Bebeklerde Bronşit ve Alerjik Bronşit
Bronşit, akciğerlere giden bronşiyal tüp ya da bronş olarak bilinen yapıların iltihaplanması veya şişmesidir. Bronşit, akut veya kronik olabilir.
Akut bronşit genellikle soğuk ya da başka bir solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanır ve çok yaygındır. Sebep olan enfeksiyon tedavi edildiğinde veya alerjiye neden olan madde ortamdan kaldırıldığında iyileşir.
Mevsim değişikliklerinde hava sıcaklıklarının sürekli değişimi, bebeklerde bronşit tanılarının çoğalması noktasında en büyük etkendir. Bu sebeple bronşit hakkında yeterli bilgiye sahip olunması, belirtilerinin tespit edilebilmesi ve doktora ne zaman başvurulacağı konusunda büyük önem taşır.
Bronşit Belirtileri
Üst ve alt solunum yolları ve nefes borusunu içine alan bir hastalık olan bronşit; bebeklerde önce nezle ve grip belirtileriyle başlar. İki-üç gün sonra bu duruma bakteriyel enfeksiyon eklenirse kuru öksürük, daha sonra da balgamlı öksürük ve hafif ateş çıkabilir.
Bronşit durumunda bebeğin yaşı küçüldükçe, kusma oranı da doğru orantılı olarak artabilir.
Bronşit belirtilerini maddeler halinde vermek gerekirse;
- Vücut ısısında artış
- Başlangıçta kuru, sonradan balgama dönüşebilen kısa ve sık öksürük
- Hızlı ve hırıltılı solunum
- Nefes verirken ıslık sesi
- Solunum sıkıntısı
- Dudak ve tırnaklarda renk değişimleri
- Hafif veya şiddetli iştah kaybı
- Öksürükle birlikte mide bulantısı ve kusma olarak sıralanabilir.
Bronşit Tedavisi
Bronşit hastalığının tedavisi tamamen semptomatiktir. Kısacası direkt hastalığa yönelik tedavi yerine, ortaya çıkan semptomlar için rahatlatıcı tedavi uygulanır.
Antibiyotikler soğuk algınlığının kendisini ve dolayısıyla bronşiti etkilemez. Ancak orta kulak iltihabı, sinüzit ve zatürre gibi ikincil enfeksiyonların eklendiği durumlarda kültür sonuçları ve yaşa göre olası etkenler düşünülerek antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Burun damlaları ve antihistaminikler ise, doktor kontrolünde ve sınırlı şekilde kullanılabilir. Bronşit tedavisinde, gerekirse solunumu rahatlatmak için oksijen ve damar içine sıvı verilebilir.
Bronşların gelişimi, bebeklerin ilk 5 yılında gerçekleştiği için kronik bronşitler iz bırakma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle bronş yüzeyini saran yanık dokunun mutlaka baskı altına alınması ve atakların önlenmesi gerekir. Bunun yapılmaması ileride astım olma olasılığını artırdığı için erken tedavinin önemi büyüktür.
Bebeklerin genetik yapısında alerji varsa bronşit tekrarlayarak devam edebilir. Ayda bir, iki ayda bir gibi sürelerle tekrarlayan bir bronşit söz konusuysa altta yatan sebeplerin araştırılması gereklidir.
Alerjik Bronşit Nedir?
Alerjik bronşit ve astım, aynı hastalık için kullanılan iki farklı isimdir. Alerjik bronşit, tekrarlayan hırıltı ve öksürük ataklarıyla belli eder.
Bronşit, virüslerle ya da bakterilerden kaynaklanmak yerine alerjik zeminde gelişirse tekrarlama riski olan özel bir durum gelişir.
Bu noktada altta yatan alerjiyi derinlemesine araştırmak gerekir. Özellikle 3 yaşından daha küçük bebeklerde inek sütü, yumurta gibi gıda alerjileri bu duruma neden olabilir. İleri dönemlerde ise ev tozu akarları ve polenler alerjik bronşite yol açabilir.
Alerjik bronşit için, öncelikle hırıltı ve nefes darlığının tedavi edilmesi gerekir. Bunda, bronş açıcı spreyler ve buharlar kullanılabilir. Ayrıca kortizonlu buharlar veya iğnelerden faydalanılabilir.
En önemlisi, bu atakları başlamaktan önlemektir. Bu noktada, bronşun içinde hassasiyet oluşturan dokuyu kortizonlu spreylerle baskı altına alarak atakların gelmesi engellenebilir. Hassasiyete neden olan alerjinin etken maddesinin saptanması ve bebeğin bundan uzak tutulması da önemlidir.
Bebeğinizi Bronşitten Nasıl Koruyabilirsiniz?
- Öncelikle bebeğinizin grip gibi viral enfeksiyon geçiren kişilerle fazla yakınlaşmasına, sık sık vakit geçirmesine izin vermemelisiniz.
- Yemeklerden önce mutlaka ellerini yıkamasını sağlamalısınız.
- Bebeğinizin sık bulunduğu alanları dezenfekte etmeli ve kreşe gidiyorsa alınan önlemler hakkında konuşmalısınız.
- Eğer solunum yolu enfeksiyonu varsa daha yüksek bir yastıkla uyutmalısınız.
- Bebeğiniz 1.5-2 yaşından büyükse öksürürken ya da hapşırırken mutlaka ağzını kapatmasını öğretmeli, ya da dirseğin iç kısmına öksürmesini-hapşırmasını sağlamalısınız.
- Bebeğinizi sigara içilen, dumanlı ya da zehirli gaz bulunan ortamlara asla sokmamalısınız. Sigara içmek veya sigara içilen ortamda bulunmak, sigara içen kişilerle aynı evde yaşamak bronşit gelişmesini artıran en önemli nedendir. Bu nedenle sigara içiyorsanız, bırakmalısınız.
- Evinizi düzenli bir şekilde temizlemeli, özellikle de toz konusunda hassas olmalısınız.
- Bebeğinizin temas ettiği çarşaf, nevresim, halı, oyuncak gibi eşyaları iyi yıkanmalı ve elektrik süpürgesi ile düzenli olarak temizlemelisiniz.
- Bebeğinizde öksürüğe sebep olabilecek yiyecek-içeceklerden uzak durmalısınız.