Bebekler Denize ve Havuza Ne Zaman Girebilir?

Bebekler, doğdukları andan itibaren ailelerinin tüm dikkatlerini üzerlerine toplarlar. Anne ve babalar tüm planlarını artık bebeklerine göre yapmaya başlarlar. Bunlardan biri de tatil planlarıdır. Kimi aileler bebeklerin aşırı sıcağa maruz kalmasının, deniz ve havuza girmesinin zararlı olduğunu düşünür. Bu yüzden bebekleri en azından bir yaşını geçene kadar tatil planı yapmaz. Bazı aileler ise doktorlarına danışarak hiçbir planı ertelemezler. Peki bu işin doğrusu nedir? Bebekler ne zaman denize ve havuza girmelidir? Denize ya da havuza girerken nelere dikkat etmeleri gerekir? İşte detaylar…

Bebekler Ne Zaman Denize ve Havuza Girebilir?

Bebeklerin özellikle çocukluk dönemine gelene kadar dikkatli bir şekilde büyütülmeleri gerekir. Her mevsim farklı hususlara dikkat edilerek sağlıklarının korunması önemlidir.

Bu bağlamda da yaz aylarında bebeklerin havuz ve denizle olan ilişkisi merak edilir. Uzmanlara göre normal şartlarda doğan ve herhangi bir sağlık problemi olmayan bebeklerin ortalama 4 aylık olduktan sonra denize ya da havuza girmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bebekler havuza girecekse hijyenik şartları karşılayan bir bebek havuzu olması oldukça önemlidir. Böylece ideal bir sıcaklığa sahip olan hijyenik havuzlarda bu deneyimi güvenle yaşamış olurlar.

Denize girilecekse mevsim ve saat bakımından bebeklerin üşümeyeceği zamanlar tercih edilmelidir. Ayrıca denizler havuzlara göre çok daha hijyeniktir. Bebeklerin ürkmeyeceği sakin ve dalgasız kıyıların tercih edilmesi, bebek üzerinde travmatik bir etki oluşmaması açısından önem taşır.

Bebek Denizde Ne Kadar Kalmalı?

Çok küçük 4-5 aylık bir bebek ilk kez denize sokulacaksa çok sıcak bir su bile olsa, muhtemelen 3-5 dakikadan fazla sokmamakta fayda vardır, zamanla alışacak ve daha uzun süre suda kalabilecektir. Burada denizin ısısı, dış ortamın ısısı, denize girilen saat, rüzgar ve bulut durumu, bebeğin suya vereceği tepki gibi birçok faktör durumu belirleyecektir. Örneğin, Kuzey Ege’de su sıcaklığı 22-24 derece iken 4 aylık bir bebek 3-5 dakika suda kalabilirken, Antalya  gibi  güneyde bir yerse, hele de yazın ortası ve su sıcaklığı 28-30 dereceye ulaşmışken 9-10 aylık bir bebek belki 30 dakika bile suda kalabilir.

Bu konuda tabii ki en önemli faktör de onun suyu sevip sevmemesi gibi kişisel farklılıklarıdır. Kimisi suya girince ağlarken, bazılarıysa etrafa gülücükler dağıtabilmekte, el ve ayaklarını şirin şirin suda çırpmaktadır. Sonuç olarak süreye  bebeğiniz  tepkileriyle,  zaten  kendisi  karar  verecektir.

Bebek denizden çıkarıldıktan sonra hemen temiz suyla durulanmalı, cildi nazikçe kurulanmalı ve gerektiğinde nemlendirici uygulanmalıdır. Ayrıca, deniz sonrası bebeği gölgede ve serin bir alanda dinlendirmek önemlidir.

Denize Girmek İçin Hangi Saatler Daha Uygundur?

Eğer hava çok güneşli değilse saat 10:00’dan 19:00’a kadar bebek denize sokulabilir. Ancak daha sıcak havalarda Saat 12:00-17:00 arası denize sokmamalı, ya da başına  şapka  takmalı, başını ıslatmalı ve omuz-yüz gibi açıkta kalan bölgelere güneş koruyucu krem  sürülmeli ve riskli saatlerde 5-10 dakikadan fazla güneş altında denize girilmemelidir.

Deniz/ Havuz Kirliyse Hangi Durumla Karşılaşırım?

Özellikle idrar yolu enfeksiyonu ve gastroenterit, yani ishal dediğimiz bağırsak enfeksiyonları bu tür durumlarda en sık karşılaşabileceğimiz komplikasyonlardır. O yüzden özellikle de 2 yaşın altında bebeğinizi güvenmediğiniz hiçbir denize ve havuza sokmamanızı öneririz.

Bebekler İçin Uygun Deniz Ürünleri

Doğuştan yüzücü olan ancak zamanla bu yeteneğini unutan bebeklerinize yüzmeyi hatırlatmanın en basit yöntemi deniz simididir. Ancak kullanılan deniz simitlerine dikkat edilmesi ve bebekler için özel tasarlanan simitlerin tercih edilmesi gerekiyor. Bebek simitleri:

  • Bebeğinizin sadece kafa kısmının suyun dışında kalmasına yarayan bir tasarımı olan bebek boyun simidi ya da diğer adıyla bebek yüzme simidi bebeğinizi suya alıştırmak için çok uygundur.
  • Bebek simidi içerisindeki bebek, suyun üzerinde kolaylıkla durup etrafı seyrederken rahatça hareket edip yüzmeye başlar.
  • Boyun simidi kullanmak doğuştan var olan kurbağalama yüzme refleksini harekete geçirir.
  • Sağlam plastiklerden yapılan ve şişme bir oturma bölümü bulunan simitlerde bebeğiniz güvende hisseder.
  • Vücuda geçirilen simidi tercih edecekseniz de mutlaka bir tentesi olmalı, böylelikle güneşten korunmuş olacaktır.

Güneşten Korunma

50 faktörlü güneş koruyucu kullanmanız gerekmez. 30 faktörlü güneş kremi yeterlidir, zira 30 faktörlünün koruyuculuğu yüzde 95, 50 faktörlünün koruyuculuğu ise yüzde 97’dir. Sadece yüzde 2 fazla koruma için 20 çeşit daha kimyasal maddeyi çocuğa sürmenize gerek yoktur. Alerji yapmayan, parfümsüz ve çocuklarda kullanımı kolay olan suya dayanıklı, en az 15 en çok 30 SPF koruma faktörlü krem, losyon ya da sprey formunda bir güneş yağı kullanılmalıdır, UVA ve UVB ışınlarından koruyan geniş spektrumlu bir güneş yağı olmalıdır.

Güneş koruyucular ilk olarak; dışarıya çıkmadan en az 15 dakika önce sürülmeli denize veya havuza girildikten sonra 2 saatte bir tekrarlanmalıdır. Hava bulutlu dahi olsa, güneş yağı kullanmalıdır. Çünkü bulutlar cilde zararlı olan UV ışınlarını, engelleyemezler. Eğer bebek güneş yanığı olduysa, etkilenen bölgelere soğuk kompres yapılabilir, after sun kremler sürülebilir.

 

En Çok Okunanlar

4. Atak Dönemi: Bebeğinizin 19. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Happy Mom Ödülleri🏆 Toplam Ödül 100.000 TL

Merhaba Canımız Annelerimiz, Bu sene de en iyi markaları annelerimiz...

Çocuklarda Ahlaki ve Etik Gelişim

Ahlaki ve etik gelişim, çocukların doğru ile yanlışı ayırt...

Devam Sütü ile Beslenen Bebeklerde Sindirim Sorunları ve Çözüm Önerileri

Devam sütüyle beslenen bebeklerde sindirim sisteminin yeni beslenme şekline...

3. Atak Dönemi: Bebeğinizin 12. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımı

Yenidoğan bebeklerin göbek bağı bakımı, enfeksiyon riskini önlemek ve...

Bebeklerde Yiyecek Seçme Sorunu

Bebeklerde yiyecek seçme sorunu, ebeveynler için yaygın bir endişe...

2. Atak Dönemi: Bebeğinizin 8. Haftasında Neler Oluyor?

Büyüme atakları, bebeklerin gelişiminde kritik öneme sahip ancak birçok...

Doğumdan Sonra Başlayabileceğin Egzersizler: Yoga Pilates Düşük Etkili Kardiyo!

Hamilelik ve doğum, bir kadının vücudu üzerinde büyük değişimlere...

Doğum Sonrası Vajinal Kuruluk ve Çözüm Önerileri

Doğum sonrası dönemde birçok kadın, vücutlarında çeşitli değişiklikler yaşar....