Bebekler İçin Karın Üstü Egzersizleri ‘Tummy Time’ Nasıl Yapılır?

Tummy time (karın üzerinde vakit geçirme), bebeklerin sırt yerine karınlarının üzerine yatırılarak geçirilen zamandır. Böylece bebek sürünerek hareket etmeye ya da emeklemeye çalışarak kaslarını çalıştırmış olur. Bu uygulama, bebeğin motor gelişimini desteklemek ve bazı sağlık sorunlarını önlemek için son derece önemlidir. Bu sebeple ebeveynlerin tummy time hakkında yeterli bilgiye sahip olması gerekir.

Henüz yürüyemeyen hatta emekleyemeyen bebekler, siz desteklemedikçe pek hareket edemezler. Fakat bebekler de fiziksel sağlığı için tıpkı bizler gibi gün içinde hareket edip kaslarını çalıştırmaya ihtiyaç duyarlar.

Bu hareketler onları rahatlattığı gibi, kas gelişimlerini de sağlar. İşte bu nedenle annelerin bebeklerine tummy time etkinlikleri yaptırması uzmanlar tarafından sık sık önerilir.

Tummy Time Faydaları Nelerdir?

  • Bebekler karın üstü yatarken boyun ve sırt kaslarını kullanır, bu da kas güçlenmesine yardımcı olur. Gövde stabilitesini ve baş kontrolünü destekler.
  • Sürünme ve tutunma gibi motor becerileri geliştirir.
  • Tummy time, kolların ve ellerin güçlenmesini teşvik eder, böylece bebekler daha iyi emeklemeye başlar. Yürümeye giden yol olan emekleme sürecini hızlandırır.
  • Karın üzerinde vakit geçirmek, bebeğin dengesini ve koordinasyonunu geliştirir.
  • Dönme ve oturma aktivitelerine yardımcı olur.
  • Bebek sürekli sırt üstü yatmadığı için baş arkasının yassı şeklini alma riski düşer.
  • Karın üzerinde vakit geçiren bebekler, kendilerini daha bağımsız hissetmeye başlar ve çevrelerini keşfetmeye istekli olurlar.

Tummy Time Egzersizlerine Ne Zaman Başlanır?

Bebeğiniz 2 haftalıkken aktiviteye 30 saniye ile bir dakika arasındaki kısa seanslarla başlayın. Yeni doğan bebeğinizin karnını, göğsünüze veya kucağınıza yerleştirmeye çalışın. Böylece yumuşak bir zeminde, sizin kontrolünüz altında bu pozisyona alışmasını sağlayabilirsiniz.

  1. aydan sonra bu etkinliği 3 seans şeklinde 5 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. 4 ay sonra, bebeğiniz karnı boyunca yuvarlanmaya başlayacak kadar güçlü olabilir. Bunun için süreyi 15 dakikaya kadar uzatabilirsiniz.

5 aylık dönemde karnını kullanarak rahatça dönebilmesine, kollarını kullanmasına şahit olabilirsiniz. Bu dönemden sonra o istediği kadar göbeğinin üzerinde durabilecek. Bu yüzden kararı ona bırakmak en doğrusu. Sizin sadece teşvik etmeniz yeterli olacaktır.

Karın üstü aktiviteleri için bebeğin soğuk bir zeminde olmaması gerekir. Çünkü bebeğiniz karnında kolaylıkla soğuk alabilir. Bunun için halının üzerinde ya da karnına koyduğunuz yumuşak havlu ve minderlerin üzerinde bu etkinliği rahatça yapabilir.

Bebeğiniz karın üzerindeyken çok çabuk sıkılıp ağlayabilir ve sırt üstü dönmek isteyebilir. Pes etmeyin. O pozisyondayken, göz hizasına gelerek onunla konuşun, komik surat ifadeleriyle onu güldürün ya da oyunlar oynayın. Yani bir şekilde size dikkat kesilmesini sağlayarak bu süreyi uzun tutmaya çalışın.

Karın üstü egzersizini yapmamanız gereken tek zaman dilimi yemekten hemen sonraki süre. Yemekten hemen sonra yapılan karın üstü egzersizi, karnına baskı yapar ve onun kusmasına ya da midesinin bulanmasına sebep olabilir.

Tummy Time Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Karın üstü aktiviteleri için bebeğinizi bir halının üzerine yerleştirebilirsiniz. Zemin sertse yumuşak bir battaniye kullanabilirsiniz. Bebeğinizin yüzünün yakınlarına, minder ya da yumuşak oyuncaklar yerleştirebilirsiniz.

Etrafındaki objeleri kaldırmayı unutmamalısınız. Onun için güvenli bir ortam sağlamanız önemlidir.

Bebeğiniz, karnının üzerinde keyfine bakarken gözünüz üzerinde olmalıdır.

Bebeğiniz karnının üzerindeyken dikkati çabuk dağılabileceği için onunla kalarak ilgisini çekecek şeyler yapabilirsiniz. Mesela bebeğinizin yüzüne, gözlerine bakarak onunla konuşabilirsiniz. Renkli oyuncaklar veya aynalar kullanarak da bebeğinizin dikkatini çekebilirsiniz.

Tummy Time Egzersizleri Ne Kadar Yapılmalıdır?

Yenidoğan sürecinde karın üstü hareketlerine her gün günde 2-3 dakika süre ayırmanız yeterlidir. Bebeğiniz büyüdükçe ve kasları güçlendikçe yavaş yavaş süreyi uzatabilirsiniz. Günde toplam 20 dakika kadar çalışabilir.

Yaklaşık 4 ay kadar sonra bebeğiniz göğsünü yerden kaldırabilir. Başı dik bir şekilde dirsekleri üzerinde durabilir. Tek kolunu kaldırabilir ve yanlışlıkla bir tarafa doğru düşüp, karnından sırtına doğru yuvarlanabilir. Bu normaldir. Bu noktada bebeğiniz sıkılana kadar tummy time egzersizlerine devam edebilirsiniz.

Bebeğiniz 5 aydan sonra karnında dönmeye başlayarak, kollarını önüne ya da yanlarına ulaşmak için kullandığı bir döneme girebilir. Bebeğiniz yeni şeyler yapabildiğini keşfettiğinde başarı duygusunu hisseder. Büyüdükçe yeni şeyler dener ve tüm bunlar onun koordinasyon yeteneğini geliştirerek güven verir. Bu dönemde günde 3-4 kere tummy time egzersizlerine devam edebilirsiniz.

En Çok Okunanlar

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...