Bebekler Ne Zaman Yürür? Bebeklerin Yürümeye Hazır Olduğunu Gösteren İşaretler Nelerdir?

Bebeklerde gelişim açısından en önemli etmenlerden biri, fiziksel gelişimlerdir. Fiziksel gelişimlerin önemli basamaklarından bir tanesi de yürüme becerileridir.

Her bebeğin gelişimi kendine özgü olsa da yürüme becerisinin hemen hemen aynı dönemlerde gerçekleştiği görülür. Yürüme becerisi, bebeklerin gelişim süreçlerinde belirli zamanlarda ve belirli fiziksel gelişim basamaklarıyla gerçekleşir.

Hangi dönemde bebeğin hangi basamakları tamamlaması gerektiğini bilen ebeveynler, doğru müdahalelerde bulunup bebeklerinin gelişim basamaklarını sağlıklı bir şekilde geçirmelerine yardımcı olabilirler.

Bu nedenle, bebeğinizin ne zaman yürümeye başlayacağını ve bunun nasıl gerçekleşeceğini ayrıntılı bir şekilde bilmeniz gerekir.

Yürüme, bebeğinizin kaslarının gelişmesine ve güçlenmesine bağlı olan becerilerdir. Bebeğinizin dengesini kurabilmesi ve dik durabilmesi için baş, karın ve sırt kaslarının gelişmiş olması gerekir. Aynı şekilde kol ve bacak kaslarının güçlenmesi gerekmektedir.

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren kollarını ve bacaklarını hareket ettirerek, yattığı yerden başını kaldırmaya ve dönmeye çalışarak kaslarını güçlendirmeye başlar. Sizin de bu süreçte çeşitli egzersizlerle bebeğinizin kas gelişimine yardımcı olmanız önemlidir. Bebeğinize onun bacaklarını ve kollarını hareket ettirecek egzersizler yaptırmanız, yürüme becerisini gerçekleştirmesinde fayda sağlayacaktır.

Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bazı bebekler hiç emeklemezken bazı bebekler de uzun süre emekleyip, yürümeye geç başlayabilirler. Her bebek için farklı olmakla birlikte, yürüme yaşı ortalama olarak 10-16. aylar arasındadır. Bazı bebekler, 12. aydan da önce yürüyebilirler.

Bebeklerin yürümesinin erken veya geç olması, bilinenin aksine zekası ile ilgili değildir. Kaba motor beceri hareketleri, bebeklerde oldukça geniş parametrelerde olabilir. Bununla birlikte elde edilen verilere göre, ortalama olarak 12. ay bebeklerin yürümeye başladığı zamandır.

Bebekler Neden Geç Yürür?

  • Yürümeyi geciktiren nedenler genel olarak bebeğin çok hızlı emeklemesidir. Hızlı emeklemek, yürümeye karşı olan heveslerini azaltabilir. Çünkü hali hazırda yürüme yerine emekleme ile her yere rahatlıkla ulaşabilir.
  • Aşırı korumacı ebeveyn tutumuna sahip olmak da yürümeyi geciktirebilir. Bunlar arasında bebeğin üşüyeceği, mikrop kapacağı ve düşeceği gerekçesiyle sürekli kucakta tutulması yer alır.
  • Bebeğin fazla kilolu olması da yürüme, emekleme ve dönme gibi diğer kaba motor hareketlerinin gecikmesine neden olabilir.

Yürümeye başlamak için, bebeğinizin kaslarının yeterince gelişmesi ve vücudunu taşıyabilecek kadar güçlenmesi gerekir. Bu güçlenme için, önceki aylarda yapılan egzersizler ve sizin gerçekleştireceğiniz destekli yürüme alıştırmaları oldukça önemlidir.

Bebeğinizin yürümesini destekleme konusunda bir diğer önemli nokta da bebeğinizi cesaretlendirmenizdir. Bebeğinizin oturduğu yerde sürekli istediklerini önüne koymanız, onda motivasyon eksikliğine neden olur. Bu sebeple istediği şeyi alabilmek için bir yerlere tutunarak ayağa kalmaya çalışan bebeğinizi yüreklendirmeniz, düştüğünde kendi kendine kalkmasına fırsat vermeniz ve ona karşı aşırı korumacı davranmamanız, bebeğinizin kendisine olan güvenini arttıracağından onu yürümek için cesaretlendirecektir.

Bebeklerde Yürüme Korkusu Nedir?

Bebeklerde yürüme korkusunun altında yatan sebep genellikle psikolojik bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bazı korkularını yenmekte güçlük çeken bebeklerin yürümesinde gecikme yaşanabilir. Örneğin, anne ve babaların aşırı koruyucu davranarak bebeğin yürüme esnasında düşmesini engellemeye çalışması ve panik yapması, bebeğin geç yürümesine neden olabilir.

Ancak bazı fizyolojik nedenler de bebeklerde yürümede gecikme sorununa yol açabilir. Özellikle kas yapısı zayıf olan bebeklerde yürüme ile ilgili bazı korkular gelişebilir. Bu durum, bebeğin kendine güvenini etkileyerek yürüme sürecini geciktirebilir. Bebeğinizin yürüme gelişimini desteklemek için güvenli bir ortam sağlamak ve onu cesaretlendirmek önemlidir.

18 aylık bebeğiniz henüz yürüyemiyorsa gelişim geriliği gösteriyor demektir. Bu nedenle bebekler emekleme döneminde gözlemlenmeli ve bu nörolojik sorunların ortadan kaldırmak amacıyla mutlaka doktora başvuru yapılması gerekir. Aksi takdirde bebeğin tedavisi daha güç bir hal alabilir.

Bebeklerin Yürümeye Hazır Olduğunu Gösteren İşaretler

  • Bebeğiniz oturma ve emekleme aşamalarını tamamladıktan sonra 8-9. aylarda yardımla yürüme aşamasına geçecektir. Bunun için önce bir yerlere tutunup kendini yukarı çekmeyi öğrenir. Bundan sonra destek alıp dengeye durma aşamasıdır. Bu durum bebeğiniz size yürümek için artık hazır olduğunun sinyallerini verir.
  • Yaptığınız alıştırmalardan sonra bebeğiniz gerekli öz güveni kazandığında artık mobilyalardan ve duvarlardan destek alarak yürüme denemelerine başlayacaktır.
  • Bebeğiniz 9-12. Aylarda kendi başına dengede durmaya çalışır. Bebeklerin yürüme sürecince önemli nokta dengede durmaktır. Bu nedenle bebeğiniz birkaç saniyeliğine de olsa dengede durmaya başladıysa yakında ilk adımları da gelecek demektir. Bu aşamada bebeğinizin dengede durma konusunda ona cesaret verin bunu bir oyuna çevirin.

Bebeğinizin düşeceğinden endişe duyarak korkutmak cesaretine kıracaktır bu nedenle tam yürüme aşamasında olan bebeğinizin dengede durması konusunda onu cesaret vermelisiniz. Bebeğiniz yürümeye çalışırken ona göstereceğiniz sevgi, bebeğinizin yürüme konusunda daha özgüvenli olmasını sağlayacaktır.

En Çok Okunanlar

Yenidoğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Yenidoğan refleksleri bir bebeğin istem dışı yaptığı motor hareketleri...

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az...

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...