BLW Yöntemi İle Ek Gıda Serüveni
Bebeklerin ek gıda dönemine geçişinde popüler hale gelen BLW (Baby-Led Weaning) yöntemi, bebeklerin kendi kendine yemesine odaklanan bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Bu yöntemde, bebekler püre yerine katı haldeki parmak gıdalarla tanıştırılır ve bu sayede kendi beslenme becerilerini geliştirmelerine olanak tanınır. BLW’nin temel prensibi, bebeklerin yeme deneyimini keşfetmelerine, dokusal ve tatsal çeşitliliği anlamalarına yardımcı olmaktır.
BLW yöntemi, bebeklerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olan yenilikçi bir yaklaşımdır. Bu süreçte ebeveynlerin, bebeklerinin bireysel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak dikkatli ve destekleyici olmaları önemlidir. Ek gıdaya geçiş, bebeğinizle birlikte keyifli bir deneyim olmalı; onu keşfetmeye teşvik eden bir ortam yaratılmalıdır.
BLW yöntemi için, bebeğin mama sandalyesinde dik bir şekilde oturabilmesi, besinleri yakalayabilmesi ve çiğnemek için besinleri ağzına götürebilmesi gereklidir.
BLW yöntemi ile bebek, yavaş yavaş ve istediği kadar beslenir. Kendi kendine beslenmeye başlayan bebeğin çiğneme becerisi, el-göz koordinasyon gelişimi ve yiyeceklere karşı farkındalığı artar. BLW, bebeğin bağımsız beslenme becerisinin yanında fiziksel ve zihinsel gelişimine de katkı sağlayan bir yöntemdir.
BLW Nasıl Uygulanmaktadır?
BLW: ‘Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya Geçiş’ olarak da tanımlanabilir. 6 ay boyunca sadece anne sütü veya formül mamayla beslenen bebeklere, bir anda günde 3 öğün ek gıda vermek anlamsız olacaktır. Bağırsak florası çoğu zaman bu hızlı geçişi tolere edemeyebilir. Bunun yerine günde bir kez ve bir öğün mevsim meyveleri ve sebzeleri, bebeğin kavrayabileceği gibi parmak şeklinde kesip verilir. Verilen besinlerin bebeğin o yiyeceği dokunarak kavramaya çalışması, ağzına götürmesi, bir süre sonra parça kopararak çiğnemeye çalışması takip edilir.
Bebekler bu yöntemle beslenirken, yemeğini elleriyle tutacağı için ellerinin temiz olması çok önemlidir. Ayrıca ebeveynin boğaza kaçma gibi durumlara karşın mutlaka dikkatli olması gerekir.
BLW’ye özel bir pişirme yöntemi bulunmaz. Ancak ek gıdaya ilk geçiş aşamasında sunulan tüm yiyecekler, bebeklerin avuçlarıyla kavrayabilecekleri boyutta ve damaklarıyla ezebilecekleri yumuşaklıkta olmalıdır. Bu kıvamı sağlamak için de en sağlıklı yöntem buharda pişirme yöntemidir.
BLW yönteminde kaşıkla beslemek uygun olmadığı için sıvı gıdalar küçük ve kırılmayacak fincan ya da bardaklarla bebeğe sunulur. İlk denemede bebeğe bardağı nasıl ağzına götüreceği gösterilir ve gerekmedikçe müdahale edilmez.
Tüm bunları yapılırken amaç, bebeğin yiyeceklerin tadını keşfederek, ince motor becerilerini ve göz koordinasyonunu geliştirerek kendi kendine beslenmeyi öğrenmesine ve özgüven kazanmasına yardımcı olmaktır. Bu yöntem sayesinde bebekler, kendi beslenmesinden kendi sorumlu, neyi ne kadar yiyeceğine kendi karar veren, yemekle arasında olumlu bir bağ kuran bir birey olur.
BLW ve Geleneksel Beslenme Arasındaki Farklar
Bebek liderliğinde beslenme yönteminin, geleneksel beslenmedeki püre ve lapa türü yiyeceklere tamamen karşı olmasının en temel sebebi, bebeğin bu gıdaları çiğnemeyi öğrenmeden direkt olarak yutmasıdır.
Bu durum, bebeğin çiğnememesinden ötürü doyduğunu daha geç anlamasına neden olarak gereksiz kilo almasını beraberinde getirir. Çoğu anne için bu problem oluşturmayan, hatta sevindirici bir durum olsa da asıl önemli olan bebeğin kilosu değil gelişimidir.
Ayrıca çiğnemeyi öğrenmeden direkt yutarak beslenen bir bebeğin ilerleyen dönemlerde pütürlü gıdaları tüketmesi de zorlaşır. Bu tür durumlarda bebek alışık olmadığı bu gıda türüne direnç gösterebilir.
Ayrıca geleneksel kaşıkla besleme yönteminde bebek daha hızlı ve daha çok yemek yer. Bu durum çoğu zaman, bebeğin asıl temel besini olan anne sütünü alma oranını azaltır.
Bebek liderliğinde beslenme ise, kilo almayan bebeğe kilo aldırmak için alternatif bir yöntem ya da bebeğin iştahını açan bir yöntem değildir. BLW sürecindeki en önemli ayrıntılardan bir tanesi de bebeğe verilecek katı gıdaların mevsimine ve bebeğin dönemine uygun seçilmesi, mümkünse organik olmasıdır.
Kısacası kendi sofranızda bulunan gıdaları direkt bebeğin önüne koymak BLW değildir.