyo sadece temizlenmek amacıyla yapılmamalıdır. Bebek için banyo yapmak bir eğlence, bir oyun gibi görülmelidir. Kimi zaman aileler üşür endişesiyle acele davranır ve eğlence kısmını kısa tutarlar. Bu durum neden yıkanması gerektiğini bilmeyen bebeğin zevkle banyoya girmesini engelleyecektir. Unutulmamalıdır ki banyo aynı zamanda ebeveyn-bebek arasında göz teması ve dokunma kimi zaman masaj dahil iletişimi destekleyerek bebek gelişimine katkı sağlar, ebeveynin bebeği ile konuşması dil becerilerini geliştirir. Bu nedenle banyo için çok kısa bir zaman dilimi ayrılmamalıdır.
- Ayrıca su ile oynamak başlı başına bir eğlence olduğu gibi banyoda kullanılabilecek oyuncaklar, boya kalemleri, köpük yapmak banyo zamanını daha keyifli hale getirebilir.
- Bebeğinizin sizi anlamaya başladığı dönemlerde, ona banyo zamanından 10 dakika önce haber vermelisiniz. Böylece oynadığı bir oyunu veya yaptığı bir aktiviteyi bitirme fırsatı olacaktır. Aynı zamanda bu yöntemle onun yaptığı herhangi bir şeyi bölmemiş olacaksınız.
- Pek çok bebek için küveti veya leğeni doldurma işlemi gürültülü ve korkutucu bir işlem olabilir. Çocuğunuzu banyoya getirmeden su dahil her şeyin hazır olduğundan emin olmalısınız.
- Su giderinden korkan bebekler için ufak bir oyuncağı gider üzerine koymak ve kaybolmadığını göstermek onun korkularını giderecektir.
- Günlük olarak yaptığınız ve bebeğinizin hoşlandığı pek çok aktiviteyi banyoda da yapabilirsiniz. Örneğin ona kitap okuyorsanız, birkaç suya karşı korumalı banyo kitabı edinmeniz ve ona kitap okumanız eminiz hoşuna gidecektir.
- Bebeğinizi banyo sırasında rahatsız eden durumu anlamaya çalışmak önemlidir. Bazı bebekler sadece saçına ve yüzüne su gelmesinden hoşlanmaz. Bu durumda yıkanırken banyo şapkası kullanmak çözüm sağlayabilir. Kimi ise şampuanın kokusu, sabunun gözünü yakması ya da havlunun sertliğinden rahatsız oluyor olabilir.
- 1 yaşından sonra ebeveynlerini mutlu görmek bebekler için önemli bir tatmin kaynağıdır. Bu sebeple banyo rutinleri sırasında endişeli ve bunalmış yüz ifadelerinizden kurtulmalı, yüzünüze gülücük kondurmayı ihmal etmemelisiniz.