Bebekleri Güneşten Koruma ve Güneş Kremi Kullanımı

Sıcaklar bastırdığında ailelerin en sık merak ettiği konuların başında “Bebeklere güneş kremi sürülür mü?” sorusu gelmektedir.

Bilindiği gibi bebek cildi oldukça hassastır. Cilt yüzeyindeki hücrelerin aşırı duyarlı oluşu; sıcak, soğuk, rüzgar ve kimyasal maddeler ile temas durumunda bebeği savunmasız bırakabilir. Bu durum cildin dış etkenlerden daha hızlı ve daha ciddi etkilenmesine yol açar. Buna engel olmak için yaşamlarının ilk yılında çok daha özenli davranılmalı ve bu etkenlere karşı önlem alınmalıdır.

Güneş yanıklarına karşı alınabilecek önlemlerin en başında güneş kremi veya losyonu kullanmak gelir. Ancak bebek cildi hassasiyeti söz konusu olduğunda bu ürünleri kendi vücudunuzda kullandığınız gibi rahatça kullanmak her zaman iyi bir fikir değildir.

Uzmanlar, 6 ayını doldurmamış küçük bebeklere güneş koruyucu ürünlerin sürülmesini onaylamamaktadır. Bunun yerine alternatif koruma yollarını tavsiye etmektedir. Fakat mecburi durumlar varsa öncelikle çocuk doktoru ile görüşülmesi daha uygun olacaktır.

Bebeklerin ve Çocukların Güneşten Korunması İçin Alınması Gereken Önlemler:

  1. Direkt Güneş Işınlarından Korunma
    Altı aydan küçük bebekler, direkt güneş ışınlarından korunmalıdır. Güneşli havalarda bebeklerinizi ağaç veya şemsiye gölgesinde tutarak güneşe maruz kalmalarını engelleyin. Yoğun gölge alanlar, yansıyan güneş ışınlarını önlemek için en güvenli seçeneklerdir.
  2. Giysi Seçimi
    Bebekler ve çocuklar için giysiler her zaman rahat, pamuklu ve açık renkli olmalıdır. UV koruyuculu giysi ve mayo seçenekleri, ekstra koruma sağlayabilir. Bu tür giysiler, cildin doğrudan güneş ışığına maruz kalmasını engellemeye yardımcı olur.
  3. Şapka ve Güneş Gözlüğü Kullanımı
    Güneşe çıkarken, bebeğinizin şapkasının kulak, yüz ve enseyi koruyacak şekilde tasarlandığından emin olun. Şapkanın siper kısmının uzun olması, ek koruma sağlar. Ayrıca, %99 UV ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş gözlükleri kullanmak, gözleri güneşin zararlı etkilerinden korur.
  4. Güneşin En Yoğun Olduğu Saatler
    Güneş ışınlarının daha dik geldiği sabah saat 10 ile akşam saat 16 arasında mümkünse güneşe çıkmaktan kaçının. Bu saatlerde güneşin zararlı etkileri en yoğun seviyededir, bu nedenle dışarıda olduğunuzda ekstra koruyucu önlemler alın.
  5. Güneş Kremi Kullanımı
    6 aydan büyük bebekler ve çocuklar için kullanılacak güneş kreminin SPF 15 ve üzeri koruma faktörüne sahip, suya dayanıklı, kokusuz, parfümsüz, mineral içerikli ve non-alerjik olmasına dikkat edilmelidir. Bu tür kremler, cildin güneşin zararlı etkilerinden korunmasına yardımcı olur.
  6. Çocuklarınıza Güneşten Korunmayı Öğretin
    Çocuklarınıza güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunmaları gerektiğini öğretin ve bu konuda onlara örnek olun. Unutmayın, erken yaşta alınan korunma alışkanlıkları, çocuklarınızın sağlığı için büyük önem taşır.

Güneş Kremi Kullanımı

Güneş kremleri cildi güneş yanıklarından ve güneşin zararlı etkilerinden korur. Ama güneş kremi kullanmanız güneşin altında uzun süre kalabilirsiniz anlamına gelmez.

Kullanacağınız güneş kremi mutlaka geniş spektrumlu yani hem UVA hem de UVB ye karşı koruyucu ve suya dayanıklı olmalıdır. UVA daha uzun dalga boyu ve derinin daha derin tabakalarını etkileyerek cilt kanserine yol açabilir. UVB ise daha kısa dalga boyu olup derinin daha üst tabakalarını etkiler.

Koruma faktörü en az SPF 15 ile 50 arasında olmalıdır. SPF 50 faktör üstünde koruması olan kremler için henüz yeterli araştırma yoktur. İçeriğinde oksibenzon ve paraben maddesi olan kremler tercih etmeyin. Çünkü bunlar hormonal etkiler gösterebilir. Özellikle yüz, burun, kulak bölgesi gibi hassas bölgelere çinko-oksit ve titanyum oksit içeren kremlerden kullanın.

Güneş kremini güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce sürün. Her iki saatte bir tekrarlayın. Havuz veya denize girip çıktıktan sonra, havlu ile kurulanma sonrası güneş kremini tekrar sürün.

Altı ayın altındaki bebekler için güneş kremi kullanmayın. Güneşten korumanız yeterlidir. Altı ayın üzerindeki bebek ve çocuklarınıza doktorunuzun önerdiği güneş kremini kullanabilirsiniz.

Bebeğinizin yüz ve vücuduna güneş kremi sürebilirsiniz. Eğer yanlışlıkla gözlerine güneş kremi kaçarsa, gözünü ve ellerini nemli bir bez ile silin. Bazı güneş kremleri bebeğinizin cildini tahriş edebilir. Bu durumda başka bir marka güneş kremi için doktorunuz ile görüşün.

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

  • Sıvı kaybını önlemek için çocuğunuza bolca su veya taze meyve suyu içirin.
  • Yanan bölgelere sık sık soğuk su uygulayarak sıcaklığı ve acıyı yatıştırmaya çalışın.
  • Eğer ağrısı fazla ise paracetamol veya ibufen gibi ağrı kesici şuruplardan faydalanın.
  • Yanık bölgesine doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanın.
  • Güneşten yanan bölgeler iyileşene kadar çocuğunuzu güneşten uzak tutun.
  • Eğer bebeğiniz 1 yaşından küçük ise veya 1 yaşında büyük ama güneş yanığı sonucunda cildinde su toplaması, acıma veya ateş varsa mutlaka doktorunuza başvurun.

Bebek ve çocuklara özel güneş kremleri için linki tıklayalım

https://ty.gl/y9hico5qgm

En Çok Okunanlar

Bebeğiniz İçin Ay Ay Oyun Önerileri

Merhaba Canımız Annelerimiz...  Bebeğinizle geçireceğiniz vakit oldukça önemlidir...  Bebeğinizle kaliteli vakit...

Çocukluk Döneminde Sosyalleşmenin Önemi!

İnsanlar birbirleriyle iletişime geçmeye, ilişki kurmaya ve birlikte yaşamaya...

Doğum Sonrası Sıkıntılarınızdan Kurtulun!

Kadınlarda lohusalık olarak bilinen evre, doğumdan sonra başlayan ve...

Doğumdan Sonra Eş İlişkisi

Sevgili ilişkisinden karı-kocalığa uzanan yolda ilerlerken gün gelir ve...

Bebekler Ne Zaman Emekler? Ne Zaman Yürür?

Bebeklerde emekleme, motor becerilerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Bu...

Bebeklerde Dikkat Eksikliği

Bebeğinin gelişiminde ve pek çok konuda bilgi sahibi olmak...

Bebekler Bunları Neden Yapar? 🫣

Özellikle ilk defa anne olmayı deneyimleyen kadınlar, bebeklerinin yaptığı...

Lohusalık Depresyonu Nedir? Neden Olur? Nasıl Biter?

Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde (genellikle ilk birkaç hafta...

Organik Sütlerin Diğer Sütlerden Farkını İnceleyelim

Süt, içerdiği yüksek protein, kalsiyum, vitaminler ve diğer besin...

Anne Bebek Burç Uyumu!

Koç Burcu Annelerin Uyumu Koç Anne - Koç Çocuk Koç burcu...