Ek Gıdaya Hangi Besinle Başlanmalıdır? Tüm Yönleriyle 5 Süper Besin!

Ek gıdaya geçiş süreci, özellikle ilk defa anne olmuş kadınlar için oldukça heyecan verici bir süreçtir.

Annelerin aklı bu dönemde oldukça karışabilir. İnternet üzerinden araştırılanlar, yakın kişilerin önerileri ve doktor tavsiyeleri derken işin içinden çıkmak güçleşebilir.

Biz de Happy Kids Ailesi olarak, sizler için bebeğinizin ek gıdaya hangi besinlerle başlayabileceği konusunda ayrıntılı bir yazı hazırladık! 🙂 

1.Yoğurt

Yoğurt, uzun yıllardır ek gıdaya başlangıç için annelerin yoğun olarak tercih ettikleri besinlerden bir tanesidir. Doktorlar da kıvamı ve faydalarını göz önünde bulundurarak, bebeklerin sindirim sistemini zorlamayacağı gerekçesiyle yoğurt ile ek gıda sürecine başlamayı tercih ederler.

Yoğurt, sütün laktik asit fermantasyonu sonucu elde edilir. Bazı özel bakteriler, bu fermantasyonu yani mayalanmayı sağlar. Yoğurdun süte göre laktoz oranı düşük olmakla beraber kalsiyum, protein ve kuru madde oranı yüksektir.

Yoğurt, birçok mineralin yanında B grubu vitaminleri, A vitamini ve E vitamini içerir. Yoğurt içerdiği kalsiyumdan dolayı sadece kemik ve dişler için değil aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için önemlidir. Sindirim sistemi ve bağırsak florası için yoğurtta bulunan probiyotikler çok faydalıdır.

Bu sebeple, bebeğinizin sindirim sistemini yormadan ek gıdaya başlamak istiyorsanız yoğurt iyi bir seçenek olacaktır.

2.Elma Püresi

Elma, ek gıdaya meyve ile başlamak isteyen hemen her annenin ilk tercih ettiği seçenek olarak karşımıza çıkar.

Çoğu uzman için de ek gıdaya geçişte bebeğe verilecek en sağlıklı meyve elmadır. Bebekler elmayı hem rahatlıkla tüketebilir hem de sindirim açısından bir problem yaşamaz.

Elma, cam rende yardımı ile genelde bebeklere yedirilmesi doktorlarca tavsiye edilir ve tadı itibari ile tüm bebekler tarafından da sevilir. Elma lifli bir meyve olduğundan bebeğin bağırsaklarında da gaz problemi oluşturmayacaktır. Elma bebekler için vitamin kaynağı olup, antikanserojen bir etkiye sahiptir ve bebeğin göz sağlığını da koruyacaktır. Antioksidan özelliği olması sebebi ile hastalıkların koruyucudur. Sinir sistemi ve beyin gelişiminde fayda sağlar.

Bu sebeple, bebeğiniz için tatlı bir ek gıdaya başlangıç yapmak istiyorsanız elma iyi bir meyve seçeneği olacaktır.

3.Havuç

Havuç, ek gıda sürecine sebze ile başlamak isteyen annelerin yoğun olarak tercih ettiği seçeneklerden bir tanesidir.

Havuç, bol miktarda beta-karoten içerir. Beta-karoten vücuda alındığında A vitaminine dönüşür. A vitamini gözler, bağışıklık sistemi, kemikler ve dişlere büyük ölçüde güç kazandırır. A vitaminin saç, tırnak, cilt ve karaciğer sağlığını korumak yanında kolesterolü düşürmesi ve kalp-damar hastalıklarını önlemesi ile de bebeklerin gelecekteki sağlığına büyük katkı sağlar.

Havuç içeriğinde yer alan pek çok vitamin ve mineral haricinde lif açısından da değerlidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok faydalı lif içeren ilk 20 besin arasındadır.

Bilindiği gibi lif oranı yüksek gıdalar kabızlıktan korunmada çok önemli rol oynar. Ayrıca bir başka araştırmada ek gıda dönemiyle birlikte bebeklerin lifli gıdalar ile beslenmesinin ileri yaşlarda azalan trigliserit ve artan HDL kolesterol ile ilişkisi olduğu gösterilmiştir.

Bu sebeple, bebeğinizin ek gıdaya geçiş sürecinde havucu da gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.

4.Avokado

Son yıllarda popülerliğini oldukça artıran avokado meyvesi, annelerin de ek gıdaya başlangıç için yoğun olarak kullandıkları bir seçenek haline gelmiştir.

Avokado sindirimi kolay bir besindir. Bu nedenle ek gıdalara ilk geçişte rahatlıkla tüketilebilir. Bir diğer yandan avokado A, K, E, C ve B-6 vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Avokado aynı zamanda magnezyum, kalsiyum, demir, potasyum ve sodyum gibi mineralleri de içerir.

Tüm bu vitamin ve mineraller, bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve onun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur. Avokadonun faydaları arasında mide ve bağırsakları rahatlatması, hazmı ve sindirimi kolaylaştırması da vardır. Kabızlığa ve mide üşütmesine iyi gelen avokadonun antioksidan özellikte oluşu da vücuttan toksinlerin atılmasına, vücut hücrelerinin yenilenmesine ve bağışıklık sisteminin hep güçlü kalmasına olanak sağlar.

Bu sebeple bebeğinizin ek gıdaya başlangıçta tüketeceği ilk besin, avokado da olabilir.

5.Kabak

Kabak çoğu anne için, bebeklerine ilk verdiği ek gıdalardan biridir. Bunun öncelikli sebebi, tatsız bir meyve olmasından kaynaklanır. Bebeklerinin ek gıdaya ilk olarak tatsız besinlerle başlaması, çoğu anne için ileride yeme reddine karşı aldıkları bir önemdir.

Yumuşak dokusu, düşük alerjen yapısı nedeniyle bebeklere 6. aydan itibaren ilk verilmesi gereken besinler arasında yer alır. Kabak buharda kısa sürede pişer ve çatal yardımı ile kolaylıkla ezilebilir.

Bununla birlikte kabak; A,C,E,K vitaminlerini ve magnezyum, bakır, demir gibi minerallere sahiptir. Fosfor, sodyum ve kalsiyum da içerir. Lifli bir gıda olan kabak, kabız bebeklere verilebilir ve ek gıdaya başlangıçta kabızlıkla mücadelede kullanılabilir.

Eğer yukarıdaki seçenekler bana göre değil derseniz, tüm bu sebepler dahilinde ek gıdaya başlangıçta kabağı kullanabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeklerde Cinsiyete Göre Ay Ay Boy ve Kilo Cetveli!

Annelerin en çok merak ettikleri durumlardan biri de bebeklerinin...

Doğum Sonrası Cinsellik Rehberi

Doğum sonrası dönemde kadınlar psikolojik, fiziksel ve sosyal açıdan...

Bebekler İçin 10 Maddede Mışıl Mışıl Uyku Rehberi

Elde edilen verilere göre, ülkemizdeki bebeklerin yaklaşık olarak %72'sinin...

Tavuklu Şifa Dolu Tarifler!

Bebeklere tavuk vermeden önce bilmeniz gerekenler; ...

Salgın Hastalıklar Serisi 1: El Ayak ve Ağız Hastalığı

El, ayak, ağız hastalığı 10 yaş altı çocuklarda sık görülen...

Anne Sütü ile Beslenme Rehberi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığı, ilk 6...

Bahar Aylarında Bronşiolite Dikkat!

Bahara giriş yaptığımız bu günler, özellikle bebek ve çocuklarda...

Balık Bebeklere Ne Zaman ve Nasıl Verilmelidir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığımız tarafından bebeklerde...

Bebek Masajı Türleri, Faydaları ve Nasıl Yapılacağı

Bebek masajı yapmak, pek çok farklı alanda bebeğe yararlı...

Bebeklere Özel Makarna Tarifleri

Kabaklı Makarna (7. Ay ve Üzeri) Malzemeler ...